Šta je novo?

ram 1600 u plocu max 1333mghz

cikajowa

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2010
Poena
170
Kupio sam ovu plocu
http://www.msi.com/product/mb/760GM-P21--FX-.html#/?div=BIOS

iz drugog racunara gde ima dual 2x4gb na 1600 sam izvadio jednu plocicu i stavio u ovaj komp sa ovom plocom.
kOMP JE PREPOZNAO MEMORIJU DIGAO SISTEM SVE OK,ALI I BIOs I SISTEM VIDE 2GB RAM.
Sistem je Originalan Windows 7 home premium 32bita
ne mogu nadjem opciju u biosu ili ta vec ,da namestim da vidi 4gb.
Ima neko ideju?

Poslednja izmena:
Zilion puta je vec receno ( i ovde na forumu ) da W 32 bit vidi samo 3 ili 3,2 GB rama. Od toga ako ti integrisana grafika oduzme jos 1 GB.
http://www.msi.com/product/mb/760GM-P21--FX-.html#/?div=Basic
pogledaj pod : VGA Max Share Memory (MB)
ostaje prostom matematikom 2 GB koliko ti je i W prikazao.:D

Poslednja izmena:
A cikajowa je samo jednom rekao da ni u BIOS-u ne vidi 4GB.

Čika jovo, pretpostavljam da si tu memorijsku pločicu proverio na tom prvom kompu i da ima svih 4GB te možemo odbaciti mogućnost da je memorija pogrešno obeležena. Pošto mi je bio zanimljiv problem, pretraživao sam malo na brzinu i moguće je da je neka nekompatibilnost u pitanju. Da nebi sve ovo ponavljao, ja bi ti najpre preporučio da ažuriraš BIOS. Sledeće, ako si taj memorijski modul dodao već postojećem u tom kompu, probaj da ga staviš samog, i probaj da promeniš slot. Takođe, ako si nešto ručno menjao radi overkloka, probaj da vratiš sve na normalne vrednosti. Ostaje još da eventualno u nekom računaru proveriš memoriju nekim programom za dijagnostiku kao što je memtest86+ ili nekim programom koji identifikuje hardware, dovoljan će biti i CPU-Z

A cikajowa je samo jednom rekao da ni u BIOS-u ne vidi 4GB.

Sto cisto summnjam da je tacno. Jer treba sa dobrim argumentima da me ubedis kako je to moguce da od jedne plocice od 4 gb pola je kompatabilna sa plocom a pola ne!:D
U vindowsu verujem da je video 2 GB ali onda se vracamo na moj prvi post sto si verujem bar jednom pazljivo procitao!:-devil-:

ne mogu nadjem opciju u biosu ili ta vec ,da namestim da vidi 4gb.
Ima neko ideju?

Probaj negde u advanced options da pronadjes MEMORY REMAP FEATURE i stavi ga na ENABLED. Mozda to pomogne.

Poslednja izmena:
Iskreno, ne znam kako je moguće, ali čika nije jedini. Probaj da guglaš 2gb instead 4gb, možeš i BIOS da dodaš ako ne dobiješ iz prve i videćeš da ima ljudi koji se javljaju. Ovo nije moj problem, pa da sve čitam detaljno ali čika je tražio ideju i ja sam se potrudio da mu malo pomognem, umesto da kažem proguglaj to i to. Uz to, imam i ja integrisanu grafičku i koristim je, ali opet vidim ukupnu memoriju u BIOS-u. Možda ako bi nam uslikao gde je u BIOS-u gledao memoriju, onda bi nam otklonio neke nedoumice.

E da, još nešto, mislim da sam svojevremeno testirao na 32-bit Windows 7, kako se ponaša memorija i ustanovio, da se ti MB koji se rezervišu za grafičku, ne oduzimaju od ukupno vidljive memorije Windows-u, već se dodaju Hardware reserved memoriji u Resource Manageru. Tako da ako Windows 7 32-bit vidi samo do 3,2GB, onih 800MB možeš u potpunosti da dodeliš integrisanoj grafici.

Poslednja izmena:
Iskreno nisam proveravao kako je to moguce ako je uopste moguce jer meni je nelogicno da pola vidi a pola ne.
Nek Chikajowa postavi neki skreenshoot biosa.
Jedino mi pada na pamet da je memoriju pravio neki kinez na nekom brodu u zutom moru pa je pogresno nalepio nalepnicu. Umesto 2gb nalepio 4.:D
To za Shared memory odnosno kolicinu mem koju koristi integrisana grafa mislim da uzima od one kolicine koju W vidi. Mada mozda i nije tako. Neka to kaze neko ko koristi integrusu.
Nekada davno sam imao neki neki 6200Gt ili tako nesto koji je uzimao deo ram memorije koji sam mu u biosu dodelio ali onda nisam imao cini mi se vise od 1 - ili 2 GB mem. ( u doba DDR) tako da je to "iskustvo" neprimenjiv za ovaj slucaj.

To za Shared memory odnosno kolicinu mem koju koristi integrisana grafa mislim da uzima od one kolicine koju W vidi. Mada mozda i nije tako. Neka to kaze neko ko koristi integrusu.
Da,tako je.
Imao sam jedno vreme 7 x86 na 4 GB,sa integrisanom Radeon 4200.
Pisalo je " 3,25 GB RAM (3 GB useable) " (256MB mi je bilo shared za VGA).

naslov teme je nesto sto mene zanima i sa cime imam problem,vidim da se diskutuje o necemu trecem..elem,da ne otvaram novi topik mozda mi neko moze pomoci..
pazario sam plocu M5A97 r2.0 i uzeo jedan kit memorije 4gb na 1600mhz. problem je sto mi u biosu pokazuje da memorija ipak radi na 1333! uzgred procesor ako je to bitno mi je fx4100.
u cemu je problem, zasto memorija ne radi na brzini koja je oznacena nego maticna spusta na 1333 i moze li se to nekako dici na 1600?

Ja imam M5A97 ali r.1.0
U BIOSu tj UEFIu ima stavka baš za brzinu RAMa. Klikom na tu opciju sam postavio RAM na 1.600 iako mi cpu podržava do 1.333 .

Proveri to kod tebe kako stoji (verovanto imaš i ti to) a možda bi noviji BIOS popravio kompatibilnost RAMa i ploče .

stavio sam poslednji bios i vidim ima ta opcija da sa AUTO prebacim na 1600 ali mi nekako cudno radi sistem posle,mnogo glatkije bude na 1333.

Možda se ipak RAM ne miriše sa pločom.
Koji brend je u pitanju ?

ova DDR3 4GB 1600MHz Kingston CL9, KHX1600C9D3B1/4G

Poslednja izmena:
Vrh Dno