Šta je novo?

Ram memorija pravi problem (crni ekran) radi samo sa 1 stikom

mil0jica

Poznat
Učlanjen(a)
24.04.2021
Poena
40
Poz svima, i pomagajte. Danima me opasno zamara ram memorija. U pitanju je slucaj za 3 racunara.
U svakom isti problem.
Racunar radi kada ubacim samk 1 stik (od 4 na maticnoj) cim stavim jos 1 stik na racunaru je crn ekran i sliku ne mogu da dobijem sve dok ne izvadim taj 2 stik (ostavim na 1) zatim izvadim bateriju ili resetujem cmos (2 pina na maticnoj).
Isti problem imam na 3 racunara sledecih komponenti:
I9 9900kf
Rtx 3080
Psu evga 750w
Drugi pc: i7 9700k
Rtx 2070
Psu seasonic 520w
treci pc: ryzen 5 3600x
Gtx 1080ti
Psu raidmax cobra 800w
Da napomenem da su sve ovo komponente radile sa 32gb rama (neke 2x16gb) neke (4x8gb)
Problem je usledio nakon sto sam menjao neke od komponenti iz racunara u racunar, i sada kad vratim sve na staro nece da radi kao sto je radilo, nego samo sa po 1 stikom. U pitanju su ddr4 ram memorije hyperx predator 3200mhz (neke su rgb neke ne)
Ako neko zna gde gresim voleo bih da me ispravi i nauci. Racunari se nalaze u istoj prostoriji ako to nesto znaci.
Svuda je bios na poslednjoj verziji. Pokusao sam da ocistim ramove pa da ih pazljivo stavljam 1 po 1. Nista od toga nije pomoglo. Jedino u cega se ne razumem i nisam pokusao je da menjam voltazu u biosu. Kada se upali sa 1 stikom promenim xpm profile npr na 3200mhz (maticna toliko podrzava) pc se resetuje i taj 1 stik radi besprekorno, cim ugasim racunar i ubacim jos 1 iste sekunde vise ne daje sliku, ventilatori vrte ali slike nema (sve dok kao sto sam napisao gore ne izvadim 1 ram i ne resetujem bio ponovo)

Poslednja izmena:
Kada ubacis drugi stik koliko dugo pustas racunar da ne daje sliku? Ostavi ga malo duze.
Ono sto meni pada na pamet:
1. lepo razvrstaj memorije, detaljno procitaj na nalepnici oznake, vidi koja je bila uparena sa kojom
2. Ubacis jedan stik, ides clear CMOS, a zatim kad bootuje udjes u BIOS i ides load defaults. Ne podesavas XMP, samo da radi i daje sliku.
3. Kada si restartovao komp, a mislis da si lepo razvrstao memorije, udjes u BIOS, zapisi takt na kome po default radi svaka od "uparenih" memorija. 2133 ili 2400 recimo. Onda odes na XMP, ne aktiviras ga ali pogledas koji takt i koje tajminge pokazuje i sve to zapises na komad papira, oov sve radis da potvrdis da si dobro razvrstao memorije. Ugasis komp. Onda sa stikom koji mislis da je "par" tom stiku uradis isto. Izvadis taj prvi stik i na njegovo mesto stavis taj koji mislis da je par prvom stiku. Udjes u BIOS i pogledas def. takt i XMP profil i sve tako u krug, jedna po jedna.
4. Kad si utvrdio da stikovi jesu "par" i da si dobro u startu razvrstao, onda lepo posto i dalje nemas aktiviran XMP profil obodes OBA stika i trebalo bi da imas sliku i da bude po def. 2133 ili 2400MHz jer RAM mora na neki od default JEDEC taktova/tajminga da proradi i da bootuje. Kada to "proradi," save and Exit u BIOS, pa onda nakon restarta ponovo ides u BIOS. E tek sad mozes lepo probati XMP profil, recimo 3200MHz. Ako radi super, ako ne. Opet reset CMOS, sa jednim stikom, vratis drugi i dalje si na onih 2133 ili 2400MHz. Onda opet ides na XMP profil ali proveris da li ima XMP2 profil, najcesce je 2933MHz i nesto ostriji tajminzi, tipa na 3200 je CL17, ali je na 2933 CL 16. Pa vidis da li tako radi. AKo nece, onda opet sve ponovis, udjes u BIOS, stavis XMP 3200, a negde "u blizini" imas posebno opcijo Memory frequency i onda nju spustis na namerno na 2933 ili 3066. U tom slucaju su ucitani tajminzi i napon za XMP 3200, ali ti "forsiras" nizi takt memorije da pokusas poboljsati stabilnost.

Ako i dalje nece... pronadji nekod u ko se malo bolje razume, da "isproba" sta moze biti. tesko je objasniti na forumu sve.

Nazad
Vrh Dno