Šta je novo?

raid 0 pocetnicka pitanja

Skot

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.08.2000
Poena
649
Kupujem novi hard uskoro pa se razmisljam da li se isplati da ulozim mozda u raid 0 kombinaciju. Imam Gigabyte 965p DS4 plocu koja podrzava raid setup za SATA drajvove. Ono sto me interesuje jeste isplati li se u realnom radu to. Da li ce mi zbog ovoga brze se otvarati windows, ili ucitavati programi? Koliko je realno ubrzanje ako ga ima. Da li ce mi znacajno opteretiti CPU?

Takodje kad budem menjao plocu npr, koliko je problematicno prebaciti raid diskove na novi kontroler (pre jedno 8 godina cini mi se da je bilo problema sa tako necim - mozda bulaznim ali eto bolje da pitam:) ).

Hvala unapred :)

Ako stavis u raid 0 poboljsanje brzine je znatno. Win i sve sto radi sa diskom se
brze ucitava. Ako menjas plocu i nova ima npr. isto intel raid kontroler onda nije problem prebacivanje.

SuFox

raid 0 je super stvar, ali povecjavash mogucjnost da uzgubish podatke...sada ne zavisish od crkavanja 1 nego 2 diska...razmisli o kupovini 3 ili 4 diska tj o raid 5.

Cool je to stvar, noviji Intelovi RAID chipovi upisuju podatke o konfiguraciji na same diskove tako da kada ih ubodesh na novu plochu automatski bude prepoznat RAID. Procesor nece biti (primetno) dodatno opterecen. Ubrzanje nije neko ludilo, probaj pa proceni da li je vredno cimanja za ono shto tebi treba konkretno. Imaj u vidu da dodatni diskovi znache i vishe buke, toplote i potroshnje. Pogotovo shto ce ti ako stavish 2 u RAID trebati bar josh jedan storage za backup. Bez planiranog backup reshenja nemoj ni da se upushtash u tu avanturu.

Poslednja izmena:
Baš tako. Dodao bih da prosečan korisnik u realnom radu (internet, office, igrice itd) neće primetiti veliko ubrzanje, iako benchmarci (hdtach i sl.) kažu suprotno. Ne kažem da je neprimetno, ali nije ni znatno.

Tamo gde se ubrzanje najviše primećuje u realnom radu je recimo video montaža i obrada nekompresovanog video materijala. Za radni disk (na kojem se montaža priprema i radi) obično se uzima RAID0 kombinacija od 2,3 ili 4 manja, ali brza diska (recimo WD Raptor-i), a za arhiviranje završenog, montiranog materijala, RAID1 od 2 od veća diska (500GB-1TB) ili jedan iveliki interni i jedan ili više velikih eksternih HDD-ova.

Za kraj, moj savet, bez preke potrebe batali RAID0, sva je šansa da neko veliko ubrzanje nećeš primetiti a potencijalno nabacuješ sebi na vrat hrpu problema (šta ako jedan crkne, šta ako promeniš ploču, šta ako poželiš gomilu materijala da odneseš nekome, itd.).

Poslednja izmena:
Ja nisam primetio nikakvo posebno ubrzanje, eventualno u nekim situacijama, a koristio sam vise od pola godine diskove u toj varijanti. Npr. OS se ucitavao slicno koliko i ranije, od igara npr. Battlefield 2 se nije ucitavao nista primetno brze itd. A i zasto bi kad tu brzina transfera nije toliko bitna.
Kasnije sam batalio, i vratio sve tako da koristim diskove zasebno. Taman mi jedan sluzi za backup.

