Šta je novo?

Razlika izmedju AP i Wireless routera

serviser

Slavan
Učlanjen(a)
15.10.2005
Poena
309
S obzirom da sam totalni pocetnik, bio bih vam jako zahvalan ako bi ste mi objasnili u cemu je razlika izmedju ova 2 uredjaja.
Konkretno trebao bi da napravim wireless mrezu u stanu pri cemu zelim da se ukonektujem na wireless internet provajdera. Da li mi je za to potreban AP ili WiFi router?
Takodje me zanima kako se to cudo podesava? :wall:

Poslednja izmena:
Klijent mod nema veze sa tim, a ima ga kod nekih uredjaja iz obe kategorije.
Ono sto se zove samo AP, to nema ruter u sebi, odnosno nema NAT. Wireless ruter je AP koji ima ruter.
Ako ne znas sta je to ruter, recimo povezujes se na provajdera i od njega dobijes jednu IP adresu, recimo 212.195.54.87. Ako bi hteo da na tu mrezu spojis vise uredjaja, onda ti treba ruter koji ce sve njih da poveze na provajderovu mrezu. Uredjaji "sa druge strane" rutera ce imati neke privatne adrese, tipa 192.168.x.y, ali ce se "prema spolja" videti kao jedan mrezni uredjaj sa onom jednom adresom. Ne znam, mozda neko ume ovo lepse da obajsni.
Dakle, za tvoje potrebe ti treba wireless ruter koji ima klijent mod.

Aj ja cu da probam samo malo lepse da objasnim

Dakle.

AP - Access point je uredjaj koji sluzi da se konektije na mrezu provajdera bezicnim putem i "konvertuje" wireless signal u mrezni signal i prosledi ga na jedan racunar/uredjaj.

WiFi Ruter - uredjaj koji moze da uradi isto shto moze i AP samo shto ima mogucnost da uradi rutiranje tj da vishe racunara poveze preko te jedne adrese na internet.

Ovo ti je najprostije receno. mislim da jednostavnije ne moze.

Cak evo jednog banalnog primera. Ako imash zgradu sa stanovima od 1 do 10. I imas AP postara i imas Ruter postara. AP postar moze da donosi i odnosi postu samo sa jednog stana a ako hoces postara koji to moze da uradi za vishe stanova morash da kupish Ruter Postara :) Al sam ga srocio svaka mi cast.

s' postovanjem JA:smoke:

Poslednja izmena:
recimo jos jednostavnije :)

razlike je u tome sto wifi ruter ima WAN port, a AP ga nema. WAN (wide area network) sluzi da bi mogao da izrutiras saobracaj sa recimo razlicitog subneta drugim racunarima povezanim na wifi ruter i tako ostvaris vezu izmedju dve razlicite mreze, tj. recimo lokalne mreze i interneta, dok AP bi ti omogucio povezivanje klijenata u istom subnetu/mrezi, bez mogucnosti rutiranja, npr. rutiranja interneta putem WAN porta, vec eventualno povezivanje tih lokalnih klijenata sa drugim internet ruterom koji je u istom subnetu/mrezi.

kratko receno, wireless ruter radi povezivanje/rutiranje razlicitih subneta/mreza, dok ap funkconise samo u sklopu jednog subneta/mreze.

Poslednja izmena:
A sad cu ja da zakomplikujem, posto sam se svojevremeno okilavio zbog termina AP.

Elem, neki uredjai koji ljudi nazivaju Access Point mogu da funkcionisu u AP modu, ali i u Bridge modu. Pa zato kada neko pokusava da namesti bezicni internet/mrezu treba da proveri da li njegov uredjaj treba da radi u jednom ili u dugom modu, jer ce stavljajuci ga u pogresan mod bezuspesno pokusavati da ostvari konekciju.

Svojevremeno su neki imali prilicno problema zbog ovog, pa procitaj ove tridove, moglo bi da ti bude korisno ako pokusavas da ostvaris bezicni net sa provajderom.
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=598691&postcount=29
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=81870&

Poslednja izmena:
Sta mi savetujete da kupim Wifi Router ili Access Point? Imam wireless net koji bi sada trebalo da podelim na 2 racunara, koji bi trebalo da ga koriste nezavisno jedan od drugog. Hvala

izgleda da ti nisu bas najbolje objasnili gore. ne mozes da koristis AP jer on ne moze da podeli jednu ip adresu na dva mesta.
evo da i ja probam da objasnim. ruter ce da napravi jedni lokalnu mrezu nezavisnu od interneta. tu su svi racunari robovi a ruter je gazda :D racunari sami nisu povezani na internet nego samo na ruter. ruter je jedini na internetu i on odlucuje da li neko moze na internet ili ne.
tako da tebi treba ruter. wireless ili zicni. to je vec druga prica i zavisi od toga kako zelis da uredis prostor.

Cak evo jednog banalnog primera. Ako imash zgradu sa stanovima od 1 do 10. I imas AP postara i imas Ruter postara. AP postar moze da donosi i odnosi postu samo sa jednog stana a ako hoces postara koji to moze da uradi za vishe stanova morash da kupish Ruter Postara :) Al sam ga srocio svaka mi cast.

