Šta je novo?

RAID ubija na mrtvo

dmilan

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2002
Poena
604
Zdravo ljudi,
Imam Abit AN7, Barton 2500, 512 MB Corsair, 2xWD1600JD HD. Drugi WD sam kupio prije par dana i formirao RAID 0 . Da napomenem da mi je prvi disk star par mjeseci i da je radio besprekorno. Sad nastaju problemi. Javljaju se sledece greske:
-prekid rada i pojavljivanje plavog ekrana sa porukom o nemogucnosti citanja nekog filea u registry bazi,
- skoro svaki put kad se pokrece ili restartuje, prije podizanja windowsa, vrsi se checkiranje diskova, pri cemu se vrsi oporavak ili brisanje djelova vise fileova,
-cesto nije moguce otvaranje nekih fileova....
Uradio sam update BIOS-a, i instalirao zadnje SilImage SATA RAID 3112 drivere, verzija 10050, zadnje nForce2 drivere. Opet mi sve puca.
Probao sam i sa nezavisnim diskovima, nista nije bolje.
Ubih se trazeci resenje. Skenirao sam diskove nekim dijagnostickim programom WD-a i fizicki su zdravi. Imam Chiftec 360 W napajanje, CD pisac I DVD rezac.
Pomagajte drugovi... :crash:

Imao sam slican problem, ali se meni to desavalo kada sam pokretao 3D aplikacije.
Nepaznjom sam spojio Ati9800 na istu napojnu granu sa hardovima. Probaj da spojis diskove na odvojene grane. Ili probaj da stavis jace(kvalitetnije) napajanje. Imam Enermax 365W i spojio sam 2 diska na jednu granu i sve je OK. Za moguce razloge procitaj thread o padu napona, onaj o modifikaciji molex-a sa kondenzatorom, sto ja nisam radio.

Ne secam se BIOS-a za AN7 ali proveri sledece:

-Proveri verziju SATA BIOS-a. Najbolje radi x.x.x.27
-Proveri u BIOS-u da li imas nesto nalik na 'SilImage discard time'. Ako imas stavi ga na 1ms ili 30mic.s.
-Obavezno odvoji napajanje hard diskova od flopija i optike (graficke takodje).

Vrh Dno