Šta je novo?

Razlika u slici iste kartice vezane na LCD ili CRT monitor ?

valek

Čuven
Učlanjen(a)
06.12.2000
Poena
620
Da li su razlike u kvalitetu slike koje se vide prilikom testiranja kartica na CRT monitorima identicne ukoliko se iste prikljuce preko DVI izlaza na neki digitalni LCD monitor, ili se ipak manje vide (npr. zbog manjih rezolucija i frekvencija osvezavanja).

Konkretno, sastavljam neku konfiguraciju, ali na mestu sa koga se mora poruciti cela konf. imaju samo Club 3D Ti4200 (od karti ca koje dolaze u obzir), koji po testu i nema bas neku sliku. E sad buduci da kartica treba da se veze na Samsung 171T i vozi u najvise 1280x960 - interesuje me kakav se kvalitet slike moze ocekivati.

Teoretski preko DVI izlaza ne bi trebao da imas razlike u kvalitetu iste generacije, jer nema konverzije u analogni signal koji moze da ti pravi probleme.

17" tft se fura u 1280x1024. tesko da ces naletiti na karticu koja muti u ovoj rezoluciji, sa osvezavanjem od 75Hz. RAMDAC jeste uglavnom odgovoran za mutnu sliku, tako da se njegovim obilazenjem kroz DVI verovatno popravljaju stvari...

ps. vrlo interesantno pitanje koje vredi proveriti u praksi! jel znate za neku karticu sa losim 2d-om, al' da ima DVI?

Chaintech TNT2 koji sam imao ima DVI i losu 2d sliku. Ramdac je u Chipu tesko da se zaobilazi preko DVI.

Ramdac je u Chipu tesko da se zaobilazi preko DVI.
Na LCDu karta ne moze da muti sliku jer je u pitanju 'digitalna' povrsina sa bas fizickim tackicama u projektovanoj rezoluciji.

Posledica: slika je uvek kristalno ostra, ali kartica moze da potpuno promasi tackicu i upali neku susednu ako nije dobro kalibrisano i ulaz je analogni. Ne znam za tako lose kartice koje se ne mogu naterati da pogode tackice, to bi bilo uzasno mutno na obicnom monitoru.

Ako se ide preko DVI, onda nema generisanja analognog signala (RAMDAC) na kartici niti prevodjenja u digitalni (LCD), nego prosto se izrucuje sadrzaja video memorije u digitalnoj formi LCD monitoru koji popali odgovarajuce tackice. Dakle, tek tu nema nikakvog zamucenja.

Rezime: i mutnjikave kartice daju istu sliku na LCDu kao i najkristalnije, narocito ako se ide preko DVI.

Ne znam, ja sam video u jednoj radnji na CTX 15" TFT ekranu mutnu sliku, graf je bila Inno, rezolucija 1280*768 ili veca, ramdac jeste digitalno analogna konverzija i on se zaobilazi preko DVI, mada opet ostaje problem boja, koje se razlikuju kod kartica.

ZorMi je napisao(la):
Posledica: slika je uvek kristalno ostra, ali kartica moze da potpuno promasi tackicu i upali neku susednu ako nije dobro kalibrisano i ulaz je analogni. Ne znam za tako lose kartice koje se ne mogu naterati da pogode tackice, to bi bilo uzasno mutno na obicnom monitoru.
ma nije to problem, zaista je tesko zamisliti da piksel bude na pogresnom mestu. problem je sto prilikom konvertovanja u analogni signal moze da dodje do "kombinovanja" piksela, tj. njihovih boja, tako da slika deluje mutnjikavo iako su svi na mestu. isto to se desava i na crt-u, samo bi na tft-u lepse izgledalo.
takodje je tesko zamisliti da kartica promasi boju u digitalnom obliku. boje se kvare samo konverzijom, tako da su savrsene ako se prebace digitalno do monitora.

u svakom slucaju, da odgovorim konkretno coveku: nema sta da brines, teorija kaze da DVI ne pati od bilo kakvog zamucivanja, tako da nije bitno ako je kartica dobila lose ocene na analognom testu. ne bi bilo zgoreg ovo proveriti u praksi sa nekim od pomenutih modela, ali do tada se uzdaj u teoriju. :D

Preko dvi izlaza sve kartice imaju istu sliku - jasnocu i boje.
Preko analognog izlaza se razlike vec vide, cak i na kvalitetnim karticama. Imao sam matrox g200 i zamenio asusovom mx400 na samsung tft i razlike se zaista vide cak i na 1024x768 (prirodna rezolucija za taj monitor) na 60Hz.
Dvi u potpunosti zaobilazi ramdac bio on u cipu ili ne. Sve ostalo zavisi od samog monitora.
Ne mozes da poredis ctx i recimo samsung ili philips tft, jer ctx ima dosta mutniju sliku bez obzira sto je tft.
Na tom samsungu 171t mozes da stavis koju god hoces karticu sa dvi izlazom, imaces savrsenu sliku.

Ne znam, ja sam video u jednoj radnji na CTX 15" TFT ekranu mutnu sliku, graf je bila Inno, rezolucija 1280*768 ili veca
TFT ekrani od 15 inca imaju obicno matricu tacaka 1024x768. Svaku drugu matricu ako probas da preklopis preko te dobice se ocajni rezultati jer se pikseli ne gadjaju. Npr. pri bootovanju PCa u nizoj rezoluciji dosta gadno izgleda dok ne udje u svoj 'prirodni' mod.

Sto se tice kvaliteta sa analognog ulaza, boje mogu da budu lose ako ih kartica daje lose ili sam TFT nema dobar A/D konvertor na ulazu, ali ostrina tacaka ne bi mogla da dodje u pitanje jer su takve kako ih ja masina odstancovala.

Bahati [SiD] je napisao(la):
u svakom slucaju, da odgovorim konkretno coveku: nema sta da brines, teorija kaze da DVI ne pati od bilo kakvog zamucivanja, tako da nije bitno ako je kartica dobila lose ocene na analognom testu. ne bi bilo zgoreg ovo proveriti u praksi sa nekim od pomenutih modela, ali do tada se uzdaj u teoriju. :D

Nista, uzdam se u teoriju, ocekujem kristalan 2D i cim isporuce javljam utiske.

P.S. Probacu doticni 4200 prvo kod mene na Samsung 900SL+

Hoce li na KX-u biti proba? :)
Nosim UT2003 za test.

Nazalost ne, jer nije za mene :(
Medjutim to sad vec znas, a mene otkad sam promenio mail adresu, bench vise ne obavestava da imam reply (iako sam uredno promenio i na user cp) :(

Vrh Dno