Šta je novo?

Raiffeisen bank

Evo radi aplikacija, bar meni.

Op op stiglo ovo jos nekome..?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    28.6 KB · Pregleda: 188
Ni slučajno otvarati te poruke. Proverite preko aplikacije, samo tamo stižu validne poruke ili zovite centralu banke. Preko e-maila samo ako vi započnete prepisku.

@Poolmaker .. a zasto bi pravio novu temu kad je vec ima?

@CountMike uzeta je graficka 2014te preko te banke ono 12 rata bez kamate (samo sto lazu ima kamate na prvu ratu na celokupnu vrednost uredjaja - bar je tako bilo) , taj racun je zatvoren ihaj i cini mi se da ovo nikakve veze nema sa tim, jasta sam samo sam mark as read

Otišao da registrujem auto, nisam poneo keš jer su mi rekli da može da se plati karticom, kad ono, tamo onaj Payspot što tretira plaćanje karticom kao podizanje gotovine. Ništa, platim tako i rekoh ajde baš da vidim koliko će me to izaći prema tarifi Raiffeisen-a. Premium paket sam, al svuda nalazim 2% od transakcije. Juče vidim naplaćeno oko 0.93% od iznosa (356,47 RSD na 38.324,17 RSD). Malo mi čudno, nije neki okrugao procenat i ipak je manje nego što sam očekivao. Jedino da nije ovo samo provizija za plaćanje osiguranja od autoodgovornosti (što bi otprilike bio taj iznos ako uzmem 2%), mada mi ni to nema smisla jer je bila jedna transakcija za sve troškove, a i zašto se od juče do sad ne bi pojavile provizije i za ostalo. Da li neko ima ideju šta bi moglo biti?

А где имају ти терминали што третирају као подизање готовине с банкомата? Моби сам користио за та плаћања преко фона па нисам обраћао пажњу јер ми се није наплаћивало.

@n1tr0dr izgleda da se obračunava po modalitetu plaćanja na šalteru druge banke i za to je provizija 0.33% od iznosa+230 dinara.
@stevan10 u poštama, menjačnicama, agencijama za registraciju vozila i slično.

Pozdrav ljudi,
iRačun Raiffeisena.
Zna li neko kada isplaćuju 5000 dinara bonus za prenos zarade, koliko dana nakon prenosa? Ili to ide na kraju godine?
Hvala puno

@sava995 odgovor koga upućuju preko zvanične facebook stranice je da nagrade isplaćuju utorkom. Verovatno zavisi i od toga kada će evidentirati uplatu zarade.

a kada uplaćuju 3k na otvaranje kartice? Izvinite ako nisam pročitao u zadnjim postovima, ako je bilo reči.

Da li RF pravi problem ako nakon primanja one nagrade od 5000 se vrati primanje zarade u staru banku, a ne ostavi na iRacunu?

@lukadr ne, može i jednokratno. Nigde u kampanji nije strogo napomenuto da mora na neodređeno vreme, stoga bi bilo kakvo obraćanje od strane banke bila nasrtljiva i nepoštena poslovna praksa suprotno odredbama ZZP.

To mi miriše na nepošteno ponašanje.

Mogu ali retko koja ako i jedna filijala više izdaje keš na šalterima, lakše je na bankomatu.

Da li korisnici iRačuna mogu podizati novac na šalteru banke?
Ne samo iRačuna, već uopšteno korisnici Raiffeisen banke ne mogu više da podižu keš na šalterima bezgotovinskih filijala i sada zaposleni upućuju na bankomate, odnosno asistiraju klijentima kako da ih koriste.

Od januara banka počinje da vanredno reizdaje važeće Master Biznis kartice sa Visa Biznis karticama, čekaju i dalje instrukcije što se tiče toga da li će ih slati na adresu ili u ekspozituru, ali bi trebalo da bude u ekspozituri.

• Adds to story
Reagovanja: uji
Pročešljao sam temu, dosta su se pominjale specifičnosti po pitanju plaćanja u inostrastvu, ali i dalje nisam siguran da li mi je jasno kako to tačno funkcioniše. Voleo bih da makar ugrubo unapred mogu da izračunam koliko bi mi nešto bilo naplaćeno, da posle ne bude neprijatnih iznenađenja. Napisaću šta mislim da je slučaj, sudeći po ranijim porukama i tarifniku banke, pa me ispravite ako grešim.

