Šta je novo?

raid i laptop

cicija

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2004
Poena
609
Jel' je to izvodljivo?
Naime vec mi raid odlicno funkcionise na stonom racunaru, ali zbog cestih putovanja mi je neophodno da komplet posao prebacim na laptop. Podaci su mi jako vazni i ni slucajno ih ne smijem prepustiti na milost i nemilost jednom hard disku.

Postoji li u laptopovima opcija ugradjivanja jos jednog hdd-a? Sta je sa externim USB diskovima? Jel se moze podesiti da rade u raid rezimu? Ali tako da i ako ponekad zaboravim da ga ukljkucim on sam sledeci put "stigne" sve ono sto nije upisao dok nije bio prikljucen.

Naravno, radi se o mirror modu.

Ako postoji neko drugo rjesenje molio bih vas da mi predlozite. Novac nije previse bitan, ali drzite se opcija od nekih par stotina eura...

Hvala unaprijed.

USB varijanta nece ti pomoci. (hoce, ako te ne mrzi da kopirash sve shto uradish - mada nije to nikakav cim)

Raid varijanta postoji u Sager notebook-ovima, ali ih ovde necesh naci.

Znaci samo opcija sa externim HDD na koji moram rucno kopirati i poseban laptop kojeg odje nema :) I nije mi neki izbor znaci :)

Pa Toshiba je imala u pojedinim modelima Smart Bay u koji se moze "uglaviti" HDD ili dodatna baterija, ali kako simulrati RAID rezim rada? Bilo sta eksterno ne moze raditi u RAID-u.

Velik broj laptop-ova razlicitih prozivodjaca ima mogucnost instalacije dodatnog HDD-a koji se ubacuje u poseban slot (Multi Bay, Smart BAy, ...), ali ti i dalje ostaje problem RAID kontrolera, koji je za hardverski RAID neophodan. Softverski RAID ti nebih preporucio.

Ako ti je potrebno da prenosis samo podatke, moj predlog je DVD pisac - veoma jednostavno resenje - naravno ako zadovoljava potrebne kapacitete.

Ili kupi neki eksterni USB HDD (napr: http://www.pocketech.net/ ) i nadji dobar backup SW koji moze da radi sinhronizaciju podataka.

Pre par godina Toshiba je imala PC Card (PCMCIA) HDD-ove kapaciteta 2 i 5 GB. Ne znam da li se to i dalje moze naci.

Pozdrav

P.S. Ove PocketTech diskove sam imao prilike da vidim u radu. Zgodno je to sto napajanje vuku preko USB port-a tako da nemoras da vuces i napajanje sa sobom. I stvarno staju u dzep od kosulje. Naravno, na trzistu postoje i modeli drugih proizvodjaca (nesto slicno ali od Fujitsu-a je digit imao u ponudi - vidi http://www.digit.co.yu/srp/katalog.php?grp_id=81).

Poslednja izmena:
Vrh Dno