Šta je novo?

RAID sa jednim HD?

cyberM

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
304
Nisam neki ekstra znalac IT tehnologije ali se vec veoma dugo srecem sa njom. Ne poznajem dovoljno materiju RAID-a pa mi nemojte zameriti ali me zanima kako RAID kontroler radi sa jednim SATA diskom (imam plocu ABIT IC7 i HItachi HD).U windows device manageru javlja da je to Ultra ATA storage...Mozda je pitanje glupo ali zar ne bi trebalo da javi da je to neki SATA disk.(mozda treba da se instaliraju drajveri za SATA kontroler ili slicno.MOLIM ZA POMOC!!)

Kontroler ti je bez razloga u RAID modu.
Ko god ti je stavljao OS sebi je napravio posao extra jer se maltretirao sa ubacivanjem drajvera pre same instalacije OS-a.

I sada ti taj jedan disk radi u stripping modu, koji od RAID-a ima samo ime.

Da je taj neko znao/konsultovao uputstvo, ustedeo bi sebi malo vremena i postavio RAID kontroler u "normalan IDE" mod kada mu OS ne bi trazio drajver a tebi bi sada pisalo normalana kontroler i video bi disk po imenu, ne u okviru RAID grupe (sa jednim clanom jeli :)).

Uglavnom, ostavi tako, radi, a znas info za ubuduce.

Mislim da drajveri za RAID kontroler nisu instalirani ni pre instalacije OS a ni posle. Ako mislis na RAID grupu u device manageru ona ne postoji. Tamo postoji samo grupa IDE ATA/ATAPI controllers i u okviru nje Ultra ATA storage Controllers. Ovo sve radi bez problema ali me zanima zasto Windows ne vidi to kao SATA controller ili sl. A sve me to zanima zbog performansi odnosno da li bi dobio na brzini kada bi on sve to video kao SATA. Jer ja po ovome nisam imao potrebe da kupujem SATA disk i dajem 10-15E vise nego za obican ATA koji bi OS video valjda isto kao i ovaj(ili sam mogao da kupim plocu sa obicnim SATA a ne SRAID kontrolerom pa bi onda (valjda,neznam) taj HD radio kao SATA). Da napomenem gledao sam malo po BIOS-u, tamo postoje modovi za podesavanje npr.SATA only,COMBINED,ENCHAN***...Da ne treba tamo mozda nesto da se podesava (ili opet ja dosadan neki posebni drajveri za samo SATA ane i SRAID).
ps.Recite mi ako se ovo ne odrazava na brzinu HD da se ne mucim vise i ostavim ga tako.Samo me je zanimalo da li taj HD sada radi kao obican ATA(po svemu sudeci radi tako-kada device manager tako javlja) i sta da uradim da radi kao SATA, jer onda nisam imao razloga da kupujem SATA disk.

Znaci, jedini problem je sto si ti istripovao da tu treba da pise Serial ATA mega ultra dzumbo kontoler i onda bi miran ?

Da li si pogledao ostale stavke, tipa "System Board", "PCI standard host CPU bridge", mozda "Numeric data processor".

A sto tebi ne pise, "Intel i875 pa jos Abit board", "intel pro cpu bridge" ili "dva intel krsh numericka procesora" (P4 ima dva numericke jedinice).

To je bre Windows, tako pise :)

Drajveri tako prijavljuju, ali ne brini radi to kako valja.
Sto se tice konkretno SerialATA kontrolera, to je "obican" Ultra ATA kontroler sa serijskom vezom, podaci stizu malo drugacije, ali je kontroler isti.

:)

Pozdrav!

Hvala!

E puno hvala i na strpljenju i na odgovoru, i veliki pozdrav. Najzad da mi neko da konkretan i zadovoljavajuci odgovor.
CAR si !!!

Nazad
Vrh Dno