Šta je novo?

razlika izmedju filmske i elektronske kamere?

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nije mi jasno od cega potice razlika izmedju filmske i tv kamere, odnosno zasto filmovi izgledaju bolje od serija (nekih, uglavnom spanskih i domacih). Znam da je razlika u kameri, ali mi nije jasan tehnicki aspekt. Kako to filmska kamera daje lepsu sliku, odnosno sve deluje mnogo interesantnije nego kad se snimi obicnom elektronskom kamerom?

I da li se moze napraviti animacija u 3ds maxu, da izgleda kao da je snimano filmskom kamerom, a ne ovom obicnom?

Nadam se da nisam bio previse konfuzan!

Laza je napisao(la):
Nije mi jasno od cega potice razlika izmedju filmske i tv kamere, odnosno zasto filmovi izgledaju bolje od serija (nekih, uglavnom spanskih i domacih). Znam da je razlika u kameri, ali mi nije jasan tehnicki aspekt.

Ma nije to toliko u kameri. Kako nashi filmovi ne izgledaju kao strani? Pa da li si nekada gledao neki MakingOf gde su prikazivali prve napravljene snimke. To prolazi kroz goleemu post produkciju da bi izgledalo na kraju tako dobro, za shta nashi nemaju para pa sve izgleda kako izgleda. Pa recimo pogledaj neke pro fotografije. Jeste da je to slikano mlooogooo dobrim aparatom ali naravno postprodukcija je opet umeshala prste, sredjivanje senki, nijansa boja.. itd itd.. Ma uzas zivi.. :D

I da li se moze napraviti animacija u 3ds maxu, da izgleda kao da je snimano filmskom kamerom, a ne ovom obicnom?

Ma sve se moze kad se hoce. Mozesh i u Flashu to da izvedesh:))

Kao sto zilet rece: sve je u ulozenom vremenu i novcu.
Recimo prava za prikazivanje za neke od ovih jacih spasnkih serija sa vise od 200 epizoda su 30-35kDM. Koliko kostaju prava za prikazivanje nekog filma? Srazmerno ulozenom novcu.

Ako pogledas neku spansku seriju primetices da je u vecem delu snimana u jednom kadru. Montazu takvog materijala mogu i ja da uradim....ustvari svako ko se snadje sa copy/paste:) A ako pogledas u nekim nisko budzetnim serijama "akcione" scene primetices da izgledaju kao da si ih ti snimio, jer nema neke posebne montaze.

ma nije stvar u produkciji nego bas u kameri!!! Jasno mi je da kad je bolja produkcija sve to izgleda lepse, ali nisam na to mislio. Recimo kad gledate neki film o filmu (kako je pravljen), to se uglavnom ne snima filmskom nego obicnom kamerom, i tu se vidi ocigledna razlika izmedju filma i te iste scene snimljene obicnom kamerom. Definitivno znam da je stvar u kameri, ali mi nije jasan tehnoloski aspekt. Recimo, neke nase serije su radjene filmskom kamerom - Vruc vetar, majstorska radionica i vidi se ogromna razlika u slici izmedju njih i Porodicnog blaga. Nije rec samo o produkciji vec bas u kameri.

Laza je napisao(la):
Nije mi jasno od cega potice razlika izmedju filmske i tv kamere, odnosno zasto filmovi izgledaju bolje od serija (nekih, uglavnom spanskih i domacih). Znam da je razlika u kameri, ali mi nije jasan tehnicki aspekt. Kako to filmska kamera daje lepsu sliku, odnosno sve deluje mnogo interesantnije nego kad se snimi obicnom elektronskom kamerom?

Nadam se da nisam bio previse konfuzan!
Postoji razlika i to ogromna. Razlika je u kameri, filmskoj traci, .... ma kompletnoj koncepciji. Jedno je film, a drugo video. Napravite tu razliku.

Filmska kamera pravi seriju sukcesivnih slika na čuvenoj celuloidnoj traci širine 35 mm, a postoje i drugi formati. Video ( TV produkcija ) se realizuje video kamerama koje sliku skeniraju i pretvaraju u električni signal specijalnim CCD senzorima. Kolor video se realizuje mešanjem crvene, zelene i plave boje ( analizirane posebnim senzorima ) jer to odgovara fiziologiji ljudskog vida i daje najoptimalnije rezultate. Ipak boje koje reprodukuje TV/video tehnologija su daleko od onoga što je ušlo u objektiv ( prilično redukovane ). Celuloidna traka nema tih problema, a i njena, takoreći, rezolucija je ograničena veličinom zrna, a ne pixela. Ono što si nazvao "zanimljivijim" izgledom je posledica većeg dynamic range-a colora kod filmske trake. Postoje neki video procesori koji video mogu da našminkaju da liči na film, ali nikada to neće biti isto, bar ne sa sadašnjom tehnologijom i današnjim CCD čipovima. Neke nove tehnologije obećavaju mnogo bolji izgled videa, ali za sada je celuloidna traka ipak celuloidna traka. ;)

Nazad
Vrh Dno