Prvo, za sve transakcije, tok konverzije je valuta plaćanja -> EUR -> valuta računa. Normalno, ukoliko je valuta plaćanja evro, nema prve konverzije, pa se tok svodi na EUR -> valuta računa. Isto tako, ako je valuta računa evro (tj. ako je kartica kojom se plaća vezana za devizni račun), nema druge konverzije, pa se tok svodi na valuta plaćanja -> EUR. Konačno, ako su oba uslova ispunjena, odnosno ako se plaća evrima sa deviznog računa, nema nikakve konverzije. Sve u svemu, apsolutno uvek se isplati plaćati karticom vezanom za devizni račun.

Dalje, budući da banka uzima 1% provizije, to znači da bi za plaćanje od 100 EUR sa deviznog računa bio skinut 101 EUR. Preciznije, koliko sam video na temi, odmah bi se pojavilo zaduženje od 100 EUR, dok bi se po knjiženju pojavilo dodatno zaduženje od 1 EUR. Ako je sve dosad rečeno tačno, proverava li banka u trenutku autorizacije da li ima dovoljno sredstava na računu za proviziju, budući da se ona pojavljuje tek kasnije? Drugim rečima, može li doći do neprijatnosti sa odlaskom u minus?

Prva konverzija (valuta plaćanja -> EUR) radi se po kartičarskom kursu, koji je za Visu (koju ima većina korisnika) dostupan ovde i prilično je povoljan (trenutno 1 RSD = 0.008592 EUR, odnosno 1 EUR = 116.393588 RSD). Troškovi konverzije (naknadna banke) ne naplaćuju se, zar ne? Provizija od 1% se skine kasnije, tako da računam da u kalkulator treba staviti 0% umesto predloženih 2%. Ovo znači da ako se npr. na današnji datum (12/14/2024) plati nešto 1700 RSD preko Temua (procesor registrovan u Irskoj), računa se zaduženje 14,61 EUR (kalkulator kaže 1700 RSD = 14.605615 EUR, ali pretpostavljam da se već u ovom koraku mora zaokružiti na dve decimale). Ukoliko je kartica vezana za devizni račun, na konkretnom primeru, uz dodatak 0,15 EUR provizije, konačno zaduženje je 14,76 EUR, ili možda pre jedan cent manje zbog greške zaokruživanja (logično bi mi bilo da se to uzima u obzir).

Druga konverzija (EUR -> valuta računa) radi se po prodajnom kursu banke na dan knjiženja, koji je dostupan ovde. Ova konverzija se vrši ukoliko je kartica vezana za dinarski račun, što zbog nepovoljnog kursa baš i nije preporučljivo. Na konkretnom primeru, zaduženje od 14,61 EUR proknjiženo na današnji dan pretvara se u 1730,94 RSD (kurs je 118,4765). Uz proviziju od 17,31 RSD, konačno zaduženje je 1748,25 RSD. Ovo znači da praktična provizija za plaćenih 1748,25 RSD umesto početnih 1700 RSD ispada nekih 2,84%. Konverzija, dakle, napravi osetnu razliku.

Banka ne proverava sredstva za proviziju i može nakon knjiženja da te prebaci u nedozvoljeni minus, odnosno naknadno obračuna i kamatu za onoliki broj dana koliko si bio u nedozvoljenom prekoračenju, ukoliko ga ne pokriješ istog dana.
Ako je kartica vezana za devizni račun, uvek se primenjuje Visa exchange rate i to iz EUR -> valuta plaćanja. Tako se računa i uplata na karticu (sa PayPal-a, PaySend-a i slično).
U ovom slučaju, kombinovana potrošnja se obavlja isključivo iz deviznog za inostranstvo i samo sa dinarskog u Srbiji. Nema autokonverzije sa suparničkih partija u nedostatku sredstava.
Konverzija po bankarskom kursu ide samo za dinarske kartice, bez obzira na inostranu valutu.

Danas plaćam u Maxiju telefonom (kao i X puta do sada) i iskoči mi ovo obaveštenje :) Nema frke, izvadim karticu i platim, ali ipak...

rf.jpg

Pa jel' si uspeo posle da pokreneš RaiPay, ili ne?
Šta kažu iz banke?
Pozdrav

I meni se ovo desi jednom u par meseci (3-4), reinstal app i opet dodavanje kartice je rešenje kod mene...

Pa jel' si uspeo posle da pokreneš RaiPay, ili ne?
Šta kažu iz banke?
Pozdrav
Ne, nakon ponovnog pokretanja RaiPay-a pojavljuje se ista poruka, banku nisam ni zvao :) Probaću ovo što je @M J napisao sa reinstaliranjem aplikacije...

• Like
Reagovanja: M J
Nazad
Vrh Dno