Šta je novo?

Ram + ploca + CPU za do 600E?

IcepickD

Poštovan
Učlanjen(a)
03.07.2014
Poena
50
Treba mi pomoc oko izbora RAM + PLOCA + CPU za do 600 Eura. U obzir dolaze i madjari.
Zapravo ne znam ni odakle da krenem jer nisam pratio HW nekoliko godina vec.

Da li je vredno ici na DDR4, gledajuci performanse i razliku u ceni? Shvatam da je ovo pitanje potencijalno glupo jer moguce da novi procesori mozda ne rade sa DDR3. Pitanje u sustini znaci i da li mozda postoji bolji kombo starijih komponenti ukoliko novije zahtevaju iskljucivo DDR4.

Primarna primena gejming.

Trenutno stanje
CPU: I5 4670
RAM: 8GB
GPU: GTX960 Asus Strix. (Svestan sam da je ovo potencijalni bottleneck ali mislim da nema smisla raditi upgrade sa trenutnog stanja a da ukljucim i grafiku zbog budzeta. Upgrade grafike dolazi u obzir u narednih godinu dana)
SSD: Samsung Evo 840 250gb (+ Data drives)

Dosta ti je to para. Bolje sacuvaj deo para za grafu i lepo kasnije kupi neki gpu kad izadje gtx 1100 serija. Npr. gtx 1160 kad stigne u drugoj polovini godine.

Stim u vezi:
I5 8400-145e
Asrock b360m pro4-80e
Ili
Asus B360M gaming plus-90e
Ili
Msi b360m bazooka-90e
Ram bilo koji 2400-2666mhz i teraj, imas za ispod 70e 8GB, mada bi trebao pojuriti 16GB.
Trebalo bi da mozes da nadjes za 120-130e.

Sve zajedno ispada ispod 400e, 370,380e naravno na kp.

Ili tako, isto super deal. Samo obavezno uz i7, neku krsteniju b360 plocu, kao sto su ove gorepomenute. Dakle nesto bolji vrm+heatsink na istom. Za i5 to nije bitno, ali ploce koje su tanje u tom pogledu, su takodje siromasnije u mnogim drugim stvarima, a neznatno jeftinije. Krace receno, neisplativo i bezveze.

Ima tu jos opcija, ja sam samo pomenuo neke modele koji mi se cine kao odlican deal, uz naglasak na mATX format, jer ja licno obozavam takve ploce. Ima za 90-100e i ploca standardnog ATX formata tipa Asrock B360 Pro4 ili Msi B360 Gaming Plus...Mada za isti novac ima i Asrock z370 Pro 4.
Sve u svemu sve su to relevantni i dobri izbori, bez greske sa bilo kojom.

Stim sto sam stava da i7 8700 za prosecnu gaming konfu nikako ne vredi 115-120e vise od i5 8400, koliko je od njega skuplji. Ali dobro.

Poslednja izmena:
Prvo upgrade grafe, pa onda platforma.

Hvala na predlozima, ovo mnogo pomaze.

Vidim niko nije pomenuo Ryzen? Da li je moguce da je intel i dalje toliko dominantan kad je gaming u pitanju ili je nesto drugo razlog?

Prvo upgrade grafe, pa onda platforma.

Za moje trenutne potrebe ovo nije izvodljivo. Ram mi je najveci bottleneck sad, jer ne mogu da gasim sve sto imam kad hocu nesto da igram. Uzimanje 16GB sad pa menjanje na DDR4 za 6m mi je bacanje para. Za ono sto ja igram CPU je sledeci bottleneck posle rama na osnovu mog monitoringa.

U trenutnoj konfiguraciji je GPU najveci bottleneck u igrama, to je sigurno.

U trenutnoj konfiguraciji je GPU najveci bottleneck u igrama, to je sigurno.

Ummm..

Ne bih da ovo preraste u ko je u pravu. Ali veruj mi u mom slucaju nije tako. FPS dropovi u mom slucaju su UVEK povezani sa high use of RAM i CPU. Grafiku mogu da kontrolisem smanjenjem rezolucije/detalja, ali kod heavy CPU kalkulacija ne mogu da uradim nista.

Koristio sam i5 4570 u kombinaciji sa 8gb memorije i grafikom koja je 30-40% jaca od GTX 960, plus je veci driver overhead na Radeon kartama i mogu reci da taj CPU moze i vise od RX 470, kamo li GTX 960.

