Šta je novo?

RAID 5 - misterija

Učlanjen(a)
17.01.2005
Poena
320
Imam dva HDD-a WD250GB SATA2 u RAID0 nizu i sve je to radi kako treba. Pre par nedelja sam nabavio jos dva identicna harda i od tada imam zelju da lepo napravim RAID5 niz i radi jos vece brzine koja dolazi s tim i radi pouzdanosti a i kapaciteta.
E, dotle je sve lepo. Napravim ja RAID5 u nVidia kontroleru bez problema i to kao radi. Prvu cudnu stvar sam primetio kad sam krenuo da vracam Ghost na svoje mesto. To je islo brzinom od 60MB/min, tj. 1MB/s sto je smesno. Posle toga resim kao da dignem win iznova. Problem je u tome sto imam utisak da to radi bar duplo sporije nego kad su dva HDD-a u RAID0 nizu. Imam utisak da se muci kad treba nesto da procita ili upise jer se iz kucista bas cuje ono tipicno krkljanje glava, kao da svaka tera neku svoju politiku. Posle toga vratim konfiguraciju RAID-a na staro i sve se vrati u normalu a od ova druga dva diska napravim jos jedan RAID0. Primetio sam i to da HDTach prikazije slabije rezultate za nekih 15% u odnosu na prvi RAID.
Ima li tu leka ili sam naleteo na losu seriju drugih HDD-ova?

Imas nForce chipset, RAID na njemu je s***. Za R0 se tezhe primeti ali za R5 uvek primetis.

Da pitam samo jos nesto:
Da li mogu i dalje da koristim racunar dok npr. hvali jedan od HDD-ova u RAID5 nizu?

Da pitam samo jos nesto:
Da li mogu i dalje da koristim racunar dok npr. hvali jedan od HDD-ova u RAID5 nizu?

Možeš, ali RAID5 radi strašno sporo kada mu je jedan disk offline. Pošto tebi i sada radi strašno sporo, možeš da zamisliš kako će to izgledati kada ti otkaže jedan disk. Ali nećeš izgubiti podatke - samo ubaciš drugi disk i uradiš rebuild.

edit: Na RAID5 nizu smeš da izgubiš maksimalno jedan disk.

Poslednja izmena:
Možeš, ali RAID5 radi strašno sporo kada mu je jedan disk offline. Pošto tebi i sada radi strašno sporo, možeš da zamisliš kako će to izgledati kada ti otkaže jedan disk. Ali nećeš izgubiti podatke - samo ubaciš drugi disk i uradiš rebuild.

edit: Na RAID5 nizu smeš da izgubiš maksimalno jedan disk.

Ma skinuo sam ga za sada iz RAID5. Probacu jos jednom kada nabavim 4 HDD-a is iste serije. Cini mi se da se ovi razlikuju.

P.S. Znam da moze samo jedan da otkaze. Mora da budes mnooooogo veliki baksuz da ti crknu dva odjednom.

Ma skinuo sam ga za sada iz RAID5. Probacu jos jednom kada nabavim 4 HDD-a is iste serije. Cini mi se da se ovi razlikuju.

Mislim da to nema veze sa diskovima.

Za RAID5 je važno koliko brzo se računa parity. Pretpostavljam da je na tom kontroleru, tj. u drajverima koji to rade (pošto nije HW RAID5) to veoma loše urađeno.

Već ti je alfaunits rekao:
alfaunits je napisao(la):
Imas nForce chipset, RAID na njemu je s***. Za R0 se tezhe primeti ali za R5 uvek primetis.

Poslednja izmena:
Otkud vam to da je RAID5 brži?

Nije niko rekao da je brži od RAID0. :)
Ali ako radi duplo sporije onda očigledno nešto nije uredu.

@Mitrovski Igor:
Nego, ja sam se tek sada setio... jesi ti sačekao da završi sinhronizaciju RAID-a, ili je to možda radio u pozadini, a ti za to vreme vraćao ghost image? :)

RAID5 sa 4 diska bi trebalo da je brzi od RAID0 sa dva? Zar ne?

@Mitrovski Igor:
Nego, ja sam se tek sada setio... jesi ti sačekao da završi sinhronizaciju RAID-a, ili je to možda radio u pozadini, a ti za to vreme vraćao ghost image? :)

:lupko:
Posle kreiranja RAID5 niza BIOS RAID-a me je pitao da li hocu da ocistim podatke ili tako nesto na sta sam ja odgovorio sa da. Posle toga sam restartovao sistem i krenuo da vracam Ghost. Nigde se nije pominjala nikakva sinhronizacija. Nije valjda da sam trebao da sacekam malo?

RAID5 sa 4 diska bi trebalo da je brzi od RAID0 sa dva? Zar ne?

Teoretski da... to sve zavisi od toga koliko kontroler brzo računa parity. I to pričamo o čitanju. Pisanje (pogotovu mnogo malih blokova) je sporije nego na single disku - tako da RAID5 nije baš najbolje rešenje da instaliraš sistem na njega. Više je za neki file server sa koga se uglavnom čitaju veliki fajlovi.

? Posle kreiranja RAID5 niza BIOS RAID-a me je pitao da li hocu da ocistim podatke ili tako nesto na sta sam ja odgovorio sa da. Posle toga sam restartovao sistem i krenuo da vracam Ghost. Nigde se nije pominjala nikakva sinhronizacija. Nije valjda da sam trebao da sacekam malo?

Hm... pa ne znam kako je na tom kontroleru. Ali ja sam uglavnom viđao da RAID5 mora da se sinhronizuje... a to traje prilično - par sati recimo na IBM ServeRAIDu.

Pogledaj malo u uputstvu, verovatno piše negde nešto.

edit: Ako ne nađeš nigde nikakvu informaciju možeš da probaš sledeće: Napraviš RAID5 niz i kada sve završi pogledaš da li diskovi i dalje rade... ako rade onda radi sinhronizaciju u backgroundu.

Poslednja izmena:
nvRaid radi sync u background-u ali nigde nisam video van BIOS-a da mozhe da se vidi dokle to traje. (iskreno nisam video ni u BIOS-u).

Eto rešena misterija transfera od 1MB/s. :)

Samo pusti da se završi sinhronizacija (za velike diskove može da traje i preko 10h). Kada kreiraš RAID, ostani u BIOSU kontrolera (za svaki slučaj ,)) i ostavi kompjuter da radi, kada diskovi prestanu da rade znači da je završio sinhronizaciju.

Samo ja ne bih držao sistem na RAIDu 5.

Nisam video da bilo sta radi posle pravljenja RAID-a. Jel moguce da to radi bez crvene diodice?

Probacu verovatno opet sad za vikend pa cemo da vidimo sta je i kako je.

Nazad
Vrh Dno