Šta je novo?

Razlika izmedju Intel P45 i P55 cipseta

Sveki

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
320
Ne bi bilo lose da postoji tema u kojoj bi se objasnile ralzike izmedju Intel P55 cipseta koji je upravo stigao u Srbiju i starog proverenog P45 cipseta.

Sem sto je socket novi koje su josh bitne razilke,da li se kao iP45 pravi u 65nm prosecu ili su ga usitnili na 45nm,ima li novih featurea ,koliko se klokuje itd itd

Ovo je zanimljivo:
The most interesting fact about P55 is that it is a single chip design, eliminating the ICH chips.
Objasnjava zasto ploce bazirane na p55 nisu skupe (ove o kojima je danas pricano na forumu)

Sveki, ja ga ne cekam, idem na p45 + c2d kombinaciju :)

Jedan ima dve petice u imenu a drugi jednu :d
Pa kud' ces vece razlike od razlicitog socketa? Znaci totalno nova platforma. Za 775 nece nista vise izlaziti a ako sada kupis p55, mozda ces moci bosti procesori koji kasnije budu dostupni. Lepo se kloka :d ali nista od informacija iz prve ruke posto procesori jos nisu pusteni u prodaju u ovom delu sveta. Zahteva ddr3 i to je to. Nema neke logike povlaciti paralele sa chipsetom koji je za drugi socket.

Ako je P55 single cip dizajn, onda mi deluje logicno da su usitnili proces proizvodnje sa 65nm na koliko je radjen P45cipset zar ne?

Jel se moze naci negde podatak u kom nm procesu se radi P55cipset?

Koliko sam ja upoznat u 32nm.

Dal je moguche da su direktno sa 65nm otisli na 32nm i time preskocili trenutno najvishe koriscen 45nm proces? MAda moguce je da su to uradili da bi P55 bio single cip,verujem da je trebalo jako usitniti proces prozivodnje da bi sve iz severnog i juzbog cipa stalu u jednu celinu

Pa p45 je podrzavao procesore izradjene u 45nm, kako mislis da su otisli sa 65 na 32?
p55 je za procesore izradjene u 32nm.

Aha, primetio sam posle. Ne mogu sad da nadjem taj link, al sto je najgore, mislim da i pored toga sto je za 32nm procesore da se i sam proizvodi u 32nm (al za ovo stvarno nisam siguran). Mada, donekle i ima logike, ukoliko je single chip dizajn.
Evo nashao sam neku slichicu arhitekture:
lynnfield.png

Poslednja izmena:
mozda u kasnijim izdanjima mozemo da ocekujemo USB 3.0 i sata 3.0 (6gbps)
cini mi se da ce 1156 biti mnogo populariji od 1366 slota....

Pa normalno da ce biti kada kosta dosta manje. :S:

Izvini, sta je u samom procesoru? :d

Nisam te to pitao :)
IGP je sasvim nesto drugo... A ni nb-sb prica se ne moze tako uprostiti, ali nije bitno. Pa mozda coveka samo zanima u kojem je procesu :)

Poslednja izmena:
Nemas IGP. On ce biti kasnije na pcb-u procesora zalepljen putem MCP-a, ali nikako nece biti na procesoru.

westmere1.jpg

A gde ces imati grafiku:
igp.jpg

Clarkdale/Arrandale have 32nm CPUs but their on-package GPUs are still built on Intel’s 45nm process; these are the GPUs that were supposed to be used for Havendale.

Mobile 32nm mPGA-989 Arrandale 2 4 Q4 2009
1S Server 32nm LGA-1156 Clarkdale 2 4 2010

Znaci mobile i server a lynnfield nece imati ;)

Poslednja izmena:
Imas gore navedeno (post je editovan) gde ce biti, tj. da ga nema u nadolazecim lynnfield procesorima.
Sada si u socket stavio IGP :d
Pa mozda tebi nije bitno ali ako pruzas informaciju, ona bi trebala biti precizna.

Nazad
Vrh Dno