Šta je novo?

Razlika izmedju obicnog hard diska i RAID hard diska

bigfoot

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2003
Poena
619
Zamolio bih nekoga ko zna u cemu je razlika, ako je uopste ima, izmedju obicnog hard diska i hard diska za RAID. U mom konkretnom slucaju me interesuje u cemu je razlika u vezi Seagate Barracuda ES.2 i 7200.11/12 i Wester Digital Caviar Black i RE3? Ne interesuje me da li je npr, jedan brzi 1ms ili ce umesto 1.000.000 sati da radi samo 750.000 vec da li imas sustinske razlike u tim hard diskovima.

Da li je moguce da RAID kontroler (nije u pitanju kontroler za maticnoj ploci vec profi RAID kontroleri za 6 i 12 harddiskova) samo nakon dve nedelje izbaci obican hard disk. Potom ja uzmem i testiram taj hard disk on je 100% OK. I problem je to sto od 12 hard diskova u mesec dana meni taj RAID kontroler prijavi skoro 6 hard diskova da su neispravni, koji su naravno OK.

Da li je moguce da se u firmware RAID kontrolera ubaci lista hard diskova koji su samo dozvoljeni a svi ostali hard diskovi nece da rade OK.

pa za RAID je normalno da se koriste isti par HDDova, kako bi radili lepo u paru, pogotovo ako je RAID 1 u pitanju.
ako pricamo o desktop, a ne o serverskim HDDovima, nema nikakve razlike izmedju obicnih i tih RAID diskova - barem koliko ja znam.

daj napisi koji ti je taj profi RAID kontroler...

hard disk je hard disk, nema razlike da li radi u raidu ili ne... na kontroleru je odluci kojem hard disku ce koji podatak da posalje...

ako ti raid kontroler izbacuje diskove, verovatno je on problem. pogledaj po netu da li ima problem sa nekim diskovima...o kojim se diskovima radi, scsi, sas?

U pitanju su hard diskovi kao sto sam naveo SATA, Seagate ES.2 i 7200.11/12 i WD Caviar Black i RE3, velicine 1TB. A kontroler je ovaj koji radi u RAID 6 rezimu sa 12 hard diskova.

Danas sam uspeo provaliti o kom kontroleru se radi i vidim po njihovom sajtu da su samo podrzani Segate ES.2 i WD RE3. Sta se desava ako stavim ne podrzane hard diskove, jel upravo no sto se meni desava da is kontroler sam izbacuje iz RAID-a?

prvo, po specifikacijama samo je 9650SE-12ML koji ima podrsku za 12 HDD i koristi PCI-E i to 8x.
drugo, za taj model je data sledeca lista compatible diskova
trece, jedino sto mi pada na pamet je to sto imas nekoliko razlicitih tipova HDDova i da tu negde nastaje problem.
da li si probao 48h burning koji se spominje u PDFu? da li si updateovao FW za RAID karticu? da li si procitao sve one KB iz PDFa?
See 3ware KB article 14905 regarding required manufacturing dates.
Controller firmware 4.06.00.006 or newer required
SMART failure might be seen on this drive due to a drive firmware problem. NCQ is currently not recommended for this drive.
RAID edition version of these drives are recommened for RAID applications.
NCQ must be disabled on these drives. The User's Guide details how to disable NCQ.
Listed drive firmware must be used to ensure compatibility as tested
See 3ware KB article 14865 regarding performance of WD desktop drives in RAID environments.
See 3ware KB article 15501 http://www.3ware.com/kb/article.aspx?id=15501 regarding drive firmware

Ja sam dao link ka kontroleru 9690SA koji i koristim, a ako pogledas malo bolje ovaj kontroler ima podrsku za 4 ili 8 SAS portova na koje svaki mozes povezati do 32 hard diska a ukupno do 128 hard diskova preko SAS expandera. A ovaj kontroler sto ti ti naveo ima 12 SAS portova a ne podrsku do 12 hard diskova.

Ne koristim ja mix hard diskova vec koristim 12 WD Caviar black ili 12 WD 7200.11/12. Ali u toj kombinaciji mi hard diskovi ispadaju iz RAIDa. Da li zato sto ti hard diskovi nisu zvanicno podrzavi od ovog kontrolera?

Sem sto je raid edition predvidjen da radi 24/7, razlika je i u firmware-u.

RAID Edition HDD podrzava Time Limited Error Recovery technology (TLER) i ne znam napamet sta jos. TLER poboljsava kompatibilnost sa raid adapterima i sprecava da disk pukne usled korekcije greske.

Nazad
Vrh Dno