Sass Drake
Slavan
- Učlanjen(a)
- 27.06.2009
- Poena
- 445
Budim jutros komp iz sleep-a, kad bum BSOD. Ja samo restartujem računar kad ono neće Windows da se podigne i izbaci poruku "Cannot access boot device" ili samo BSOD. Mene presjeklo da je riknuo hard, al' prvo da vidim šta Hirens kaže. Međutim, ni Hirens ni Knopix neće da se bootuju. I ja onda krenem da vadim RAM module. Svi pojedinačno rade OK (Windows se bootuje bez problema), zajedno samo jedan pravi problem i to Hynix DDR2-800 CL6 (ovi ostali su na CL5). Reset BIOS-a nije pomogao.
Umjesto njega stavim Transcendov modul od 1GiB DDR2-800 CL5 koji sam imao u rezervi i zasad radi OK.
E sad, bivša četvroka je radila na 667MHz i CL5 već duže vrijeme, dok problematični Hynix sam radi na 800Mhz i CL6. Dok ne pustim temeljni MemTest na tom Hynixu interesuje me kolika je vjerovatnoća da je taj Hynix sada neispravno radi na 667 i CL5, a ispravno na 800 CL6 (ovo na svom Dellu ne mogu provjeriti) ili matična više nije potpuno ispravna.
Umjesto njega stavim Transcendov modul od 1GiB DDR2-800 CL5 koji sam imao u rezervi i zasad radi OK.
E sad, bivša četvroka je radila na 667MHz i CL5 već duže vrijeme, dok problematični Hynix sam radi na 800Mhz i CL6. Dok ne pustim temeljni MemTest na tom Hynixu interesuje me kolika je vjerovatnoća da je taj Hynix sada neispravno radi na 667 i CL5, a ispravno na 800 CL6 (ovo na svom Dellu ne mogu provjeriti) ili matična više nije potpuno ispravna.