Šta je novo?

RAID ili NE

Athlon

Čuven
Učlanjen(a)
03.06.2002
Poena
619
Sto se to desava sa RAID kontrolorima, svi ih izbacuju, posebno sa nVidia cipsetom. I nije bilo neke velike koristi, zar ne. Kozmetika.

RAID u svakom slucaju DAAAAA!!!!!
Posto je HDD usko grlo comp-a, i vecina vremena na racunaru se provede u cekanju na nard (pri tom ne mislim na igre), onda ti 2 hdd-a u raid-u donose vise nego primetno ubrzanje, naravno ne u miror modu...

Athlon je napisao(la):
uhm, da, cista kozmetika... nema tu niceg korisnog :beat: kako bre kozmetika? pa prvo, ako ukljucis mirroring, nema sigurnijeg nacina bekapa podataka, ako ukljucis stripe ili kako li se vec zove, skoro dupliras brzinu citanja podataka... ako ti dva puta ubrzanje na hardu nije primetno, ja ne znam sta je...

Re: Re: RAID ili NE

Miroslav je napisao(la):
uhm, da, cista kozmetika... nema tu niceg korisnog :beat: kako bre kozmetika? pa prvo, ako ukljucis mirroring, nema sigurnijeg nacina bekapa podataka, ako ukljucis stripe ili kako li se vec zove, skoro dupliras brzinu citanja podataka... ako ti dva puta ubrzanje na hardu nije primetno, ja ne znam sta je...
Sto bi rekao Don Aca, nemoj da pricas dok ne isprobas, mali. Ja sam stavio dva WD stotice (8Mb ) i znas sta sam dobio, gotovo nista u stripingu. Samo je kopiranje bilo ubrzano i to velikih fajlova (oko 1 gig i veci). U Adobe Premiere mi je radio losije, nego kada je samo jedan disk. Pa ti sada razmisli, a ne pricaj na pamet. A ovo sam pitao zato sto ga (RAID-a) vise nema na novim plocama za AMD.

ATA interfejs ne moze u isto vrme da salje i da prima podatke, a SCSI moze, i najvise zato nema mnogo leba od RAID-a koji nije SCSI. Naravno, kome treba sigurnost, mirror je jako koristan....

Mica je napisao(la):
ATA interfejs ne moze u isto vrme da salje i da prima podatke, a SCSI moze, i najvise zato nema mnogo leba od RAID-a koji nije SCSI. Naravno, kome treba sigurnost, mirror je jako koristan....
Ma rekoj ja kozmetika.(D)

A da se ti nama javis kada podesis taj tvoj raid. Nemoj da lupas ja sam raid-om dobijam u svakoj aplikaciji barem po 30-60 % brze performance. U stripping rezimu naravno. Raid u svakom slucaju da, ne da necu vise da kacim single disk nego necu dva puta.:beat:

Athlon je napisao(la):
Sto se to desava sa RAID kontrolorima, svi ih izbacuju, posebno sa nVidia cipsetom. I nije bilo neke velike koristi, zar ne. Kozmetika.
Otkud ti uopste ideja da neko, bilo ko, izbacuje RAID ??? :confused:

Svaka bolja ploca vredna paznje se obicno pravi u varijanti sa i bez RAID-a iz cisto ekonomskih razloga, da bi postojala i jeftinija varijanta samo za one koji smatraju da im RAID sigurno nece biti potreban...

Za NVidia cipset se istina nikad nisam previse interesovao, ali ako zaista nema ploca sa NVidia cipsetom i RAID-om, to moze samo da nagovesti da mozda taj cipset ima nekih problema sa integracijom RAID kontrolera...sto mu ne sluzi na cast ako je tako !

Ja, suprotno tvojoj konstataciji, vidim da se sad pojavljuju ploce sa DUPLIM RAID-om, tj. jednim ATA i jednim SATA RAID kontrolerom.

O prednostima koje donosi RAID mislim da je glupo i raspravljati...uz ogradu da neki diskovi ne vole bas rad u RAID-u i da donose nesto manji dobitak u performansama.

Sustina je da se sa raidom dobija na brzini pri radu sa velikim fajlovima (video editing npr.), dok je u svakodnevnom Win radu sa gomilom malih fajlova bitno veoma vreme pristupa koje ostaje prakticno isto, tako da se dobitak i ne primecuje toliko. Windows se na radiu dize primetno brze, igrice se brze ucitavaju, ali je otvaranje prozora i sl. skoro isto. Windows se generalno najbolje ubrzava vecom kolicinom memorije, pa se onda u zavisnosti od specificnosti situacije/potreba primenjuju ostale "mere"...

Kako nema RAID-a na plocama sa nForce chipsetom ??? Istina nije ATA, vec SATA, ali ga ima.

Jel postoje ogranicenja u SATA raid-u po pitanju ATA diskova? tj. jel moze SATA Raid da posluzi kao ATA Raid????

jox je napisao(la):
Jel postoje ogranicenja u SATA raid-u po pitanju ATA diskova? tj. jel moze SATA Raid da posluzi kao ATA Raid????
Ako si mislio da 2 ATA uredjaja povezes u raid odgovor je NE. A da li moze SATA disk da se poveze sa ATA diskom, ne znam, nemam SATA disk, pa nisam probao.

jox je napisao(la):
Pa uglavnom se proizvodjaci opredeljuju za nesto jeftiniju varijantu gde postoji mogucnost da se koristi IDE RAID ili da se jedan kanal RAID-a iskoristi za SATA (retko 2).

Nazad
Vrh Dno