Šta je novo?

RAID fail uskoro

veseliburek

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2007
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 1800X + CM HyperTX3+
Matična ploča
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3
RAM
64GB (4x HyperX Fury HX432C16FB3/16)
GPU
Gigabyte GTX1070 8GB
Storage
Samsung 950PRO 512GB
Zvuk
Focusrite 18i8 + Kali LP6
PSU
Seasonic Focus Plus Platinum 750W
Kućište
NZXT H500i
Monitor
3x Dell U2412M
Miš & tastatura
Genesis Thor 300 + Redragon M711
Laptop
Dell XPS 9570 + Macbook Pro 13 early 2012.
Tablet
iPad Pro
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Pametni uređaji
bljak
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam nekoliko onih maxtor slim diskova od 40gb i ploču asus p4p800-e deluxe koja na sebi ima Promise FastTrak 378 kontroler... Povezao sam ova dva diska u RAID 0 (i pri tome bacaju 100MB/s, odlično za te matore diskove), ali je sad nastao problem: jedan od tih diskova crkava, a problem je što ja ne znam koji... Kompjuter se sa vremena na vreme zablokira i lampica za disk konstantno svetli, čak i posle restarta, tako da je jedino rešenje da se isključi iz struje. (na ta dva diska je podignut XP SP3)
Uopšte ne mogu da pristupim SMART podacima za neki od tih diskova, ima li neka alatka preko koje ću moći?

Ako jedna alatka ne moze da pristupi SMART podacima verovatno nijedna ne moze (verovatno kontroler uopste ne radi pass-through za SMART podatke, sto nazalost i dobar deo high-enda ne radi uopste).

Prikaci ih nekako na drugi komp i DRUGI tip kontrolera pa probaj. Jos bolje ako imas externo USB/IDE kuciste (IDE su diskovi valjda? :D).

SMART iz Windows-a na RAID diskovima se ne moze ocitati. Treba ti neki boot-abilini program, kao sto je SMARTUDM - HDD S.M.A.R.T. Viewer (na dnu stranice imas link za download).
Zapravo, ovo je DOS verzija, boot-abilnu imas na Hiren's BootCD-u.

P.S. U zavisnosti od RAID kontrolera, mozda ces morati u BIOS-u vratiti diskove u IDE (mislim da meni jednom nije htjeo da radi na AHCI/RAID, ali ne kosta te nista da probas).

Poslednja izmena:
O ovom raspadu je reč, imam ih jedno 5 komada...

Evo, sad već 2 sata radi normalno bez blokiranja, sad da probam nešto zahtevnije... I šta može da bude uzrok da se disk zablokira tako odjednom? Elektroniku mi nije problem da menjam...

Bad sector najverovatnije.
Sad ce duksa da da strucno misljenje ;)

Kod mene recimo Intel Matrix Raid ima programcic u win 7 x64 (Intel Rapid Storage Tehnology), tako da ti moze pokazati u winu, koji disk ima problema, kao i notifikacija u taskbaru, kao i na podizanju sistema kod prepoznavanja diskova,...
AKo imas XP evo ti link za tvoju plocu, ako neki drugi sistem potrazi tamo, probaj instalirati, pa vidi sta onda kaze.

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us

Ne da direktan link,
Samo gore levo (Input Model) ukucaj P4P800-E, i n aci ce je.
...skini ono za raid - Intel(R) Application Accelerator RAID Edition 3.5R for Windows 2000/XP

Poslednja izmena:
e bureče, bureče, naterao si me da napravim isti takav RAID :D

ja od danas vozim RAID0 na 2 takva maxtoa (sve bitne podatke sam sklonio), baš me zanima dokle će trajati :d

Ajoooj kakav fail, uopšte nisu diskovi krivi...

Naime, ploča (P4P800-E Deluxe) ima opciju Memory Acceleration Mode (iliti PAT koji postoji na 875 čipsetovima a na 865 je isključen, nego je Asus to nazvao drugačije i stavio opciju) i to je prouzrokovalo nestabilnost (jer su memorije i procesor već bili zategnuti pa ih je ovo dodatno opteretilo), čim sam isključio MAM odma' je prestalo da se zakucava... :S:

Nazad
Vrh Dno