Update ruter postara :) :
Ruter postar celu zgradu vidi kao jednu adresu na koju stize posta iz sveta za sve stanove u zgradi, ali ima i malog postara u okviru zgrade koji sa adrese zgrade dalje distribuira postu po stanovima u zgradi :)

isto tako stanovnici svih stanova ne razmisljaju o tome kako ce posta stici od njih nekome u svetu. oni se obracaju direkto ruter postaru koji to salje u svet. takodje, svi stanovnici te zgrade mogu medjusobno da razgovaraju i razmenjuju pisma.
:laugh:

Sta mi savetujete da kupim Wifi Router ili Access Point? Imam wireless net koji bi sada trebalo da podelim na 2 racunara, koji bi trebalo da ga koriste nezavisno jedan od drugog. Hvala

Tebi je potrebno rutiranje wireless internet konekcije. Za tako nešto se uglavnom koriste dva odvojena uredjaja, AP koji prima internet vezu + ruter koji obezbeđuje deljenje konekcije, međutim postoje i wireless ruteri koji podrzavaju AP client mod koji su još bolja varijanta jer je sve u jednom uređaju. Običan wifi ruter bez AP client moda ti neće raditi posao.

edit:
Nisi naveo na koji način trenutno ostvaruješ konekciju sa provajderom i na koji način želiš istu da deliš, LAN kablovima ili WIFI putem?

Poslednja izmena:
Ako sam ga ja razumeo dobro, on vec ima bezicni inernet koji bi hteo da bezicno distribuira na dva racunara.

Ako bi uzeo ruter sa AP Client modom ili neki bez pa nabacio dd-wrt onda nece moci i da deli internet racunarima bezicno vec zicano. Logicno pitanje je sta od opreme daje provajder, pa mozda moze da se iskombinuje tu nesto, da se ne uzimaju dva uredjaja.

Sve ovo sa pretpostavkom da vec sami racunari ne mogu da se konektuju iako vec imaju wireless recivere.

Edit:
A zasto su AP-ovi jeftiniji kada su u biti jednostavniji uredjaji?

Poslednja izmena:
Skuplji, pardon, hteo sam da pitam zasto su skuplji. Ako sam ja ovo sve dobro razumeo (ne sada, nego jos ranije) AP je po svojim osobinama jednostavniji od rutera... ili ipak nije :) ?

APovi (tipicno) imaju mogucnost prikljucivanja externe antene (npr TpLink WA501G), tako da mogu da se koriste za uspostavljanje wireless linkova na vecim udaljenostima. Sa druge strane, ruteri obicno imaju fiksiranu antenicu koju nije moguce skinuti, pa su tako ograniceni na tipicnu SOHO ulogu.

Ok, hvala, nasao sam svoje odgovore :) .

@mad_max0204
Ovo se mahom slaze sa onim iznetim u temi...

Ja sam totalni pocetnik i ne mogu nikako da shvatim ove stvari oko rutera i Ap...koliko sam shvatio,na ruter moze da se spoji vese racunara bezicnim ili zicnim putem a na AP samo jedan...pa sto se koristi onda AP?Bolje samo da koristimo ruter?Al ce se neko nasmejati...:D

Kod scenarija koji tebe zanima ap se koristi ako u toj mrezi vec postoji ruter, npr. od adsl provajdera si dobio na koriscenje zicni adsl ruter i tebi treba samo jos ap da sve proradi preko wifi-a. Sa druge strane ap je uvek skuplji uredjaj od jeftinijih rutera pa ih ljudi retko i kupuju za tu namenu.

ili ti cike su prvo izmislile AP pa tek ruter

preciznije, prvo su napravili AP a posle spojili ruter i AP pa dobismo Wifi ruter :)

Tplink WR-743ND je primer mešovitog rutera. Tj. možete da birate kako će da radi izmedju 5 modova: Client Router / Router / Repeater / Bridge with AP / Client

Client Router - In this mode, the device enables multi-users to share Internet from WISP. The LAN port devices share the same IP from WISP through Wireless port. While connecting to TL-WR743ND 150Mbps Wireless AP/Client Router WISP, the Wireless port works as a WAN port at Client Router mode. The Ethernet port acts as a LAN port.

Router - In this mode, the device enables multi-users to share Internet via ADSL/Cable Modem. The wireless port share the same IP to ISP through Ethernet WAN port. The Wireless port acts the same as a LAN port while at Router mode.

Repeater - In this mode, the AP will relays data to an associated root AP. AP function is enabled meanwhile. The wireless repeater relays signal between its stations and the root AP for greater wireless range.

Bridge with AP - In this mode, the device bridge to another AP.

Client - In this mode, the device will act as a wireless station to enable wired host(s) to access AP.

E sad po uputstvu ovaj ruter može da se zakači na wisp kao client i a u isto vreme bude AP za lokalnu mrežu. Client Routeri Bridge with AP modovi. Samo u prvo slučaju rutira a u drugom je samo most iliti bridge.

Da li ovo postiže nekim virtualnim AP-om ili ima 2 odvojena wifi porta u sebi ne bih znao? Kako neka kartica kad je u client modu može da bude i u AP modu istovremeno i to pod drugim SSID-om?

Nazad
Vrh Dno