Šta je novo?

RAID 1 i Windows 7 x64

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Izvinjavam se ako negde vec postoji tema sa slicnom tematikom, ja sam trazio ali nisam nasao. :(

Elem, posto nemam nikakvog iskustva sa RAID-om, hteo sam da pitam par stvari.

Planiram da povezem 2 WD-a od 500gb u RAID 1, jedan je WD 5000AAKS 07YGA0, a
drugi je WD 5000AAKS 00A7B0. Kao sto vidite iz oznaka jesu isti modeli ali ne iz iste serije, kupljeni su sa razmakom od pola godine ili malo vise. Za ovaj drugi znam da ima 2 ploce od 250gb, za prvi nisam uspeo da nadjem specifikacije na netu. Moje pitanje je sledece: da li ce oni raditi lepo na ICH8R kontroleru? U manualu od ploce (asus p5b deluxe wifi/ap - p965 chipset) mi pise da je pozeljno da diskovi budu identicni, sad ne znam da li se to identicni odnosi samo na velicinu diska, cache-a i model ili i na broj ploca/glava itd.?

Drugo pitanje se odnosi na podesavanje svega, da li trebam posebno da obratim paznju na nesto? Koliko sam shvatio, podesim raid niz u BIOS-u, prilikom instalacije sistema spremim floopy sa drajverima i to je to. Ono sto mene zanima jeste da li mi je floopy stvarno neophodan za windows 7 x64 ili to mogu i preko usb memorije? Sto se drajvera tice, u manualu pise da se uz pomoc make disc opcije pravi "Intel ICH8R 32/64 bit RAID Driver Disk", a pre toga "...when installing Windows 2000/XP and later..." - pitanje je: da li ce taj drajver raditi sa win 7 x64? Posto je ploca stara skoro 3.5godine, ne znam da li je potrebno da na netu jurim noviji drajver ili ce raditi sa ovim?

Izvinjavam se na malo duzem textu i ako je nesto od ovoga vec bilo, ali ne znam puno o RAIDu pa bi mi svaka pomoc znacila :)

Hvala!

Za driver - ne treba ti, Win7 ima driver za ICH8R.
Za RAID1 - ne moraju biti identicni uopste, sta vise mogu biti dva totalno razlicita diska. Ali naravno sto su vise razliciti, ima vishe caka.
Za tvoj slucaj, slobodno ih koristi.

Ako nisu istih kapaciteta, moze se iskoristiti samo kapacitet manjeg (*n).
Dalje ako nisu identicni, neces imati ustaljene performanse, jer ce jedan disk raditi brze drugi sporije (seek/sequential speed).
Moze i da se desi da ako se random speed previse razlikuje (seek), da jedan disk "otkaze" iako je sa njim sve u redu (ovo nisam video da se desavalo na onboard kontrolerima, ali desi se na addon RAID karticama).

Za driver - ne treba ti, Win7 ima driver za ICH8R.
Znaci samo inicijalno podesavanje u BIOSu i to je to? Pa odlicno. :)

Diskove sam do sada koristio za storage i imali su poprilicno ujednacene performanse tako da se nadam da tu nece biti problema.

Vrh Dno