Šta je novo?

RAID 0

Shang Tsung

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
12.05.2005
Poena
349
Interesuje me da li treba ucitavati neki poseban raid drajver pri instalaciji windows 7 (professional, 64bit) ili su ti drajveri vec sadrzani u okviru Win diska?

Planiram da u skorije vreme uzmem jos jedan Samsung F3 od 500GB i nabacim raid 0.

Treba da samo omogućiš sam RAID niz iz BIOS-a i tamo se bira da li ćeš RAID-0 ili neku drugu kombinaciju. Koliko znam Windows automatski instalira drajvere.

Koju matičnu ploču imaš i pogledaj datum tvog BIOS-a. Pametno je da najpre staviš najnoviji BIOS za tvoju ploču.

Ma znam sta treba, ali za xp je trazio scsi/raid drajver (F6) da se ucita sa floppy diskete. Odakle mi danaske flopi? :D

Ok, ajde za početak flešuj BIOS najnovijom verzijom i tek posle toga ćemo da se bavimo RAID-om. Koju ploču imaš, reci mi tačnu oznaku i proizvođača ?

Lele,pa kako to da za tvoju ploču nema novi BIOS ? Sad sam ti video koju plocu imaš i potražio sam na netu novi BIOS, kad ono cvrc ! Ima samo BIOS verzije F4 koji se pojavio kada i sama ploča. I nikad nije izašla više nova verzija.

Ne bih da popujem niti mi je to namera, druže, nemoj da me pogrešno shvatiš. Ali pre kupovine ploče trebaš da obratiš pažnju na ovakve stvari, da li će proizvođač podržavati aktivno ploču i u budućnosti kroz izbacivanje novih verzija BIOS-a i drajvera ili neće ? Steta da je tako kod tebe, no šta da ser radi.

Probaj sa Win 7 da konfigurišeš RAID i javi kako ti ide.

Poslednja izmena:
Ploca vec podrzava raid0, 1, 01 out of the box bez potrebe za fleshovanjem. Kad uzmem jos 1 hdd videcu kako ce ici.

Ne treba ti nikakav 3rd party drajver, namestiš u BIOS-u RAID i restartuješ. Nakon toga će ti se prilikom POST-a pojaviti nova stavka "press CTRL + I to enter configuration utility". Uđeš u to podešavanje i odrediš koje diskove želiš da staviš u niz i u koju vrstu niza. Nakon toga ide klasična instalacija Win-a i podela na particije, baš kao i kod bilo kog pojedinačnog diska. Win će stripe niz prepoznati kao 1 hard koji je neformatiran, a ti ga podeli kako želiš. To ti je sva mudrost oko RAID-a. :)

Ako je Intel ili (vecina) AMD onboard RAID (ICHxR ili SBxxx) Windows 7 ima driver za njega. Ako je slucajno (nemoj) Marvell ili neki drugi ne-Intel/AMD kontroler na kome stavljas (opet: nemoj :D), onda treba driver.

W7 i Vista podrzavaju ucitavanje drivera sa CD/DVD i USB sticka :)

Hvala na odgovorima :)

Sto se tice moje ploce, kombinacija tastera za podesavanje RAID-a je crtl+F. Stavio sam stripe na default (64k), turio 2 Samsunga F3 (500gb svaki) u raid i napravio 2 particije pride.
Sad, prvo sto sam primetio da treba malo vise vremena da se instalira windows 7 nego sto je to bio slucaj sa single F3 diskom. Nisam siguran da li tako mora ili je to neka nepravilnost u radu. U svakom slucaju, u normalnom radu u Windowsu (koliko sam imao prilike da proverim do sad) nema nikakvih problema.

Slike poredjenja single vs. raid0:
HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD502HJ.png HDTune_Benchmark_AMD_____2+0_Stripe_RAID0.png

Posmatrajuci rezultat testa, izgleda da single F3 pokazuje bolju stabilnost u radu, posto raid ima dosta oscilacija u brzini, a moguce da je novi F3 disk koji sam kupio losiji od starog F3.

Jos uvek treba da proverim da li ima razlike u svakodnevnom radu i da li je sistem (ne)osetno brzi.

Sto se tice moje ploce, kombinacija tastera za podesavanje RAID-a je crtl+F. Stavio sam stripe na default (64k), turio 2 Samsunga F3 (500gb svaki) u raid i napravio 2 particije pride.
Sad, prvo sto sam primetio da treba malo vise vremena da se instalira windows 7 nego sto je to bio slucaj sa single F3 diskom. Nisam siguran da li tako mora ili je to neka nepravilnost u radu. U svakom slucaju, u normalnom radu u Windowsu (koliko sam imao prilike da proverim do sad) nema nikakvih problema.

Slike poredjenja single vs. raid0:
Pogledajte prilog 77308 Pogledajte prilog 77309

Posmatrajuci rezultat testa, izgleda da single F3 pokazuje bolju stabilnost u radu, posto raid ima dosta oscilacija u brzini, a moguce da je novi F3 disk koji sam kupio losiji od starog F3.

Jos uvek treba da proverim da li ima razlike u svakodnevnom radu i da li je sistem (ne)osetno brzi.

konkretno ja sam imao 2x500GB F3 i bio sam extra zadovoljan(naravno u RAID 0) tako da bi trebao da osetis solidno ubrzanje nego sa single disk-om...eventualno ako te ne mrzi odradi na oba disk-a low level format i onda napravi raid i podigni sistem

Možda je potrebno da instaliraš RAID drajver da bi dobio pune performanse. Ne znam kako je na AMD-u, ali viđao sam da su se na novijim Intelovim kontrolerima sistemi preporodili instalacijom Intelovih RAID drajvera. Ja doduše na ICH8R nisam osetio nikakvu razliku, odlično je radilo od početka i sa Win7 drajverima, ali to je verovatno zato što je mator čipset i Win je već imao ugrađen dobar drajver.

Nazad
Vrh Dno