Pročešljao sam temu, dosta su se pominjale specifičnosti po pitanju plaćanja u inostrastvu, ali i dalje nisam siguran da li mi je jasno kako to tačno funkcioniše. Voleo bih da makar ugrubo unapred mogu da izračunam koliko bi mi nešto bilo naplaćeno, da posle ne bude neprijatnih iznenađenja. Napisaću šta mislim da je slučaj, sudeći po ranijim porukama i
tarifniku banke, pa me ispravite ako grešim.
Prvo, za sve transakcije, tok konverzije je valuta plaćanja -> EUR -> valuta računa. Normalno, ukoliko je valuta plaćanja evro, nema prve konverzije, pa se tok svodi na EUR -> valuta računa. Isto tako, ako je valuta računa evro (tj. ako je kartica kojom se plaća vezana za devizni račun), nema druge konverzije, pa se tok svodi na valuta plaćanja -> EUR. Konačno, ako su oba uslova ispunjena, odnosno ako se plaća evrima sa deviznog računa, nema nikakve konverzije. Sve u svemu, apsolutno uvek se isplati plaćati karticom vezanom za devizni račun.
Dalje, budući da banka uzima 1% provizije, to znači da bi za plaćanje od 100 EUR sa deviznog računa bio skinut 101 EUR. Preciznije, koliko sam video na temi, odmah bi se pojavilo zaduženje od 100 EUR, dok bi se po knjiženju pojavilo dodatno zaduženje od 1 EUR. Ako je sve dosad rečeno tačno, proverava li banka u trenutku autorizacije da li ima dovoljno sredstava na računu za proviziju, budući da se ona pojavljuje tek kasnije? Drugim rečima, može li doći do neprijatnosti sa odlaskom u minus?
Prva konverzija (valuta plaćanja -> EUR) radi se po kartičarskom kursu, koji je za Visu (koju ima većina korisnika) dostupan
ovde i prilično je povoljan (trenutno 1 RSD = 0.008592 EUR, odnosno 1 EUR = 116.393588 RSD). Troškovi konverzije (naknadna banke) ne naplaćuju se, zar ne? Provizija od 1% se skine kasnije, tako da računam da u kalkulator treba staviti 0% umesto predloženih 2%. Ovo znači da ako se npr. na današnji datum (12/14/2024) plati nešto 1700 RSD preko Temua (procesor registrovan u Irskoj), računa se zaduženje 14,61 EUR (kalkulator kaže 1700 RSD = 14.605615 EUR, ali pretpostavljam da se već u ovom koraku mora zaokružiti na dve decimale). Ukoliko je kartica vezana za devizni račun, na konkretnom primeru, uz dodatak 0,15 EUR provizije, konačno zaduženje je 14,76 EUR, ili možda pre jedan cent manje zbog greške zaokruživanja (logično bi mi bilo da se to uzima u obzir).
Druga konverzija (EUR -> valuta računa) radi se po prodajnom kursu banke na dan knjiženja, koji je dostupan
ovde. Ova konverzija se vrši ukoliko je kartica vezana za dinarski račun, što zbog nepovoljnog kursa baš i nije preporučljivo. Na konkretnom primeru, zaduženje od 14,61 EUR proknjiženo na današnji dan pretvara se u 1730,94 RSD (kurs je 118,4765). Uz proviziju od 17,31 RSD, konačno zaduženje je 1748,25 RSD. Ovo znači da praktična provizija za plaćenih 1748,25 RSD umesto početnih 1700 RSD ispada nekih 2,84%. Konverzija, dakle, napravi osetnu razliku.