Šta je novo?

RAID i particije

Mentor

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2006
Poena
319
Imam nekoliko pitanja u vezi RAID setup-a.
Namera mi je da napravim RAID0 niz koji bi cinila dva 1TB diska. Zanima me sledece:
1. da li ce mi se nakon kreiranja RAID0 niza ova dva diska "videti" kao jedan disk prilikom instalacije sistema i u samom sistemu ?
2. ukoliko cu niz videti kao jedan disk, koji ce biti kapacitet ovog diska 1TB ili 2TB ?
3. nakon sto napravim RAID0 niz da li mogu naknadno da pravim particije na ovom nizu iz programa kao sto su Acronis i slicni, tj da radim kao sa obicnim diskom ili je potrebno da particije planiram prilikom kreiranja RAID niza ?

Pozdrav

Moj savet ako zelis brzinu, uzmi SSD. Ja sam iskreno odusevljen ubrzanjem. SSD+1,5-2TB i da pevas. :)

@Don Workinson

Nisam siguran da li je odgovor pod brojem 2 ispravan. Naime po onome sto sam citao na internetu kao i po ovom RAID kalulatoru http://www.ibeast.com/content/tools/RaidCalc/RaidCalc.asp 2 x 1TB diska uvezanih u RAID 0 niz daju disk kapaciteta 2TB.

Da li neko zna kako tacno radi opcija RAID 0+1, odnosno kako da za dva diska konfigurisem jedan deo koji ce raditi kao raid 0 za operativni sistem, i RAID 1 koji bi recimo pokrivao NON striped backup sistema koji radi u RAID 0 nizu.

Poslednja izmena:
@Mentor
1. Da
2. 2 TB
3. Može
Vodi samo računa da pošto je u pitanju RAID0 ako pukne samo jedan hard ćao-zdravo, ode sve od podataka.
Za RAID0+1 ti je potrebna podrška, tj. opcija određivanja tzv. "safe" prostora - mirroring (RAID1), a ostalo je stripe (RAID0). Trebalo bi da imaš opciju u BIOS-u ili preko softvera za pravljenje RAID-a. Ako ti pukne jedan od hardova ostaju ti sačuvani podaci na ovom "safe" delu, ostalo ode.
Pozz

@Mentor Izvinjavam se. Cik zore je bio u pitanju :D Ne znam dal sam promasio broj ili sta vec [ ja imam 2x500GB=1TB - mozda sam zbog toga napisao 1gb]

@Mentor
1. Da
2. 2 TB
3. Može
Vodi samo računa da pošto je u pitanju RAID0 ako pukne samo jedan hard ćao-zdravo, ode sve od podataka.
Za RAID0+1 ti je potrebna podrška, tj. opcija određivanja tzv. "safe" prostora - mirroring (RAID1), a ostalo je stripe (RAID0). Trebalo bi da imaš opciju u BIOS-u ili preko softvera za pravljenje RAID-a. Ako ti pukne jedan od hardova ostaju ti sačuvani podaci na ovom "safe" delu, ostalo ode.
Pozz

Hvala za odgovor.
Sto se "safe" dela tice, da li je moguce u slucaju otkazivanja jednog od diskova iz RAID0 niza iskoristiti podatke sa safe dela ? Da li to znaci da ce se sistem koji je stripe-ovan u okviru RAID0 niza dvostruko replicirati na oba diska u okviru RAID1 niza ? U praksi, da li to znaci da cu u slucaju otkaza jednog diska imati sve podatke koji su se nalazili na RAID0 nizu ?

Ne znam zasto bi se petljao sa softverskim RAID-om, ako hocesh brzinu i sigurnost, onda bar raid5, raid0 je isuvise rizican, bolja ti je varijanta SSD, mada, ako ti podaci nisu bitni...

RAID0 bi prakticno bio samo za operativni sistem a svi bitni podaci cuvali bi se na storage diskovima. Sto se SSDa tice to mi jos uvek deluje kao skupa i tehnoloski nezrela opcija. Nema potrebe da se ova diskusija pretvori u RAID VS SSD vec da se pruze adekvatni odgovori na RAID0 i RAID0+1 pitanja kada sam vec zajunio na tu stranu :)

Hvala za odgovor.
Sto se "safe" dela tice, da li je moguce u slucaju otkazivanja jednog od diskova iz RAID0 niza iskoristiti podatke sa safe dela ? Da li to znaci da ce se sistem koji je stripe-ovan u okviru RAID0 niza dvostruko replicirati na oba diska u okviru RAID1 niza ? U praksi, da li to znaci da cu u slucaju otkaza jednog diska imati sve podatke koji su se nalazili na RAID0 nizu ?
Odgovor je: DA!
S obzirom da se prave praktično dva RAID-a, "safe" deo bi bio kao što mu i ime kaže, zaštićen od kvara bilo kog harda.
Dakle, da plastično objasnim u tvom slučaju:
- "safe" deo npr. 500 GB (dakle, potrošio si 2x500 GB), ostaje ti još 1 TB u stripe-u. ako prsne jedan hard, tvojih 500 GB je sigurno, zato što ih imaš u duplikatu, tj. u mirroring-u. Eto, to je to.
Pozz

Nazad
Vrh Dno