Broz je napisao(la):
Ti znas sta znaci raditi i zaraditi ali ne znas elementarnu ekonomsku logiku.
Prvo, krediti su fenomenalna stvar i potpuna je glupost reci da se krediti uzimaju izmedju ostalog za kola. Uzeti kredit za kola je podjednako "glupo" kao uzeti ga za laptop ili kamkorder osim ako uzima firma kojoj je automobil osnovno sredstvo. Sve ovo spada u potrosnju a ne u investicije tako da je kategorija ista.
Poenta price je upravo uskladiti priliv i odliv a ne krljati samo cash. Ovo je tipican pecinski rezon.
Ceo (pre svega) anglo-saksonski svet funkcionise na kreditima. Samo kod nas se dodje sa kesom za djubre punom eura da se kupi auto ili stan....
R`sen banka je najbolja banka kod nas i tu nema price.
HM, pa ne bih se slozio sa tobom. Postoji samo jedna stvar koja se ne moze novcem kupiti a to je vreme! Auto je izuzetno bitan jer te spasava klackanja po prevozu i omogucava ti da ustedis vreme, a ponekad cak i mnogo vremena.
Veruj mi da se apsolutno sve na svetu moze kupiti osim vremena!
Krediti jesu fenomenalna stvar, ali ne u srbiji.
Kome je frka da iskesira 400Eura, kredit nije za njega, prosto i jednostavno.
Sa druge strane, zasto nije lose uzeti kredit za kola?
Ako ja mogu da isplatim kola koja kostaju 20.000Eura recimo za 2 ili 3 godine, onda mi se isplati kredit.
Banka mi uzme odredjeni procenat na ime kamate, ali ja tih 16 ili 18.000 koje sam "ustedeo", (ako je osnovica 10-20%) na taj nacin, mogu da obrnem za te dve ili tri godine visestruko i mnogo efikasnije od banke, i jednostavno, vise mi se isplati da uzmem kredit i da svoj "kes" cuvam za investicije.
Ovo posebno vredi u srbiji gde je ~20.000 pravo malo bogatstvo za 99% stanovnistva!
Ali uzimati kredit za kameru, frizider, ves masinu ili sporet je bukvalno smesno i ja i dalje stojim iza toga!
A sto se anglosaksonskog sistema tice, krediti jesu bitna stvar, ali te ti isti krediti drze poslusnog i moras da rintas i prihvatis sve kompromise kada se jednom uvalis u njih. Uostalom, znam dosta ljudi koji su za Home - Theater dali ~15.000$ i sada ne znaju sta ce od dugova, a rade u USA za par hiljada $. Klasican primer budale!
Znam mnoge ljude napolju koji su vrlo uspesni i nemaju ni jedan kredit osim onog za kucu.
Prosto i jednostavno. Bolje ulagati u sebe, nego davati bankama svoj tesko zaradjeni novac!