Šta je novo?

Razlika izmedju Palm Topa i PDA-a?

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Moze li neko ovo da mi objasni i da mi kaze shta sve moze da se radi na jednom, shta na drugom?

P.S.Znam da je pitanje maximalno glupo ali stvarno nikada nisam imao nekog dodira sa pomenutima a interesuje me :wave;

PDA kolko se meni cini obuvhata sve i palm i pocket pc i jos neke uredjaje..
sad nek me neko dopuni,nisam tolko struchan po ovom pitanju

PDA mu dodje od Personal Data Asisstant, te se pod tu skracenicu moze umetnuti svaki uredjaj koji ima ozbiljniji organajzer, task menadzment i adresar. To su neke osnovne funkcije svakog PDA.
Dakle, i bolji mobilni telefoni bi se mogli nazvati PDA, medjutim njima je to usputna delatnosts, primarna je naravno telefoniranje, dok je kod PDA uredjaja "Outlook za poneti" najbitnija stavka.

Podela, kako sam ja skapirao ide na:
- Pocket PC uredjaje koji imaju Microsoftov neku verziju Win CE operativnog sistema, koji se od verzije 3.0 zove Pocket PC 2002 ako sam dobro skapirao. Mozda sam pogresio od koje verzije je Win CE "rinejmovan" ali u svakom slucaju, najnoviji Pocket PC uredjaji dolaze sa Pocket PC 2k2 ili 2k3 OS. Svakako najpopularniji su Compaq/HP iPaq, Toshiba-ine eXXX, Fujitsu Siemens PocketLoox, Dell Axim itd.

- Palm, su uredjaji koje prave mnoge kompanije, a prve je proizveo sam Palm. Najnovija verzija je 5.xx, a najjaci igraci na ovom polju su Palm sa svojim Zire i Tungsten, i Sony sa modelima iz Clie serije. Kompanija Handspring je jos jedan jak igrac, medjutim od skora je ponovo pod okriljem Palma, od koga se i izdvojila pre par godina. Danas, dosta novih mobilnih telefona izlazi sa nekom verzijom ovog OS-a, 4.1 i 5.0 najcesce. Samsung koliko sam video ima najvise modela, ostali po jedan dva. Kad sam vec tu, prva meni poznata kombinacija mobilni-Palm je izbacio Handspring, Treo serija, najnoviji model nosi oznaku 6x0.
Trenutno najbolji palmovi su Tungsten T2 i C, uz nekoliko Sony-a kojima su nazivi previse komplikovani da bi ih zapamtio :)
Genralno dosta manji od Pocket PC varijanti.
Naprimer, Compaq reklamira svoj iPaq "ekran naseg uredjaja je veci od celog prosecnog Palm-a".
Jeste, ali zato malo koji PPC, a koliko znam najmanji je ViewSonicov model od klasicnih Pocket PC-a (i dalje primetno veci od Palm Tungsten-a) staje u dlan, pogotovo ne prosecnog azijata, nama balkacima jos mozda i moze da prodje da je jedan iPaq "palm(dlan) uredjaj" :)

- SmartPhone-ovima se nazivaju najnapredniji mobilni telefoni poput Ericssona P800 (uskoro izlazi i P900), Nokia-ina serija 9 i 7650 i 3650 koji najcesce koriste Symbian OS koji je i razvijan za ovu svrhu, medjutim posustaje u posledje vreme pod "uletom" Microsofta sa svojim Pocket PC i jednim manjim, sad mu ne znam ime, operativnim sistemom i Palmom, vec pomenug Handspring Treo modele i neke Samsunge (a ima i Sharpova, Mitac-a, Panasonic ako se dobro secam itd.)

To je ono nainteresantnije sto sada postoji. Od matorih uredjaja, pod PDA se smatraju raznorazni "Casio organajzeri" koje su svi videli i verovatno zeleli do pre par godina. Sada Casio ima neku Cassiopedia seriju, medjutim nisam video da su nesto uzpesni.
Zanimljivo je da je prvi ozbiljan PDA napravio Apple, zvao se Newton ali je, kako kazu poznavaoci, bio dosta komplikovan i nakrcan opcijama pa je doziveo neuspeh. Manje od godine kasnije, Palm je izbacio svoj prvi model i za kratko vreme postao najuticajnija kompanija na ovom polju. Dominaciaj je traja dve godine recimo, kada je i Billy shvatio potencijal ovog trzista i poceo da forsira prvo Win CE, a danas Pocket PC.

Najbitnije razlike, Palm - Pocket PC.

Naravno, softver koji je pisan za jedan, ne radi na drugom.
Generalno, Palm je jednostavniji, bolje optimizovan, cesto je softver mnogo laksi za upotrebu, neretko se sa njime i brze obavi ono sto hocete. Mnogo vise softvera, moze se naci prakticno sve sto vam padne na pamet, od onih za kontrolu TV/Video uredjaja preko IR porta, preko emulatora GameBoy-a, do raznih Word-olikih i Excel-olikih programa.
Mane su sto i najbolji modeli imaju samo 16MB memorije (tek najnovjih par modela ima vise) i slabe procesore. Pozitivna strana ovoga je naravno stedljivost baterije pa PDA sa Palm OS-om cesto mogu da rade i do mesec dana sa jednom baterijom. Da, mnogi, pogotvo stariji, Palmovi koriste nepunjive baterije, dakle svakih nedelju do mesec dana morate na trafiku po nove. Oni sa punjivim, kakav je i najnoviji Tungsten "drze" nedelju dana sa lakocom.

