Šta je novo?

razdvajam tv i racunar, sta dalje :)

dzidza_bidza

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
375
Pozdrav svima.

Posedujem LG TV 47LA620S, koji je je do sada stajao pored racunara, uredjaji su bili povezani preko HDMI kabla. Sve od multimedije (99% filmovi i serije) se gledalo tako sto video pustim preko POT plejerana racunaru pa prevucem na tv. Tako je to funkcionisalo godinama i sve je bilo extra. Navikao na sitna podesavanja u POT-u, od videa do prevoda.
Moj "problem" je sto zbog nekog novog rasporeda u kuci racunar i tv treba da se razdvoje i vise nece moci da funkcionise na nacin na koji je do sad.
Interesuju me iskustva ljudi koji su imali slicnu situaciju, kako su resili taj problem?
Mnogo gledam filmove i serije i po nekom pravilu sve se gleda u HD formatu.

Pretpostavljam da cu morati da strimujem preko mreze materijal? Sve mi to nekako nesigurno zvuci :S
Znam da cu morati uloziti pare u ozbiljniji ruter, to je sigurno. Sta dalje? Koji softver za sve to? Da li u tim sofverima mogu da podesavam prevode u smislu velicine i boje fonta, poziciju samog prevoda?

Verovatno zvucim konfuzno, ali zapravo ne znam odakle da pocnem...

Mozda da kupis neki Android tv, instaliras Kodi i tako sve to opet isto, jedno od resenja.

Imaces mogucnost za sve sto si naveo i jos mnogo toga!

Ja bih da sam na tvom mestu sklopio neki mini htpc i stavio ga negde ispod tv-a da bude neupadljiv u fazonu video rekordera i isto povezao preko hdmi veze. I kupio bi neki bezicni mis koji bi mi sluzio da mogu iz fotelje da upravljam htpc-om :)

Ne kupuj ništa. Imaš Smart TV. Instaliraj na PC neki media server(Plex ili Seviio), na TV to izabereš i sve filmove sa PC gledaš preko bežične mreže.

Kakve su mogucnosti podesavanja npr. boje i velicine fonta prevoda na tim media serverima?

Ma podešavaš kako hoćeš, jedino što kad gledaš film u 3D, titl ide u 2D, ne može u 3D što preko HDMI, kad ga konvertuješ sa 3D subtitlerom može. No, to nije problem, titlovo svakako rade.
ps. Nisu mi jasni saveti da kupuješ dodatno bilo šta. Pa što si onda kupovao Smart TV ako ga ne iskoristiš za šta je između ostalog i predviđen.

Poslednja izmena:
A TV koji nije smart, najbolji način povezivanja sa PC radi reprodukcije filmova na TV?

ps. Nisu mi jasni saveti da kupuješ dodatno bilo šta. Pa što si onda kupovao Smart TV ako ga ne iskoristiš za šta je između ostalog i predviđen.

Ja sam prevideo da je tv smart i da ima tu mogucnost strimovanja sadrzaja. E pitanje je (posto nisam imao iskustva sa strimovanjem sadrzaja) da li je kvalitet prikaza isti u odnosu kada se strimuje, na onu koju racunar isporuci preko hdmi veze.

Isti je kvalitet. Samo recimo meni velike fajlove, preko 8gb nece da pusta. Mislim, pusti ali toliko zabada da je ne gledljivo. Mada je to do brzine neta vrv, koji 10mb. Da je brzi kontam da bi i to sljakalo. Ja na smartu pustam preko allshare

Znaci kupim jedan kvalitetan ruter da ne bih imao tih problema oko pustanja vecih fajlova, neki media server i to je to.

A koliko je daleko PC od tv?
U metrima/sobama :)

Pitam jer je i kod mene slicna situacija, imam smart tv ali mi je smor sve to, a i treba mi slika od kompa na TV-u...
Legnem i surfujem i tako to :)
Ja uzeo 10 m HDMI i 10m optike i dovidjenja :)

Ja sam svoj problem rešio sa raspberry pi 2. Nikako mi se nisu sviđale opcije ugrađenog playera na tv. Užasno jadan izbor podešavanja.
OSMC kodi build na rpi2 radi perfektno. Sada gledam i druga single board pc rešenja kojih je sve više. Pojavljuju se ploče od 15$ koje bi trebalo da zadovoljavaju osnovne htpc funkcije. Neki skuplji dolaze sa full win10 (70$).

