Šta je novo?

Raid 0 sa jeftinim diskovima

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poena
380
Pade mi na pamet zamisao da uzmem dva harda od 160GB po mogućstvu sa jednom pločom i da ih bacim u Raid 0. Imam par pitanja:

1)Mogu li dva harda da se stave u RAID mod, a da ostala 4 (3 koja sad imam i još jedan) rade u AHCI modu?
2)Moraju li biti dva identična diska, jer imam dva WD5000AAKS koji su iz različitih serija i imaju različite performanse?
3)Koiliko ubrzanje da očekujem u odnosu na dual plater WD od 500GB u realnom radu?

Hvala unapred na odgovorima.:wave:

@chupo92:

1) Mogu.
2) Ne moraju, samo što će performanse tog strajpa diktirati onaj sporiji (ništa strašno).
3) Ufff... Šta ti zapravo pokušavaš da postigneš sa tim stripingom (to zapravo i nije RAID, al' ajde :))?

Svaka novija generacija diskova donosi ploče veće gustine, što pak doprinosi povećanju STR-a (linearnog kontinualnog očitavanja). Da li je brži striping preko dva diska sa pločama gustine 160GB-per-platter ili jedan disk sa pločom gustine 250GB-per-platter? Ne znam ovako napamet (zavisi od primene), al' u nekim stvarima taj striping može da bude dosta brži. Međutim...

Rizik po podatke je duplo veći i nije sve to baš mnogo racionalno. Najpametnije je rasprodati sve to i uzeti dva diska od po 1-1,5TB - jedan u mašinu a drugi za bekap i ćao. ,)

Pa ovako, imam dva od po 500 i jedan od tera, treba uskoro da nabavim još jedan od tera i po, pa mi pade na pamet da malo "ubrzam" mašinu time što ću dva postojeća diska od po 500GB povezati u raid 0. Jedan od ortaka mi je javio da prodaje jedan sata hdd od 160GB, pa sam mislio da nabavim još jedan takav i da ih isto stavim u raid nulu a da ove od 500 zadržim za storidž.

Možda je najracionalnije iskoristiti ova dva od 500 za raid, ali me zanima šta da očekujem, osetno ubrzanje ili ne?

Razmišljao sam o SSD-u, ali mi je malo izvan cenovnih okvira.

Nemoj da kupuješ te diskove od po 160GB. Pa gde ćeš bre sa 6 diskova u mašini? :d Prvo, to je bučno, mnogo greje i dosta je nepouzdano sa napajanjima niže i srednje klase (nije u pitanju samo potrošnja, koja čak i nije velika, već razne parazitne kapacitivnosti i još 300 čuda).

Najbolje da prodaš i ta dva od 500GB, pa da kupiš jedan disk od 2-2,5TB. Em dobiješ bolje STR performanse, em je pouzdanije imati 2 diska u mašini nego 6... ako ništa drugo manja je verovatnoća da neki crkne. :)

Naravno da više spindlova ubrzava storedž podsistem, ali pitanje je kakvo tebi ubrzanje treba. :trust: Teraš neku ogromnu bazu podataka? Ne verujem... Web server? Ma jok... Nelinearna video montaža? DCC? Ili možda prosto hoćeš da ubrzaš svoju desktop mašinu pa sad' kako god?

Ako hoćeš da strajpuješ preko dva ili više diskova, ima tu dosta stvari koje treba znati i o kojima treba voditi računa. Od veličine strajpa i bloka, preko optimizacije FS bafera i algoritama HDD keširanja, pa do poravnavanja particije sa strajpom. Ako o svemu tome vodiš računa, u nekim situacijama možeš dobiti ubrzanje i preko 80%. Ako ne... ubrzanje koje možeš očekivati se kreće od +50% pa do -50%. Hoću reći da postoje scenariji u kojima strajp može imati lošije performanse od pojedinačnog diska.

Ako se napraviš blesav i samo klik, klik, klik... "Next", "Next", "Next"... onako, korisnički... Dobićeš izvesno ubrzanje storedža, ali je pitanje da li ćeš moći da ga iskoristiš na pravi način i čemu sve to.

Pa ovako, imam dva od po 500 i jedan od tera, treba uskoro da nabavim još jedan od tera i po, pa mi pade na pamet da malo "ubrzam" mašinu time što ću dva postojeća diska od po 500GB povezati u raid 0. Jedan od ortaka mi je javio da prodaje jedan sata hdd od 160GB, pa sam mislio da nabavim još jedan takav i da ih isto stavim u raid nulu a da ove od 500 zadržim za storidž.

Možda je najracionalnije iskoristiti ova dva od 500 za raid, ali me zanima šta da očekujem, osetno ubrzanje ili ne?

Razmišljao sam o SSD-u, ali mi je malo izvan cenovnih okvira.

Imao sam slicne dileme kao i ti, prije samo par mjeseci do pola godine, isprobavao sam RAID-ove sa dvije 500-tke, na GB i Intel kontroleru, za sistem i za storage... Na kraju sam kupio SSD. Sta reci, nije RAID los (pricam o RAID0), ali po mom misljenju za sistem nije vrijedan cimanja (ubrzanje nije veliko u odnosu na 1 solidan disk), za storage je ok (ako radis kopiranje velikih kolicina podataka), ali opet tu je rizik od gubitka veci...

Na kraju, stavio sam sistem na SSD, dva WD-a od 500 GB u RAID0 (na njemu drzim video sadrzaje 'srednje' vaznosti) i to mi se pokazalo kao solidna kombinacija.

Mislim da je SSD disk daleko isplatljivije rešenje. Jer raid 0 je suviše rizičan i to sam imao prilike i sam da iskusim. Sa SSD-om taj rizik je manji a ubrzanje je veće.

Nazad
Vrh Dno