Izuzetak su mozda Gta V, BF1 i slicne igre koje su bas cpu/mem intenzivne, u globalu je GTX 960 debeli bottleneck za Haswell i5.

Poslednja izmena:
To sve stoji, ali da se ne lazemo, pucati sad neki novac za upgrade grafe je haos...Pascal je na kraju svog zivota. Sa druge strane koliko god da je i5 haswell i dalje dobar chip, posto novca ima mislim da treba da menja i uzme neato iznad 4c/4t cpu-a i da bude miran 4-5 godina.

Ispod 400e ce izaci i5 8400, b360 ploca, 16gb ddr4 rama. Ostaje mu 200e. Trenutni i5 i ram moze bez problema prodati za 100-110e, tu je i ploca koju nije pomenuo, ali i one najbudjavije h81 su realno polovne 30e. Sve u svemu imace novca samo od toga da uzme gtx 1160 kad stigne i jos f amu ostane, proda gtx 960, onda ce imati novca i za gtx 1170, verovatno. Sve to uz ovih pocetnih 600e i prodaju svojih komponenti. Sad, nije pomenuo koje napajanje ima.

Ukratko, ja grafu sad ne bih kupovao. Nemamo zvanicni release gtx 1100 serije, ali po trenutnim cenama karte tipa gtx 1060 ili gtx 1070 ne bih ni uzimao u obzir, makar cekao i do kraja godine.

Poslednja izmena:
Pa i nije bas, za ~220e moze preko oglasa 1060 3GB da se nadje, stk je ogroman napredak u odnosu na 960.

Jeste, ali ono 220e za kartu sa 3GB VRAMA koja je na trzistu prakticno dve godine?! Mnogo je to para za takav "luksuz". Pre bih uzeo polovan 6GB model, ima ih za 250e. A najpre ne bih nista:d
E sad ja gledam iz ugla, da meni nije problem da sacekam, odnosno ne bi mi bio problem da sacekam, imao bih itekako sta da igram i sa GTX 960, odnosno ta karta moze sve da tera na 60fps i dalje. Doduse dosta toga na LOW ili cak Very LOW (AC origins npr.)

Jeste, ali ono 220e za kartu sa 3GB VRAMA koja je na trzistu prakticno dve godine?! Mnogo je to para za takav "luksuz". Pre bih uzeo polovan 6GB model, ima ih za 250e. A najpre ne bih nista:d
E sad ja gledam iz ugla, da meni nije problem da sacekam, odnosno ne bi mi bio problem da sacekam, imao bih itekako sta da igram i sa GTX 960, odnosno ta karta moze sve da tera na 60fps i dalje. Doduse dosta toga na LOW ili cak Very LOW (AC origins npr.)

Upravo tako i ja razmisljam, nije mi problem da sacekam. A da budem iskren grafika mi u igrama nije bitna. Bar ne za ono sto ja igram. Ova moja trenutno zadovoljava sve potrebe.

Slazem sa Ivanom da je sada najbolje da samo promeni GPU, ja cu sacekati jos malo i eventualno kupiti 1060 6gb. Takodje koristim Haswell i5 samo 4590 i manji mi je clock za 100mhz. Isplativije da prodas svoj cpu dodas jos 70-100e i uzmes i7 nisi naveo koju plocu imas ako imas Z onda 4770K ili 4790k ali mislim i da zakljucan i7 radi posao, eventualno ram u dual channel da se ubaci. BF1 peglam zakucan 60fps u 1080p da kazemo medium-high.

Primarna primena gejming.

Trenutno stanje
CPU: I5 4670
RAM: 8GB
GPU: GTX960 Asus Strix. (Svestan sam da je ovo potencijalni bottleneck ali mislim da nema smisla raditi upgrade sa trenutnog stanja a da ukljucim i grafiku zbog budzeta. Upgrade grafike dolazi u obzir u narednih godinu dana)
SSD: Samsung Evo 840 250gb (+ Data drives)

Napisi koju plocu imas, jer kao sto je Karaburac napisao, mozda mozes da stavis i7 i dodas jos 8GB RAM-a, a posle ti za upgrade ostaju GPU i, ako je potrebno, krsteno napajanje.

Ploca je ASUS B85-PLUS (SOCKET 1150)
Napajanje: chieftec ctg-500-80p

To je kupljeno bas davno. Iskreno ne bih uzimao novi CPU za staru plocu, a polovan CPU pogotovo.