Sa druge strane, Pocket PC je "nabudzen" kako to samo- Billy zna da uradi. Svaki u sebi ima Pocket Office, uvek Excel i Word, ponekad Access, Media Player itd. Cesto se stavi i softver koji zamenjuje daljinski upravljac televizora/videa/hi-fi uredjaja itd.

Pocket Office je jedna od glavnih prednosti PocketPC-a, makar sa stanovnista prosecnog korisnika (tj. onih manje naprednih).
Dakle, kada kazete "kopiraj ovaj .pxl (Pocket verzija .xls-a) sa PocketPC na "veliki PC" Windows OS uz pomoc ActiveSynca koji je neki vid drivera za Pocket PC uredjaje, autoamtski prevodi taj fajl u .xls i odmah je citljiv u klasicnom Excel-u. I obrnuto naravno, uradite neki .xls, kazete "kopiraj ovo na PPC" i dobijate .pxl koji Pocket Excel savrseno dobro razume.
Naravno, gube se naprednije funckije, ne moze Pocket Excel sve sto i veliki, medjutim ovo je i dalje mnogo funkcionalnije od varijante kod Palma gde u najboljem slucajeu svaki Palm softver instalira svoj "prevodioc" na "veliki PC".
PPC su mnogo snazniji, procesori rade na 33-400 MHz, uobicajeno je 200-300 (na Intelovom PXA250 procesoru) i imaju 32 do 64 MB RAM-a.
To omogucuje multitasking na kakav smo svi navikli, pa pisac ovog predugackog posta redovno uzivam u blagodetima MP3 playera, dok cita/pise mailove ili komunicira na IRC-u :).
Tako nesto moze malo koji Palm, i to samo sa posebnim verzijama programa koje rade ensto kao TSR (ko zna zna, ko ne zna nek pita nekoga ko racunare koristi iz vremena 286/386/486 procesora i Amiga 500.

Negativna strana, losija optimizacija, svi programi su veci i kabastiji, a ponekad i sporiji iako je hardver znatno jaci. Microsoft sta reci, a kada smo tu, treba reci da se Pocket PC mnogo cesce "upucava" od Palma, makar ono sto sam ja video do sada.
Makar jednom nedeljno posezem za Reset tasterom, dok par poznanika koji imaju Palm, konkretno m505 i Tungsten, to rade jednom-dva puta godisnje, i to samo kada instaliraju neki novi softver koji iz nekog razloga ne radi na tom Palmu. Ako radi, radi besprekorno, dok na PPC-u sve moze da radi, ali i da zablokira "ubogi" urdjaj.
Kao so rekoh, ja imam PPC, tako da ne pomisljate da "drzim stranu" Palmu.
Druga mana, baterije na PPC-u su uvek punjive, najcece litijum jonske i PDA ih moze "posrkati" za par sati. Srecom se brzo pune :).

Toliko, raspisah se ja. Ako sam nesto pogresio, ispravite me. Napisah ovo iz najbolje namere, onoliko koliko znam, a ne znam bas previse. Zato se ovako odmah ogradjujem od eventualnih gresaka, svestan da ih sigurno ima :)

Pozdrav!

Svaka chast na odgovoru! A interesuje me kako se npr. "koriste" takvi uredjaji? Jeste i ovo sumanuto pitanje ali bre i na telefonu imam nekakvu tastaturu a ovde skoro nishta? Kad si vec pomenuo i matorog Casia, pa i on je imao tastaturu. Jel ovde sve ide na touchscreen i ona 2-3 dugmeta i scrolla? Koliko shvatam oni imaju samo najosnovnije funkcije: pregled neke tabele, kalendar (svira kad treba i te fore), pregled nekog txt fajla...Niakda nisam koristio pomenute pa mi ne zamerite!

Manje vise, svi ti uredjaji imaju neku varijantu (softverske) tastature - "tapkaš" olovkom po displeju.
Pored toga postoji i mogućnost prepoznavanja rukopisa, tj. pojedinacnih slova koja ispisujes olovkom poštujući unapred definisane "figure" kao neku vrstu standarda za prepoznavanje (šta njega briga kako ti pišeš koje slovo, piši kako ti je "rečeno"). Na palm uređajima za to je zadužena aplikacija "Grafitti", a ostali imaju svoje verzije. mada se sve to svodi na upravo objašnjen princip.
Dakle unos alfanumeričkih karaktera (brojke i slova) je svakako moguć. Čak se kao dodatna oprema pojavljuju spoljne tastature punog formata (najsličnije onima na notebook-cima) koje sa PDA uređajem komuniciraju preko IR porta.

Poslednja izmena:
Al ga izvuche od pre godinu dana :)

I to mu je prvi post, pazi sad kad zaredja ;)

Vrh Dno