Šta je novo?

Ram OC problem

sasa037

Slavan
Učlanjen(a)
20.10.2010
Poena
305
Pozdrav sklapao sam nove komponente posle bas duzeg vremena i sad me zanima da li je sigurno sto sam otkljucao D.O.C.P i tamo stavio za RAM memoriju cini me se profil 3000 a ispod sam izabrao 2933 mgh posto procesor toliko podrzava?Ovo su komponente:

AMD Ryzen 5 PRO 2400 GE
LC Power Cosmo Cool LC-CC-95
ASUS Prime M320M-K
Kingston Renengade Fury 3200 mgh 2x8 gb
KINGSTON SSD M.2 2280 250GB, PCIe NVMe - SA2000M8/250G
Samsung EVO 850
Seagate Baracuda 1 TB

Problem je sto kod maticne pise 2933 OC e sad predpostavljam da ovaj ram ne moze da radi na 3200 na ovoj konfiguraciji zbog procesora ali me takodje buni i ovaj profil 3000 a ispod 2933 i jos ispada da je to overclock.Pa ako neko moze ovo da mi razjasni ne bih da sprzim neku komponentu za dzabe a opet bih da iskoristim maksimum koji mogu.

Hvala.

Ryzen Pro je praktično zaključan za OC ali nisam siguran da to važi i za memoriski kontroler. Svi ostali Ryzen su odključani pa i za memoriju, Može i brže nego što piše.
A320 a i sve sa 300 čipsetom ploče su grozne što se brže memorije tiče. takva im je arhitektura. Samo neke, bolje memorije sa Samsung b-die mogu nešto brže.
Ta nenorija bi trebalo da ima 2 XMP profila, da li DOCP vidi oba ?
Ako bi mogao, postavi sliku CPU-ID > SPD i Memory tabova.

Da ima dva profila i oba se vide tako da neznam ni koji da izaberem a evo i ss od memorije.

Prilozi

• Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    29.8 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    21.3 KB · Pregleda: 20
Ne može RAM da radi na okruglo 3000MHz, barem ne na Rajzenu. I ja imam RAM na 3000 i on radi na 2933MHz. To mu je "najbrži" XMP profil.
Da li to ploča prikazuje kao OC ili ne, je totalno nebitno. Važno je da kad u BIOS-u učitaš profil za 2933 nemaš nikakvih problema.
3200 verovatno neće raditi, posebno u kombinaciji sa ASUS-ovom A320 pločom.

Da, to je to, probaj XMP 3200 ali čisto sumnjam na toj ploči da može. Nije isto na svim Ryzen-ima i svim čipset pločama, Na mom "običnom" Ryzenu i 400 ploči 3000 radi glatko.

Hvala na pomoci, meni je bilo bitno samo da ne opteretim plocu sa 2933 a evo vec nekoliko dana radi bez problem tako da na 3200 necu ni da pokusavam sto je sigurno, sigurno bitno je da sljaka priblizno max brzinama.

Nazad
Vrh Dno