Šta je novo?

Raspada se...

MaNiAcK

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2003
Poena
619
Ploca GB GA-BX2000
intel 400 dignut na 500
voodoo 3
128 kingston ram

I sve je to lepo radilo od 1.1.2000 do pre mesec dana :) Tad je poceo da se raspada. Provo se jednom ugasio i nije vise hteo da se upali(kao kad cpu rikne. upali i ne mrda crni ekran). Onda sam mu pocupo napajanje, cpu plocicu(kako se vec zove onaj vertikalni deo u koli se ubudzi cpu na starijim masinama), i ram i cleovao CMOS i proradio je. I 3-4 dana kasnije je opet riknuo, ali je hteo da se upali ali restart nije radio(dugmence jeste). Sto znaci da ni bios nisam mogao da podesim(kad izadjem on treba da ga resetuje, ali samo bude crn ekran i nista). Pa se to sredilo kada sam iscupao i ucupao napajanje. E onda je sve bilo ok, pa 3-4 reseta kasnije nije hteo da digne win. Stane kod nekog agp440.sys i izbaci blue screen. Kaze da ima gresku 0x00000007e itd.i tako 10-ak puta. Pomene i acpi.sys Kada sam zamenio napajanje problem se sredio, ali danas evo ga opet nece da digne win i tako posle jedno 20 pokusaja udje i sad radi "kako treba". Ne znam sta mu je. Ram sam testirao sa Gold Memory programom 3 prolaza i bilo je ok. Napajanje sigurno valja. U Sandri sam radio burn test 30+ puta i prosao je. Pomozite...

Imas li Kasperskog? On zna da *****ava na opisan nacin.

Jok. Imam Norton SW 2k3, ali nije u njemu nista radjeno sto bi moglo da prouzrokuje ovo. Win je instaliran pre jedno dva meseca i bilo je ok. Xp Sp1. Ipak mislim da problem nije softverski zbog prvog problema kada uopste nisam mogao da ga upalim i drugog kad ni bios nije bogao da ga resetuje. A da prvi put sam probao i da pocupam sve ide i naponske kablove sa uredjaja(i floppy) ali nije pomoglo. Inace celu noc je drljao neki cpu bench i nista... Radi...

zormanic je napisao(la):
Imas li Kasperskog? On zna da *****ava na opisan nacin.
Tesko da Kaspersky zeza u BIOS-u :d
Usput, meni ovo lici ili na napajanje koje je "izduvalo" kondenzatore ili na plocu koja je to isto uradila. Savetujem coveku da proba sa drugim, pozajmljenim napajanjem kako ce da radi. Ako se ponasa isto onda moze da bude problem do ploce. Cest problem na takvim masinama je i CPU adapter, mada problemi sa njim se manifestuju tako sto komp daje crn ekran. Memorija ocigledno nije jer prolazi mem test, a isto vazi i za cpu, ako je neispravan, nece ni mem test da prodje.

Cpu adapter je otisao 99%.Svojevremeno sam promenio 6 adaptera koji su crkavali u razmaku od par meseci svaki...Zameni ga, ne kosta vise sigurno od 5e.
Poz!

a CPU adapter bi bio.... Gde da ga nadjem i da li to postoji za 4god. staru plocu?
Napisao sam da nije napajanje, stavio sam drugo i opet zeza, a njegovo na drugi komp koji vec nekoliko dana radi super.

Ne znam gde bi mogao da ga nadjes, zovi radnje pa pitaj, trazi da te upute gde da nadjes...neko to ima sigurno (potrazi i na pcberzi)

A sta je to uopste?? Inace prosao je celu noc torture testa sa Prime 95 i 9 loop-ova sa Gold memory testerom

To sto ti prolazi testove ne mora nista da znaci...Tako je meni prolazio sve testove(kad se smiluje da mi dozvoli da podignem windows) ali recimo, 3D Mark '99 (bese pre 4-5 godina) je stalno pucao. Znaci, cas radi cas ne radi a u svim slucajevima je bio neispravan taj adapter zbog koga sam na kraju komp prodao(naravno sa novim adapterom).
Poz!

p.s.
Sad kad vidim negde neku BX plocu sa tim adapterom, muka me hvata koliko me je isti nervirao...Posle sam kupio AMD masinu i kada sam uvideo kako Duron "sije" Kelerabu, naravno da sam ostao i dan-danas veran AMD-u.

MaNiAcK je napisao(la):
a CPU adapter bi bio.... Gde da ga nadjem i da li to postoji za 4god. staru plocu?
Napisao sam da nije napajanje, stavio sam drugo i opet zeza, a njegovo na drugi komp koji vec nekoliko dana radi super.

Pregledaj elektrolite na matichnoj plochi, ko sto ti je vec reko covek.

Najverovatnije su ti neki (ili svi) pocrcali. Njima je inache relativno kratak zivotni vek, narocito kod ovog djubreta od komponenti sto stize u Ser.I.Mo.

Stojcha je napisao(la):
Pregledaj elektrolite na matichnoj plochi, ko sto ti je vec reko covek.

Najverovatnije su ti neki (ili svi) pocrcali. Njima je inache relativno kratak zivotni vek, narocito kod ovog djubreta od komponenti sto stize u Ser.I.Mo.

Sorry na glupim pitanjima, ali ovo prevazilazi moje znanje: sta su elektroliti i kako da izvalim da li su riknuli?

Elektroliti su veliki kondenzatori koje mozes da vidis oko socketa,tj. u tvom slucaju(ako se dobro secam), oko slota u koji ubacujes svoj adapter sa cpu-om na njemu.
Da ne palamudim dalje, to su valjkasti elementi koje ces sasvim sigurno videti kad pogledas plocu....Ma pogledaj lepo plocu, pa ako primetis da iz nekih elemenata curi zuto-braon tecnost, to je to.
Aj...nadam se da sam ti detaljno objasnio sta su elektroliti :D

p.s.
Potrazi jednu temu, gde je cini mi se nick: petri imao problem sa elektrolitima, a gde je on lepo uslikao iste.

Mislim da saam nasao one riknule. Ajde pliz pogledaj ove 2 slike i reci mi da li je to ono sto treba da bude. Hvala puno! Ps. sorry za velicinu fajla. E da ako je ovo riknulo, nema pomoci mojoj ploci jel tako?

Prilozi

• bench.zip
    282.3 KB · Pregleda: 127
To je to menjaj sa odgovarajucim ako znas i imas cime da lemis.

MaNiAcK je napisao(la):
Znam da lemim :)
Gde da pazarim ova cuda?

Potrazi neke sa foruma koji to rade. I lemi kondenzatore sa gornje strane ploce.

Samo da javim svima: odneo sam plocu pre 20-ak dana kod ekektricara koji mi je popravljao tv, dao mu 200din i komp radi za sada super! Hvala svima na pomoci.

Nazad
Vrh Dno