Šta je novo?

Raid 0 performanse??? DA ili NE

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
posto planiram kupovinu hdd-a u dilemi sam da li uzeti 2x samsun F3 od 500gb ili jedan Samsung F3 od 1 TB. Razlika u ceni nije zanemarljiva, skoro 2000din. Stvarno nisam imao priliku da probam komp sa hdd-ovima u raid0 pa me zanima koja je to razlika u performansama i sta se stvarno dobija raid-om 0 u odnosu na jedan hdd. Ako je razlika recimo 5% u brzini mislim da stvarno nema smisla praviti raid 2x500gb u odnosu na 1tb u mom slucaju :wave:

ne vidim razlog za pravljenje RAID0, samo ti je verovatnoća gubljena svih podataka 2x veća! ja imam u mašini taj F3 od 1TB i disk je solidno brz, brzina čitanja/pisanja mu je oko 110MB/s a ne znam koliko bi bila veća u RAID0 konfiguraciji, mislim da dobitak u brzini ne "pokriva" povećani rizik od gubitka svih podataka.

Razlika je dosta veca od 5%, doduse zavisi od scenarija primene ali svakako se lako oseti u radu.

ja imam raid0 sa wd black, i nista specijalno nisam dobio u odnosu na jedan hard, a plus to smaranje oko raid0 :( mislim da ti je bolje jedan veci hard...

Ako ne radiš intenzivno kopiranje, neki video editing itd, nećeš osetiti nikakav boljitak. Ja sam dugo vremena koristio raid0, posle vraćanja na jedan disk, nikakvo usporenje nisam osetio.

Ako hoćeš brzinu, kupi lepo jedan SSD za sistemsku particiju, tu ćeš osetiti i te kakvo ubrzanje, ne smaraj se sa RAID 0.

Posto ne kopiram intezivno velike fajlove i ne radim video editing onda cu najverovatnije uzeti jedan disk. BTW.valjda ce ssd biti jeftinijo do kraja godine :d

Da li bi se osetilo ubrzanje kada bi se koristio hard disk iz WD Raptor/VelociRaptor serije. Oni imaju 10k rpm. Kakvi su oni u odnosu na SSD?

Nisam siguran koliko se isplati kupiti Raptor od 74gb......kakvi su oni u raid0 u odnosu na ssd??

Ja imam 2x500 Samsung F3 u RAID-u 0 i mogu reći da sam prezadovoljan. Osetno je ubrzanje u odnosu na jedan disk, u stvarima kao sekvencijalni upis i čitanje podataka. U igrama se primeti najviše prilikom učitavanja nivoa i snimljenih pozicija. Što se tiče sigurnosti, pored njih imam još jedan WD od 640 GB na kojem mi stoje bitni podaci, dok na ova dva držim OS, instalacije igara, igre i filmove.

dobijate duplo bolje perfomanse. http://www.youtube.com/watch?v=dpp6eMWHdAU
Naravno,zavisi sve od setupa. Al raslika je vidljiva (read/write)
Duplo bolje performanse strajpovanjem preko dva diska je teško dobiti čak i u teoriji, a o praksi da i ne govorim.

Posebna je priča to što ne možeš istovremeno poboljšati sve aspekte performansi, kao što je to slučaj sa povećanjem brzine rotacije.

Inače, u datom primeru (YT link) kopira se 200 fajlova ukupne veličine ~2,5GB - što mu u proseku dođe ~13MB po fajlu, dok strajp nije veći od 1MB. Šta misliš kakav bi rezultat bio da je bilo 20.000 fajlova od po 130KB ili ~160.000 fajlova od po 16KB? Drugo, prema brzini kopiranja očigledno je da je operacija baferovana i da izmerene brzine nemaju veze sa brzinom medija na koji se podaci kopiraju.

Da li bi se osetilo ubrzanje kada bi se koristio hard disk iz WD Raptor/VelociRaptor serije. Oni imaju 10k rpm. Kakvi su oni u odnosu na SSD?
Nisam radio sa novijim generacijama Raptora i SSD-ova, ali iz opšteg obrazovanja ti mogu reći da bi brzina STR upisa trebalo da bude na strani Raptora, barem kada su MLC diskovi u pitanju. Osim toga HDD ima dosta bolji odnos GB/$. Sve ostalo (vreme pristupa, IOPS itd) je na strani svakog SSD-a.

Za desktop? Običan HDD bi trebalo da bude dovoljan, s obzirom da se danas sve kešira i baferuje, ali ipak sve zavisi o toga kol'ko para imate i kol'ko ste fanatični. :p

Znaci da budemo konkretni...... Raptor raid0 vs SSD (najvise me zanima read) je koliko na strani SSD-a??

Znaci da budemo konkretni...... Raptor raid0 vs SSD (najvise me zanima read) je koliko na strani SSD-a??
Zavisi koji read i koji SSD? Ako pričamo o sekvencialnom očitavanju velikih fajlova, sa velikim strajpom dva Raptora bi verovatno izvlačila između 140 i 240 MB/s (na kraju odnosno početku diska), što uopšte nije loše čak ni za osrednji SSD.

Kada su u pitanju sitni fajlovi i random pristup tu ih je teško porediti jer je skoro svaki SSD skoro red veličine brži od svakoh HDD (barem u očitavanju).

Naravno, SLC diskovi su po definiciji dosta brži u upisu od MLC diskova, ali i dosta skuplji, a ne treba ispustiti iz vida ni to da HDD pruža mnoooogo više prostora čak i u odnosu na najjeftinije MLC fleš diskove.

U zaključku: za video montažu i takve stvari HDD, za HTPC ili neki serverčić SSD. Za desktop... u zavisnosti od budžeta i ličnih preferencijala.

Vrh Dno