Pitam jer je i kod mene slicna situacija, imam smart tv ali mi je smor sve to, a i treba mi slika od kompa na TV-u...
Legnem i surfujem i tako to :)
Ja uzeo 10 m HDMI i 10m optike i dovidjenja :)

Isto ovo uradio samo 15m kabla i bezicna tastatura. Strimovanje sadrzaja sam probao i nije to to.

Ja ne znam šta vama kod smart LG TV predstavlja problem? Ako se dobro podesi apsolutno nećete nikada pogoditi da li ide preko HDMI ili bežično preko nekog media servera. Sve ostalo je druga priča, jako sporo, internet, youtube i ne može da se meri sa PC.

Opet cu da ponovim zasto ne Android TV, sve ovo sto pricate je uz pomoc jos jednog pc-a sa Androidom mu ni to nece trebati., Kodi bi sve odradio, uz naravno citanje i lokalnog sadrzaja+online gledanja!

Uz ogradu da nemam Android TV ali koliko vidim ljudima radi bez problema.

Radi bez problema gledanje filmova, manje vise....
Ako je samo to , onda ok..... sve ostalo ...ipak, ne moze....
A hdmi sa 10-15 m radi bez greske... i nije ni neka cena tog kabla...

Ma ok, ali brate kupiš Smart koji se valjda i uzima između ostalog i da bi mogli uspešno bežično da se strimuju filmovi i onda se povezuješ sa 15 metara HDMI kabla, nebitna cena, ali hebeš onda taj posao i takav izbor kupovine.

Aj obrazlozi to manje vise?

Instaliras neki dlna server na racunar, sherujes fajlove, iskljucis transkodovanje (nije potrebno) i uzivas u filmovim. Tv podrzava izbor titla, izbor audio streama, manipulaciju titlovima i sl. I sve ovo radi perfektno.

+1
Ne vredi, više im se sviđa da razapinju kablove po stanu, k'o lijane.:) Samo se opet pitam, koji qrac su onda kupovali smart televizore?

Ma ok, ali brate kupiš Smart koji se valjda i uzima između ostalog i da bi mogli uspešno bežično da se strimuju filmovi i onda se povezuješ sa 15 metara HDMI kabla, nebitna cena, ali hebeš onda taj posao i takav izbor kupovine.

Zavisi :)
Ja smart ne koristim ama uopste, bas zato sto mi je PC povezan na tv preko HDMI iz druge sobe. A smart sam kupio jer na postoji 55' 3d a da nije smart.... ( ispravite me ako gresim:)... opet, hiljadu ljudi , hiljadu cudi, naravno...
Posto je meni TV ujedno i monitor , koristim ga za sve svakodnevne poslove, surf/blejanje na netu i sta god vec padne na pamet...
Sa Androidom to nece moci.... Ipak nisam mazohista ...

A Manje vise... radi, ali ja ne skidam filmove ispod 15-20 gb recimo, on preko wifi zeza/secka, a ako idem preko kabla, opet, razvlacim zicu... ( ruter je u sobi kod kompa, jel da), ako vec razvlacim zicu neka to bude HDMI ( pored ostalih gore navedenih stvari)...
Jednostavno , kod mene je ovako bilo jednostavnije, konformnije, radim SVE isto kao i kada je PC bio pored TV-a....

Covek pitao sta dalje, ja rekao sta sam ja odradio..... a to sta je bolje , jeftinije, lakse, lepse, i raspravku valja li android ili ne..... o tome ne ibh... sem ovoga gore ;)

edit

Ne vredi, više im se sviđa da razapinju kablove po stanu, k'o lijane. Samo se opet pitam, koji qrac su onda kupovali smart televizore?

KABL, jednina, kanalice/lajsna od parketa/laminata.... A smart je nuzno zlo u mom slucaju...BTW...