A i sta vredi ako sistem moze brze da odradi transfer ako su podaci s kojima barata mali i ako se vreme pristupa nista ne poboljsava. Ja nikad ne radim sa velikim fajlovima, i iz tog ugla pricam, cisto da me neko ne napadne bespotrebno. :)

Evo ti jedna tema o tome, malo je starija: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=152355

Hvala puno na svim informacijama. Vidim da su misljenja poprilicno podeljena. Iskreno, razmisljao sam o Raid 0 varijanti cisto iz aspekta testiranja jer to je eto jedna stvar za svo ovo vreme koju nisam imao prilike da probam. Naravno, ta zabava kosta pa pre nego se bacim u trosak reko' da pitam. Realno je bilo pitanje dal' da kupim dva nova diska i prodam stare ili samo dodam jos jedan novi a zadrzim stare.

S obzirom da je vise zezancija u pitanju nego namera da se postavalja ozbiljan RAID sistem radi neke ozbiljnije video obrade ili baratanja sa velikim fajlovima cini se da ce ovo biti samo neopravdano povecanje troska i gubitak na sigutrnosti integriteta podataka. Nadao sam se nekom primetnom ubrzanju u ucitavanju sistema/photoshopa/dreamweavera (da ni manje ni vise nego DW jer imam sajtove sa par desetina hiljada malih fajlova pa mu traju malo dok se startuje).

Cool je to stvar, noviji Intelovi RAID chipovi upisuju podatke o konfiguraciji na same diskove tako da kada ih ubodesh na novu plochu automatski bude prepoznat RAID

Ako ti nije tesko da objasnis malo ovo...ubedjen sam da nema sanse t.j. prepoznace mozda on raid ali dzaba kada se nece podici OS zbog drugih drivera...upravo sam izgubio maticnu gigabyte MA770 i iako imam jedan backup disk ima stvari koje su mi potrebne sa raida...bas razmisljam da ih stavim na deciji komp gde imam gigabyte ma55s3g i mislim da je isti raid ali se nesto ne usudjujem jer nisam siguran...
Zar nece nova ploca da mi trazi ponovo arey za raid sto bi znacilo zbogom podaci?
Ako i ne trazi,kako da podignem win?
Jedino ako si mislio da ostavim trenutni OS hard a da dodam moja 2 iz raid,pa da podizem normalno win ali mislim da ce on opet traziti da napravim arey od 3 harda?

Ako ti nije tesko da objasnis malo ovo...ubedjen sam da nema sanse t.j. prepoznace mozda on raid ali dzaba kada se nece podici OS zbog drugih drivera...upravo sam izgubio maticnu gigabyte MA770 i iako imam jedan backup disk ima stvari koje su mi potrebne sa raida...bas razmisljam da ih stavim na deciji komp gde imam gigabyte ma55s3g i mislim da je isti raid ali se nesto ne usudjujem jer nisam siguran...
Zar nece nova ploca da mi trazi ponovo arey za raid sto bi znacilo zbogom podaci?
Jedino ako si mislio da ostavim trenutni OS hard a da dodam moja 2 iz raid,pa da podizem normalno win ali mislim da ce on opet traziti da napravim arey od 3 harda?
Recimo, Intelova kontrolerska logika ili chipset ima juzni most poznatiji kao ICH (I/O Controller HUB)koji ima i svoju R verziju tj ICHR. To R znachi da podrzava RAID. RAID je "seljiv: jer su ICH7R, ICH8R, ICH9R, i ICH10R kompatibilni u napred i u nazad. Ja sam recimo selio dva HDD-a od 160 GB u RAID0 rezimu rada sa ICH8R sve do ICH10R i nisam ni jednom imao problama...Chak nisam ni OS novi instalirao kad sam preshao sa ICH8R na ICH9R jer sam mejnao samo plochu. Nacice OS sam sve drivere a ti mu pomozi sa CD-om :)
Radi provereno na Intelu, pa verujem da i na AMD-u mora isto tako...

