Šta je novo?

Ram problem... 16 gb (7.9 usable)

riddler

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2010
Poena
310
konfiguracija:
2x2x4gb excelram 1600mhz 1.5v
i72600k
Gigabyte GA-Z68A-D3-B3
GTS450 Leadtek 1GB/DDR5
600W LC Power LC600H-12

E sad sta se desava... Windows 7 x64 mi pokazuje da je 16 gb (7.9 usable) dok bios mi pokazuje da su samo dva modula enabled. prosao i memtest i windows memory diagnostic i oba testa su prosla bez problema.

primetio sam i u biosu da dok cackam podesavanja da se pojavi jos jedan modul sam od sebe?? da li iko ima neku ideju sta moze da bude?

ps. samo da spomenem da su moduli sigurno ispravni posto sam probao naizmenicno da ih ubacujem i svaki radi bez problema. zajedno imaju problem...

Update bios?

ajde sad cu da probam.... mada cisto sumnjam da ce da upali... svez je dosta... f6

Jesi proverio da li ti rade slotovi? Moguce da je tu problem.
Takodje, moguce da su moduli double/quad rank a da ploca podrzava manje total rank (tipa max. 8rank a ti imas quad rank module - sto znaci da je ukupno 16rank i tada nece raditi tih 4 modula).
milanbb je pominjao da ima i nesto oko single-sided (da nece da rade double-sided) na nekim konfiguracijama.

ta ploča, makar po specifikaciji, podržava da u sva četiri slota ima dual sided memoriju, tj, četiri double rank modula, kao što podržava i da ima u sva četiri slota single sided memorije, tako da ne bi trebalo da je do toga.
Moguće da ti ne radi neki slot, ko što reče alfaunits, probaj prvo jedan, pa drugi par, u različitim slotovima.

Jeli li enableovao da u BIOS-u da se koristi XMP profil za memoriju?

Poslednja izmena:
ako ti je win7 64 prepoznao 16gb rama u cemu je problem, nisam bas najbolje shvatio ?

Bios je bio problem... sad kad sam stavio novi (f7) sve je ok... hvala na odgovorima... mada dosta ljudi po netu je imalo svakojake probleme sa 4 stika po 4gb.

Nazad
Vrh Dno