Šta je novo?

raid & dma

daredevil

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2002
Poena
619
ne znam kako da ukljucim dma na hard disku.inace imam dva harda (quantium) od po 20 gb na 5400 obrtaja koji su zakaceni na zoltrix-ovu raid speedway 133 karticu, koja se nalazi u 4-om pci slotu, a diskovi su zakaceni kao primary master i primary slave sa ata 100 kablom (80-o zilnim).maticna ploca je msi nforce 415 pro, fajl sistem je ntfs a os je xp.u device manager-u prijavljuje raid karticu a disk(ove) kao "sil raid 0 set 0 scsi disk device" i u propetisu nema polje "advanced settings" u kojem bi mogao da biram dma, takodje ni u "scsi and raid controllers" , gde mi prijavljuje karticu, pod propertis nema pomenutog polja.
takodje pri kreiranju strip moda raid-a kada pita:
Select the chunk size to be used in RAID0 set:
A=Auto Configure; 0=1k 1=2k 2=4k 3=8k 4=16k 5=32k 6=64k 7=128k 8=256k 9=.5M
( pod auto izabere 64k ) sta je najbolje da izabrati?
sve ovo pitam jer mi na testovima (sandra 2003 i hd tach) prikazuje ocajne rezultate.
pozdrav

Nije striktno vezano za to, ali je korisan savet...Uvek diskove koji su vezani u RAID0 mod povezuj na razlicite grane kao mastere, zanci umesto primary master i primary slave, moraju biti setovani kao primary maseter i secondary master, ako hoces top performanse...To je zato sto IDE losije barata sa dva uredjaja na istoj grani. Takodje slicna preporuka je zbog toga i za kombinaciju CD-ROM + HDD - uvek CD na sekundarnu granu, a HDD na primarnu...

ma znam ja za to, ali kad sam ih povezao kao mastera nije hteo da zvrsi formatiranje diska do kraja.danas sam stavio novi bios za karticu i jos samo da sutra kupim kabal (moj sam dao nekome, bedak ) pa cu opet da probam na tu kombinaciju

daredevil je napisao(la):
Select the chunk size to be used in RAID0 set:
A=Auto Configure; 0=1k 1=2k 2=4k 3=8k 4=16k 5=32k 6=64k 7=128k 8=256k 9=.5M
( pod auto izabere 64k ) sta je najbolje da izabrati?

Probaj 256. Jesi li siguran da su diskovi u RAID-u? Izvadi drugi pa probaj da butujes masinu. Moguce da ti nisu uopste u RAID-u i uvek ih stavljaj kao primary/secondary master, mada onda mozes imati probleme sa rezanjem.

Najbolji izbor ???

Ako hoces da radis brzinski onda stavljaj oba diska kao master to jest... Primary master , secundary master i raid 0 opciju. Ja imam HPT 374 i kod mene najbolje performanse daje najmanji strip size to jest 16 k, a sve ostalo nije to to... Znam da bi to trebalo da udavi ako su veliki fajlovi ali se to kod mene ne desava... Stoga probaj sa 1k pa 2k itd itd... Jedina mogucnost je da ga stalno instaliras izmeris performanse i tako opet

PS: Ja sam poludeo od toga, ali sam dosao do rezulta od 16k i ne menjam ga... :D

izgleda da kartica nije ispravna jer ne mogu da formatiram disk (t.j. xp pri instalaciji ne moze) ni ntfs ni fat ,dodje do 100% i kad treba da cekira on blokira i to kada su diskovi na masterima a kada su na jednoj grani onda je sve o.k. doduse kada sam formatirao sa win98 boot diskete sve je bilo o.k. (diskovi na masterima) i instalirao 98, ali xp iz 98 nije hteo da instalira,opet dodje do 100% formatinga i blokira. isti diskovi su sasvim normalno radili na abitu 133 raid-u u raid 0 rezimu

Nazad
Vrh Dno