Poslednja izmena:
Pa dobro, ako kazete da strimovanje preko mreze pruza isti kvalitet prikaza ja vam verujem. Mada sve mislim da bi bilo problema sa ocitavanjem razlicitih vrsta fajlova, i nekih nepredvidjenih bagovanja :) A da bi ulaganje u solidan htpc na duze staze bilo sigurnije resenje :)

+1
Ne vredi, više im se sviđa da razapinju kablove po stanu, k'o lijane.:) Samo se opet pitam, koji qrac su onda kupovali smart televizore?

Pa nema danas valjan TV a da nije smart. Da je bilo, ja bih radije uzeo još bolji panel od sadašnjeg, a bez smartnosti pod njim, jer je smartnost današnjih televizora na besmislenom nivou. Ne kontam da proizvođači neće malo da se potrude i urade smart kako treba. Rasberry Pi i slični mu Androidi koštaju siću, pa šta je onda problem ugraditi ih fabrički u skup TV?!? :mad:

Jedino što lepo radi je YouTube (ali samo kada se koristi u kombinaciji sa telefonom/tabletom), i onaj remote display sa telefona/tableta (za prezentaciju slika sa telefona babama i dedama). Ostale smart funcije su besmislene.

Strimovanje+titl rade samo uz encoding na računaru, ali onda, ako je film iole veće gigbajtaže, procesor je neprekidno na >80%, i svi ventilatori u kompu krenu svom snagom. Proc se optereti više nego da isti film pušta računar sam za sebe. Stream 3D filma uz titl ne može (možda i može, ali uz dosta čačkanja za koje nemam ni vremena ni živaca, uz ostale mane streaming-a). Ako imamo neki poseban kućni NAS, onda nema ništa ni od tog encoding-a, tj. titl papa. U principu, najlakše mi je da film prekopiram na naki USB nosač i onda zabodem u TV i gledam internim plejerom. To još radi bož' pomozi.

I majku mu božju (imperijalistićku) zar je tol'ka muka napraviti da se veličina i boja titla mogu po izboru korisnika, menjati u širokom rasponu na internom playeru u TV-u?!?

Kod mene je Sony u pitanju. (Znam da on ima lošiju smartnost, ali birao sam TV a ne njegovu pamet :p )

Pa dobro, ako kazete da strimovanje preko mreze pruza isti kvalitet prikaza ja vam verujem. Mada sve mislim da bi bilo problema sa ocitavanjem razlicitih vrsta fajlova, i nekih nepredvidjenih bagovanja :) A da bi ulaganje u solidan htpc na duze staze bilo sigurnije resenje :)

Kvalitet prikaza je ok, a uz reencoding na PC nema ni problema sa codecima i titlovima, ali k'o što rekoh, i to nosi svoje probleme.

Da, solidan htpc je najbolje rešenje. Sledeće (malo) manje dobro je neki bolji Android TV. Tu je izbor sada velik.

HDMI kabel, ako imaš kuda lepo da ga provučeš (mene npr. jako nerviraju kablovi koji se vide kojekuda, i koji prekaču pragove i obilaze štokove vrata i ormane), i neka all-in-one bežišna tastatura, jesu najuniverzalnije i najjeftinije rešenje.

Poslednja izmena:
Dugo sam se za*ebavao sa raznim čudima da mi televizori budu na netu, umreženi, tamo vamo... Najbolje rešenje je neki brand name sff pc, ima ih za ispod 50e, sa DisplayPort/DVI/HDMI, bezžična tastatura/miš i SVE radi. Jedno dva mesta iza je Android TV BOX. Ti malecki pisavci su toliko tihi, da se jedva čuju kad je tišina, a ako se gleda nešto, onda ih i ne čuješ.

Dugo sam se za*ebavao sa raznim čudima da mi televizori budu na netu, umreženi, tamo vamo... Najbolje rešenje je neki brand name sff pc, ima ih za ispod 50e, sa DisplayPort/DVI/HDMI, bezžična tastatura/miš i SVE radi. Jedno dva mesta iza je Android TV BOX. Ti malecki pisavci su toliko tihi, da se jedva čuju kad je tišina, a ako se gleda nešto, onda ih i ne čuješ.
Kod mene je android tv box na prvom mestu ,bukvalno mi sve zavrsava...

Ja sam ovu situaciju resio tako sto sam probusio zid i provukao hdmi kabl a preko mobilne aplikacije kontrolisem pc. Sve fercera perfektno.

Nazad
Vrh Dno