Šta je novo?

Raiffeisen kredit - za kupovinu racunara, kamkodera...

SBSL

Slavan
Učlanjen(a)
17.12.2004
Poena
319
Zanima me da li neko ima iskustva sa ovom bankom sto se tice kredita.. Naime planiram da uzmem neku digitalnu kameru ali KESHA naravno (nikad) nemam.. Na njihovom zvanicnom sajtu www.raiffeisenbank.co.yu sam nasao neke ponude, pa tako bi npr. za kredit od 400 eura, na 36 meseci, rata bila nekih 11 eura.. Ali kao ucesce se daje 80 eura.. Ovo i nije tako lose, sta vi mislite..?! Ali me najvise zanimaju iskustva sa ovom bankom, da li prave problema i tako to.. Tekuci racun nemam ali ni ne pise da treba..

Hvala i pozdrav.. p.s - Mislim da je tema OK u ovom forumu.. Posto nisam jedini koji nema kesh pa mora da se bavi ovim.. ;)

proveri sve banke
uslovi kreditiranja su povoljniji skoro svaki dan
Ja koliko znam Eksim Banka daje povoljnije kredite nego ostali.
Obrati paznju i koliko te izadje prevremena otplata kredita i koje uslove treba da ispunis pre dobijanja kredita. Od toga zna da zaboli glava.

U svakom slucaju 400e je slaba para tako da i da pogresis neces mnogo da izgubis :)

Isao sam u RF proslog decembra. Tada su, izmedju ostalog, trazili i zirante koji rade iskljucivo u firmi koja je na drzavnom budzetu.

Ljudi, nadam se da se necete ljutiti na ali moj najiskreniji savet: zaboravite kredite za gluposti.
Kredit se uzima za stan, eventualno kola i za biznis.

Sve ostalo je bacanje para.

400€ je realno smesna para u srbiji, i postoji hiljadu nacina da se zaradi ta cifra, pa cak i ako si ucenik ili studnet. Bolje utrosi malo vremena i pronadji nacin da zaradis te pare, nego sto ces gubiti vreme zezajuci se sa kreditom i finansirati vec dovoljno bogate bankare svojom sirotinjom.

Mozda je meni lako da pricam iz ove pozicije sada, ali veruj mi da sam pre petnaestak godina bio i te kako bez para... I znam sta znaci raditi i zaraditi!

Ti znas sta znaci raditi i zaraditi ali ne znas elementarnu ekonomsku logiku.
Prvo, krediti su fenomenalna stvar i potpuna je glupost reci da se krediti uzimaju izmedju ostalog za kola. Uzeti kredit za kola je podjednako "glupo" kao uzeti ga za laptop ili kamkorder osim ako uzima firma kojoj je automobil osnovno sredstvo. Sve ovo spada u potrosnju a ne u investicije tako da je kategorija ista.
Poenta price je upravo uskladiti priliv i odliv a ne krljati samo cash. Ovo je tipican pecinski rezon.
Ceo (pre svega) anglo-saksonski svet funkcionise na kreditima. Samo kod nas se dodje sa kesom za djubre punom eura da se kupi auto ili stan....
R`sen banka je najbolja banka kod nas i tu nema price.

Poslednja izmena:
Hmm, poslao sam mejl infocentru VOJ. BANKE posto mi deda tamo prima penziju, pa mi se cini da ce tamo nekako lakse biti.. Javicu vam kad mi odgovore.. ;)

Broz je napisao(la):
Poenta price je upravo uskladiti priliv i odliv a ne krljati samo cash. Ovo je tipican pecinski rezon.

Pećinski ili ne :) ako je kamata na revolving kredite oko 25% godišnje, onda 400€ prelazi u 500€, pa sad kako kome odgovara :)

OK, jos mi samo reci kakve veze ima revolving kredit sa potrosackim kreditom

Nema nikakve, ali ima veze principijelno :) Možda je na potrošački manja kamata, recimo 10-ak % godišnje, ali treba maltretirati ljude da ti budu žiranti i sl.

Poenta je da niko pare ne daje džabe, pa sad je na nama da trošimo to malo što imamo na način kako nam odgovara.