@Skot
Moj savet ti je da uradish sledece ;)
Da napravish RAID 0+1. Ja sam to recimo reshio ovako. Sad trenutno imam 2x320 GB. Prvih ukupnih 100 GB je u RAID0 rezimu (po 50 GB od svakog HDD-a) ina tom disku tj partici rizm OS i sve ono shto se lakao da instalirati opet i nije nepovratno ako dodje do bagovanja OS-a ili prestanka rada jednog HDD-a. Za uzvrat mi RAID0 daje briznu u radu OS-a, a u operacija u kojima se dosta chita sa HDD-a je osetan pomak u brzini rada. Ostatak ukupnog zbirnog prostara oba HDD-a to znachi 640-100=540 je u radi1 rezimu rada a to znachi da mi se iste stvari kopiraju dva puta, a to pet znachi da zapravo imam realnih 270 GB za beckup podataka vaznih i onih koje ne zelm da gubim. Ukupno imash znachi 100GB RAID0 + 270 GB RAID1. Naravno mozesh i obrnuto da radish tj da rasporedjujesh prema sopstvenim potrebama...
Sa ovom postavkom uz ghost kompletne sistemske particje tj particije na kojoj se nalazi OS ne mozesh doci u situaciju da ti je bilo koji oporavak rachunara, bar shto se tiche HDD i DATA problematike, tezak ;).
:wave:

Nisam siguran da bi to radilo na AMD pločama. Za Intel ICHxR nema problema, al za AMD bi morao neko drugi da ti potvrdi. Proveri koja je oznaka te ploče u dečijem kompu, ja je uopšte nisam našao na Gigabyte sajtu pod tom oznakom.

A ne znam sta trebam da gledam...deciji komp je

Kod:
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2283&ProductName=GA-M55plus-S3G

A moj je bio...

Kod:
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2722

Sada sam prebacio deciji komp kod mene dok ne vidim u ponedeljak kakve su sanse za garanciju jer vidim po forumu da se desavalo da firme uvoznici hoce da ispune garanciju bez obzira na eurolink ako imas racun,ambalazu i i garantni list sto sve imam...pise da je uvoznik direct link pa cu ih zvati u ponedeljak mada ne znam kakva su firma...no sigurno je da ce potrajati a 640GB sa mog mog raida moram da aktiviram jer nista nemam ovde...
Svakako ako mi prihvate garanciju cu verovatno kupiti drugu plocu pa cu opet imati isti problem pa bih bio zahvalan ako bi ste mi pomogli u resenju...znam samo da ne smem da pravim nove arey a ne vidim kako bi neka ploca prepoznala vec formiran raid0 jer ja mislim da se raid upisuje u biosu a ne na HDD...ne znam...svi nesto znamo da je mana raida da je zeznuto ako crkne jedan HD ali nisam video sta se desava ako crkne ploca...:trust:

Ne znam da li je meni namenjeno ali bi mi igrao ulogu i taj SW raid sto je naveo @nsviper,samo mnogo mi je nesto next,next i kad vidis da to nije to nemas vise podatke...ma nemam ja nesto puno,slike i ostale vazne stvari su mi na zasebnom HD,ali imam neke drajvere za sve i svasta,razne verzije win-a,settingse,serije...mozda 50GB...sve ostalo su windows i igrice koji mi ne trebaju...mada bih voleo sejvove od igrica naravno...

Poslednja izmena:
Nisam našao nikakvu informaciju da li je moguće prebaciti te diskove sa jedne ploče na drugu. Svejedno, ja bih na tvom mestu pokušao, prikači te diskove na "dečiju" ploču i pokreni je da vidiš da li će RAID biti prepoznat. U svakom slučaju nemoj ulaziti u RAID bios niti menjati bilo kakve RAID parametre, dodavati/izbacivati diskove, kreirati nove RAIDove itd. Čipset je isti (i northbridge i southbridge) na obe ploče, tako da bih ja svakako pokušao sa time.

I svakako podesi da se butuje sistem sa "dečijeg" hard diska, pa ako vidiš taj RAID u Disk Managementu kao "Healthy" disk, iskopiraj podatke sa njega.

Nazad
Vrh Dno