Šta je novo?

RAM i igre

Papss

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.01.2005
Poena
319
Cesto mi se desava da mi neka igra opasno drlja hard u toku igranja. Mislio sam da je to zbog toga sto imam malo ram-a za tu igru pa hard swap-uje ili tako nesto. Onda sam kupio jos i sada imam GB. Medjutim, Act of War mi i dalje drlja. U momentu drljanja zakoci. Hard mi je 7200 rpm, Maxtor 40 GB. Logicno bi mi bilo da koci bez drljanja ukoliko zahteva neku brzu graficku. Zbog cega drlja ako ima ram-a za izvoz? Da nije mozda hard spor (definitivno mi se nekada cini da on usporava rad generalno, a i mnogo se cuje) ? Da li hard moze posle nekog vremena da se uspori? Moj je star skoro 3 godine i prilicno je izmucen, jadnik.

Mozda jednostavno ta igra "ne ume" da iskoristi sav RAM...

Nisam je probao, tako da ne znam konkretno, ali mozes iz Task Manager-a da vidis koliki je peak memorije tj. koliko igra koristi istu.

Znaci, drljanje HD-a u igrama iskljucivo potice zbog nedostatka memorije? Ja je imam mnogo, zato mi i nije jasno.

Nije logicno da HD drlja zbog toga sto je slaba graficka na primer...

Papss je napisao(la):
Znaci, drljanje HD-a u igrama iskljucivo potice zbog nedostatka memorije? Ja je imam mnogo, zato mi i nije jasno.

Nije logicno da HD drlja zbog toga sto je slaba graficka na primer...

sakloni sveti Vasilije .... :D
ajde jos reci da od graficke imas ATI 9200se i da ti Act of War secka a neznas zasto. U tom slucaju ti nebi pomogla ni nova Kingstonova fabrika memorije.

Pa ni 1 GB rama nije nista specijalno puno kada su igre u pitanju. Recimo, do pre nedelju dana sam imao 512 MB rama, i LOTR: Battle for middle earth je bas drljao po hardu, kad sam uzeo 1 GB, drljanje :) se dosta smanjilo, ali u task menadzeru vidim da je peak oko 1.2 GB, sto znaci da fali jos rama. Kao drugo, probaj da igras Vampire, tu je bilo podnosljivo sa 1 GB, dok je 1.5 GB idealno. Sa pola giga je bilo mucenje. Zavisi koliko je igra optimizovana, i u kojoj rezoluciji igras. Kao trece, mozda su ti podaci na hardu fragmentovani.
Tako da... pogledaj prvu recenicu :D

Poslednja izmena:
To sto kazes za Vampire uopste, ali uopste nije tacno!!! Nikada mi nije bilo jasno sto ljudi toliko ispljuvase tu igru kada je ona meni sa 512ram-a na 1024 radila SKORO bez ikakvog seckanja. Znaci, bilo ga je ali daleeeeeeeeko od toga da je bilo mucenje.

@Zver Imam 9600xt. I ti sada hoces da kazes da na primer imam 9200se da je u redu da mi hard drlja zbog toga? Prekrstio si se a nisi mi direktno odgovorio na pitanje, ja sam mislio da je drljanje posledica nedostatka memorije a SECKANJE je posledica slabe graficke. S' tim sto postoji i seckanje kao posledica drljanja.

SKORO bez seckanja?
Koliko ti je SEKUNDI proslo izmedju 2 frejma, kada recimo izlazis iz one crkve koja je pretvorena u diskoteku, i pogledas prema gradu?! Hajde da se ne lazemo, ali je igra aj zdravo optimizovana :(
Kao drugo, za sebe smatram da znam dosta dobro da optimizujem sistem, tako da ne bih sad o tome... ili je mozda izasao neki patch pre mesec/dva koji drasticno sredjuje taj memory leaking?

Kunem ti se da je ovako kako sam rekao! Zato sam se i cudio kada sam citao Max-ove postove kako na njegovoj divljackoj masini radi jedva, tacnije rekao je nesto u fazonu "kada padne kisa fps mi padne na 7-8" .......... I kako posle nekog vremena provedenog u igri ona radi sve sporije i sporije! Znaci, nisam naisao NI NA JEDAN JEDINI BAG !!! Kazem, seckala je, uglavnom u momentima koje si spomenuo, kada izadjes iz neke zgrade i pogledas prema gradu, tada on bukvalno ucitava teksture, ali kada to odradi vise nema seckanja.....

Ok, ok, da se ne ubedjujemo. Inace, i pojam seckanja je individualan, nekom secka kad ima 23 fps, a neko je odusevljen sa 12-13 fps...
Nebitno, da se vratimo na tvoj problem. Dakle, igraj igru jedno 10-ak minuta, pa izadji i u task menadzeru vidi koliko je peak. Ako je preko 1 GB znaci da ti fali ram, ili neki program/proces zdere resurse.
BTW, koliko uopste zahteva ta igra (jesi li procitao readme?)?
Postoji li neki patch na sajtu prozivodjaca?
Kad si defragmentovao disk?
Da li ti je swap na zasebnoj particiji, i da li je fiksne velicine?
Da li ti je ukljucen antivirus?

Meni Act of War radi opusteno na 512 rama, znaci zna ponekad da secne kad se preabacim sa donjeg dela mape na gornji jer tad ucitava teksture ali nisam preimetio nikakvo seckanje i drljanje harda a kamoli veliki peek

@Stormbringer Iskreno, smatram da su ti pitanja potpuno suvisna. Ja nisam ovde postavio pitanje vezano za tu igru konkretno, nju sam samo dao kao primer. Zaista ne verujem da fali RAM, mislim smesno je da fali RAM sa 1GB memorije. I zaista ne brinem o swap-u sa tolikom memorijom. Mozda je trebalo drugacije da formulisem pitanje: ZASTO MI HD CESTO DRLJA U IGRAMA A I OVAKO U WIN-U, PONEKADA ? Nekada mi se desi iz cista mira da HD pocne da radi onako nenormalno po jedno 30-ak sekundi. Pre neki dan sam mislio da ce da eksplodira. I onda nista, kao sve je super. U radu u Win-u cesto osetim da HD koci, odnosno da se nesto sporije desava zbog toga sto u tom momentu HD drlja. Zbog cega toliko radi? U igrama takodje osetim takvo seckanje ponekada pa me interesuje ZBOG CEGA DRLJA - nema jednostavnijeg pitanja. Ako niko ne znata, nema problema...

Papss je napisao(la):
...
Mozda je trebalo drugacije da formulisem pitanje: ZASTO MI HD CESTO DRLJA U IGRAMA A I OVAKO U WIN-U, PONEKADA ?
...

Prvo rascisti sa sobom sta uopste zelis da pitas, pa onda mozemo da raspravljamo o tome.

Prvo ucini kao sto je rekao Stormbringer. Drugo, proveri da nisi pokupio neku viruscinu (ili spyware) sa neta, trece apdejtuj sistem, i cetvrto - oslobodi barem 4 GB na hardu.

Peto... opusti se... :wave:

Ju,Ju,Ju...Na sta se vi zalite?Malo vam gigabajt?Sta mislite kako se ja igram sa 256 rama i 5200?CCCCCCCCCC....E to je mucenje!

Stvarno ste neozbiljni i maliciozni. Ok, zavrsena rasprava.

Vrh Dno