Heinz je napisao(la):
Pećinski ili ne :) ako je kamata na revolving kredite oko 25% godišnje, onda 400€ prelazi u 500€, pa sad kako kome odgovara :)

Revoliing je svuda žešće dranje.

Broz je napisao(la):
Ti znas sta znaci raditi i zaraditi ali ne znas elementarnu ekonomsku logiku.
Prvo, krediti su fenomenalna stvar i potpuna je glupost reci da se krediti uzimaju izmedju ostalog za kola. Uzeti kredit za kola je podjednako "glupo" kao uzeti ga za laptop ili kamkorder osim ako uzima firma kojoj je automobil osnovno sredstvo. Sve ovo spada u potrosnju a ne u investicije tako da je kategorija ista.
Ceo (pre svega) anglo-saksonski svet funkcionise na kreditima. Samo kod nas se dodje sa kesom za djubre punom eura da se kupi auto ili stan....
R`sen banka je najbolja banka kod nas i tu nema price.

HM, pa ne bih se slozio sa tobom. Postoji samo jedna stvar koja se ne moze novcem kupiti a to je vreme! Auto je izuzetno bitan jer te spasava klackanja po prevozu i omogucava ti da ustedis vreme, a ponekad cak i mnogo vremena.
Veruj mi da se apsolutno sve na svetu moze kupiti osim vremena!

Krediti jesu fenomenalna stvar, ali ne u srbiji.
Kome je frka da iskesira 400Eura, kredit nije za njega, prosto i jednostavno.

Sa druge strane, zasto nije lose uzeti kredit za kola?

Ako ja mogu da isplatim kola koja kostaju 20.000Eura recimo za 2 ili 3 godine, onda mi se isplati kredit.
Banka mi uzme odredjeni procenat na ime kamate, ali ja tih 16 ili 18.000 koje sam "ustedeo", (ako je osnovica 10-20%) na taj nacin, mogu da obrnem za te dve ili tri godine visestruko i mnogo efikasnije od banke, i jednostavno, vise mi se isplati da uzmem kredit i da svoj "kes" cuvam za investicije.
Ovo posebno vredi u srbiji gde je ~20.000 pravo malo bogatstvo za 99% stanovnistva!

Ali uzimati kredit za kameru, frizider, ves masinu ili sporet je bukvalno smesno i ja i dalje stojim iza toga!

A sto se anglosaksonskog sistema tice, krediti jesu bitna stvar, ali te ti isti krediti drze poslusnog i moras da rintas i prihvatis sve kompromise kada se jednom uvalis u njih. Uostalom, znam dosta ljudi koji su za Home - Theater dali ~15.000$ i sada ne znaju sta ce od dugova, a rade u USA za par hiljada $. Klasican primer budale!

Znam mnoge ljude napolju koji su vrlo uspesni i nemaju ni jedan kredit osim onog za kucu.
Prosto i jednostavno. Bolje ulagati u sebe, nego davati bankama svoj tesko zaradjeni novac!

testthenext je napisao(la):
Ali uzimati kredit za kameru, frizider, ves masinu ili sporet je bukvalno smesno i ja i dalje stojim iza toga!

Svako ima svoje prioritete. Bez friza i šporeta se ne može živeti, a bez kamere može.

Druga stvar je što svi hoće sa prosečnom platom od 200€ da žive kao da imaju 1200€, i kola i tehnika i putovanja...

Elem, Raiffeisen banka ima neke "hidden" prioritete - Moj cale vec 2 godine tamo prima platu, i nikada nije bio u minusu. Banka za to mu je dala Bonus 23.000 dinara ;) Dobra stvar, nema sta...

Prosle godine je moj cale uzeo kredit od njih od 1000 evra na dve godine. Sada mislim da je 4.000 dinara mesecno otplacivanje. To je malo zeznutno, jer kako raste evro, tako raste kredit :S:

Pored toga sto moj cale ovde prima platu, kada smo isli u Temisvar i tamo je mogao opusteno da vadi pare koje je ovde imao na racunu, jako korisna stvar. Ako neko nadje Vojvodina Banku u TM, svaka mu cast :) . Reifessen imas na svakom uglu ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno