Šta je novo?

Ram memorija

Kusi79

Zapažen
Učlanjen(a)
12.11.2021
Poena
21
Imam Dell Studio 1735 i hocu da nadogradim RAM , sada trenutno podrzava 4gb ddr2 667mhz 200pin sa Win 10 64 bita.
Kupio bih 2x4gb rama na ddr3 800mhz ili vise, da li bi u tom slucaju prepoznao 8gb rama i da li bi radio na 8gb rama bez obzira sto
bi BIOS verovatno spustio na 667mhz?
Da li bi memorija veca od 667mhz dala poboljsanje u radu?

I da može, nema smisla jer razlike u performansama nećeš primetiti uopšte.

To ti je laptop kojem memoriju naguraš do 4GB (bilo koju ddr2), jeftin ssd i kraj. Dokle to radi posao ili ne crkne isti, furaš tako kako je. Kad rikne, uzimaš drugi polovan sa i5 2/3xxxM i 8GB ddr3 (ssd prebaciš eventualno) ili neki drugi nov laptop sa Ryzen 3/5.

ok, nasao sam potupono isti brend memorije od 2x4gb kao sto ja imam 2x2gb
Imali smisla ovo kupovati ili ne
I da može, nema smisla jer razlike u performansama nećeš primetiti uopšte.

To ti je laptop kojem memoriju naguraš do 4GB (bilo koju ddr2), jeftin ssd i kraj. Dokle to radi posao ili ne crkne isti, furaš tako kako je. Kad rikne, uzimaš drugi polovan sa i5 2/3xxxM i 8GB ddr3 (ssd prebaciš eventualno) ili neki drugi nov laptop sa Ryzen 3/5.
Kupio sam ssd samsung 250gb.
Koliko se ubrzava laptop?
Znaci, smatras da je bez smisleno kupovati memoriju 2x 4gb 667mhz za win 10 64?

Poslednja izmena:
ako sada imaš 2x 2GB DDR2, možeš da metneš jedan modul od 4 GB DDR2 667/800 namesto jednog 2 GB modula za ukupno 6 GB, što je maksimum za tu platformu; jako retki high-end modeli podržavaju 2x 4GB DDR2 (a tvoj to def nije). 4 GB DDR2 moduli su retki i skupi po oglasima, pa mejbe preskoči to.

štostiče 800 vs 667, neki laptopi ne rade uopšte sa 800 MHz modulima (Macbook '06-'08, npr.) ali rade ako staviš jedan 667 i jedan 800 pa se taj 800 samoobori na sporije.

ako još nisi ubacio taj kupljeni SSD, pohitaj. nećeš prepoznati mašinu sa njime.

ako sada imaš 2x 2GB DDR2, možeš da metneš jedan modul od 4 GB DDR2 667/800 namesto jednog 2 GB modula za ukupno 6 GB, što je maksimum za tu platformu; jako retki high-end modeli podržavaju 2x 4GB DDR2 (a tvoj to def nije). 4 GB DDR2 moduli su retki i skupi po oglasima, pa mejbe preskoči to.

štostiče 800 vs 667, neki laptopi ne rade uopšte sa 800 MHz modulima (Macbook '06-'08, npr.) ali rade ako staviš jedan 667 i jedan 800 pa se taj 800 samoobori na sporije.

ako još nisi ubacio taj kupljeni SSD, pohitaj. nećeš prepoznati mašinu sa njime.
Sta mislis o ovoj masini i Dell kao brendu i da li imas predlog nekog drugog brenda sa istim performansama?

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    205.7 KB · Pregleda: 16
uh... tema je početa sa "kako da oživim 10+ godina staru mašinu vrednu 13 evra" a ondak prešla u "šta misliš/te o ovom $2K modelu"... pa mislim sve super al ove dve teme nisu iz iste bajke, pa vidi da sam rešiš šta ti tačno treba.

uh... tema je početa sa "kako da oživim 10+ godina staru mašinu vrednu 13 evra" a ondak prešla u "šta misliš/te o ovom $2K modelu"... pa mislim sve super al ove dve teme nisu iz iste bajke, pa vidi da sam rešiš šta ti tačno treba.
Mislim da se ne drkam sa memorijama i ostalim sranjim za sad, da metnem ssd, a kasnije da kupim ovu ubicu zato sto se bavim grafickim dizajnom i treba mi masina sa ubica performansama

Mislim da se ne drkam sa memorijama i ostalim sranjim za sad, da metnem ssd, a kasnije da kupim ovu ubicu zato sto se bavim grafickim dizajnom i treba mi masina sa ubica performansama
E pa ako je graficki dizajn u pitanju onda samo Apple M1 MAX, sve ostalo je realno bacanje novca...
Tako da ustedi ti te novce za tu nadogradnju memorije i SSD-a i pravo u neku od radnji gde prodaju MAX i to je to...
Sacuvaces vreme i novac a to je valjda ono sto ti treba...

nađi na KP polovan ram, samo vidi da li ti podržava matična poloča 8 GB. Proveri i za procesor. Nakad mogu da se nabave baš za male pare. Samo ako umeš da otvoriš sam lap top. Ako ne, nađi nekog i pitaj da ti zameni

Imam Dell Studio 1735 i hocu da nadogradim RAM , sada trenutno podrzava 4gb ddr2 667mhz 200pin sa Win 10 64 bita.
Kupio bih 2x4gb rama na ddr3 800mhz ili vise, da li bi u tom slucaju prepoznao 8gb rama i da li bi radio na 8gb rama bez obzira sto
bi BIOS verovatno spustio na 667mhz?
Da li bi memorija veca od 667mhz dala poboljsanje u radu?
Svaki Dell ima fabirički kod / Service Tag, zapišeš i odeš na sajt Dell Support i tamo imaš tačne specifikacije hardvera, šta može tvoj uređaj.
Odlično je sve organizovano tako da ćeš se snaći.

Nazad
Vrh Dno