Šta je novo?

Raid 2 x Samsung F3 1TB

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam matičnu GA-MA785GT-UD3H (rev. 1.0) i HDD Samsung F3 1TB HD103SJ. Ovaj hard je parcelisan na 4 particije i pun je podacima. Kupio bih još jedan Samsung F3 1TB HD103SJ i želim da ih povežem u raid mod.

Videla žaba da se konj potkiva :D - nikad nisam vezivao dikove u bilo kakav niz. O tome sam samo čitao i rekoh da probam. Moje pitanje je.

1. U koji niz bi mi preporučili da ih vežem (bitna mi je pouzdanost, pa tek onda brzina)

2. Da li bi morao da obrišem podatke sa postoješeg HDD a - zbog ponovnog parcelisanja oba HDD a ?

3. Da li bi u nizu radili brže nego posebno?

1. Ako je vazna sigurnost podataka pre svega onda bi trebalo vezati hardove u RAID 1 niz, brzina i kapacitet su jednaki jednom disku ali su podaci sigurniji jer sadrza kopije na oba diska. Ako zelis iskljucivo performanse onda napravi RAID 0 niz, dobijas duplo bolje performanse nego sa jednim diskom i duplo veci kapacitet ali i vecu sansu da izgubis podatke ako nesto krene lose. Trebalo bi u svakom slucaju da imas backup.

2. Kada bi napravio bilo koju RAID konfiguraciju svi podaci sa oba diska bili bi obrisani, tako da bi prvo morao da pravis backup a tek nakon toga pristupis konfikurisanju RAID-a

3. sve sam objasnio pod 1.

Evo i detaljnijeg objasnjenja: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

Moj savet da batalis to sve osim ako neces ici na raid 1 ili nemas hardverski raid kontroler!!

Za dve godine 3 puta prsavao softverski raid kontroler (ostajao bez podataka na raid 0, dok se raid 1 rebuildovao bez problema). Poenta je sto je jednom prestao sa radom zato sto sam preterao sa overklokom, a druga dva zbog gremlina (tj sam od sebe)!!!!

O.K. ljudi, hvala na objašnjenju , možda je najbolje da samo nakačim još jedan hdd

Cini mi se da bi trebao da dobijes bolje vreme pristupa sa Raid 1.

Naravno da ce dobiti bolje vreme pristupa, samo ce izgubiti 1tb mesta ;) Najboje je da samo dodas jos jedan disk i uzivas. Taj samsung je sam po sebi dovoljno brz!

U tome i jeste stvar, da imam dva prazna diska, pa o.k. ovako bi morao da izmestim negde oko 700-800 GB podataka dok ne uradim niz.

Raid 0 mi je primanjiv, a sa druge strane malo mi je frka za sve one fotografije, klipove i muziku koje sam prikupljao godinama.

Nazad
Vrh Dno