Poslednja izmena:
Procesori ne crkavaju, procesor i memorija su polovni delovi koje kupujes sa najmanje brige, GPU, ploca, napajanje, HDD, to je osetljivo.

Intel procesor bez pinova, ne bas :)

Svakako su cene jake za Haswell i7, preko 140-150e ne vrede sigurno, a idu i preko 200. Ako insistiras na promeni CPU-a, a cuvas novac za GPU kasnije, i5 8400+B360+16GB ddr4 su dobra kupovina za gaming.

^ Da - na KP bas lupaju po usima sa cenama :crash:

Mozda onda ipak da samo dokupis jos 8GB RAM-a, pa kad uzmes novu graficku, videces da li ti je CPU bottleneck, pa ako jeste, zamenis celu platformu. Ja licno bih menjao sve, jer ako vec ne planiras da zadrzis postojeci CPU, ne isplati se ulagati u DDR3.

Poslednja izmena:
Grafu, ponavljam, moj neki stav i logika, ni slucajno sad. Dosta se moze promeniti jako brzo, odnosno da covek uzme u narednim mesecima dosta bolju grafu za isti novac. Dakle po mom misljenju, sada i5 ili i7, 8400 ili 8700, ja bih uzeo i5 8400, neku B360 plocu, 16GB rama, ostavi novac i kasnijeuzme naslednika GTX 1060 ili GTX 1070 ili GTX 1080. Sve ce to lepo terati i5 osim ako ne juri po svaku cenu 144hz u svakom naslovu. Onda mu i7 8700K i OC ostaje jedina opcija, a to uz odgovarajucu plocu, cooler i sam cpu, lagano to troje blizu 600e....

Grafu, ponavljam, moj neki stav i logika, ni slucajno sad. Dosta se moze promeniti jako brzo, odnosno da covek uzme u narednim mesecima dosta bolju grafu za isti novac. Dakle po mom misljenju, sada i5 ili i7, 8400 ili 8700, ja bih uzeo i5 8400, neku B360 plocu, 16GB rama, ostavi novac i kasnijeuzme naslednika GTX 1060 ili GTX 1070 ili GTX 1080. Sve ce to lepo terati i5 osim ako ne juri po svaku cenu 144hz u svakom naslovu. Onda mu i7 8700K i OC ostaje jedina opcija, a to uz odgovarajucu plocu, cooler i sam cpu, lagano to troje blizu 600e....

Bice to i5 8400 B360 i 16GB rama.

Ostatak svoje opreme prodam i uz visak cekam novu generaciju GPU-a. 6m cu izdrati sa losijom grafikom.

Hvala svima na pomoci i savetima.

i šta je na kraju best buy za 600€

ja gledam da pazarim i5 8600k, z370 ploču i 16gb rama, a da kasnije pređem na i7.

Nešto ne verujem da može da se nađe i7 8 generacije sa 16gb sa ok pločom za manje od 600€

i7 8700, jeftina Z370 ili B360 ploca i 8GB memorije, pa kasnije dokupi jos 8.

Imas bolji cpu, ne placas izmisljenu taksu za "otkljucan" procesor, box kuler, ne moras posle da se mlatis i prodajes svoj, kupujes nov, samo dodas jos 8GB memorije :)

Poslednja izmena:
sve to stoji, ali K je K :) koji će mi onda z370 ploča ako nije K procesor? ove B360 su mi gadne ploče :S

K je K, platis 50e vise za isto parce silikona, bez box kulera, jer je jedan "zakljucan" :D
Pa onda da bi propisno klokovao, plati delid, tecni metal, bolju plocu, bolji kuler, dobra fora..

Uzmes lepo zakljucan i7, imas u vecini slucajeva iste/bolje performanse i od klokovanog i5, sistem rastereceniji, tisi, hladniji..

Z370 je potreban da bi mogao da klokujes memoriju, jer je to "zakljucano" na B360 chipsetu :D

Poslednja izmena:
Upravo sam hteo da dam predlog za 2700x. Procesor sabija u svakom pogledu i dolazi da odlicnim stock kulerom sa kojim mozes neki OC odraditi.

2700X je odlican procesor, ali je 8700 bolji za gaming.

amd otpada, sve stoji da je 2700x super cpu, ali...intel je intel :)

Isto kao sto je K procesor K procesor, u prevosu ne znaci nista :)

Bolji je za gaming i to je to, losiji value, nije zalemljen, besmislene takse na K procesor, Z plocu, delid, u principu, opsta katastrofa i maksimalna anti-consumer politika :)

Vrh Dno