Šta je novo?

RAM Disk

Koristi se svaki dan u Workbenchu.
Recimo instaliram ceo Dune i sve radi iz memorije bez ikakvog pristupa disku :)

Rezidentni ram disk :D
kako kopirati sa harda na hard sa samo jednim ata konektorom i dva harda

nego moze i ovo da prodje u ovoj temi, da li neko zna sta je bilo sa onim gigabajtovim i-ram-om ?
koliko se secam u njega je isao ddr1 i to samo do 4 gb, da li se pojavilo nesto slicno sto moze da adresira vise memorije i sa ddr2 ...

Koristim slicno rjecenje na serveru koji ima 2 obicna sata diska, raid 1 i ram diskom od 2GB. (radi se o linuxovom ram disku na CentOS-u).
Skripta svakih 15 minuta radi "dump" nad ~30 baza podataka ukupne velicine oko 2GB,kompresuje ih i salje na drugi server. Kako bi izbjegli nepotreban i/o koji bi usporio rad baze, dump file i arhiva se pisu u RAM disk, te se nakon slanja brisu.
Dobitak na performansama je fantastican.

Rezidentni ram disk :D
kako kopirati sa harda na hard sa samo jednim ata konektorom i dva harda
To nije RAM disk i za to ti on ni ne treba. Nisam siguran da li je i koja ATA specifikacija dozvoljavala DMA transfer između bafera master i slejv uređaja, al' čak i da je to išlo preko RAM-a to se ne zove "RAM disk" već bafer ili keš u virtualnoj memoriji, ili pak mapirani I/O prostor.

Čisto da ne bude nesporazuma... :smoke:

@magick, izvinjavam se sto nisam bio dovoljno jasan, kad je Alko pomenuo workbench prisetio sam se kao smo kopirali na amigi nekada davno,

mauntuje se RAD disk, u njega se stavi samo ono sto je neophodno da se dodje do fajl mastera pa se sa harda kopira u RAD, otkaci se hard, zakaci se drugi (na zivo) i resetuje se pa se onda iz RAD-a kopira na taj drugi disk i tako celo popodne :D

Da li neko koristi ovaj Ram Disk u svakodnevnom radu? Vrijedi li?

Ja sam se malo poigrao sa ova dva

http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk
http://www.starwindsoftware.com/high-performance-ram-disk-emulator

Evo kako to izgleda

ramdisk.jpg

To je zgodnije za one koji imaju dosta RAM-a pa mogu da odvoje.

Ja koristim jednu Dataram 128MB particiju kao output directory za par Delfi projekata koje najčešće kompajliram. Znači, source fajlovi su na na SSD-u, a objektni+exe na ram disku, radi ko bombona :)

Nazad
Vrh Dno