Šta je novo?

Raid-0, particije, 2 OSa, nekoliko pitanja...

malimilan

Slavan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
309
Imam nekoliko pitanja vezanih za RAID0 i kako da podesim komp..

Dakle, malo mi se PC raspada :D, moram u skorije vreme da odradim "clean install".. ali je trenutno dzumbus..

Imam
1.WD 500GB AAKS, star oko godinu dana, na njemu WIN7, Ubuntu + 2 paricije
2.WD 250GB star oko 4 godine sa XP-om, OS X, i jos 1 particijom

napomena: poenta je da bude JEFTINO resenje(dakle SSD itd. ne dolazi bas u obzir), koristio bih ovako mozda godinu dana, do tada cu valjda imati novca za novi komp i uzecu lepo neki fini Samsung F3,4 za sistem :)

Hocu da se resim ovog starog HDDa, da ga izvadim iz kucista i koristim kao 1 od BACKup destinacija, mozda ostatak prostora za neki ne tako bitan storage..

Razmishljao sam da kupim jos jedan WD 500GB AAKS (oko 3700 din.) i uparim sa postojecim u RAID-0, malo da ubrzam sistem i dobijem koji gigabajt. Cackam malo video editing, photoshop, poneka igrica..uglavnom koristim za to...

...pa me interesuje da li mogu da napravim particije za WIN7 i XP, npr za 7icu 150GB, za XP nekih 50GB, tako da oba sistema budu u RAIDu, i jos po 1 particiju oko 300GB na svakom disku za storage, koji nisu raid, nego posebno..

evo ovako...

raid-0-za-moj-komp.jpg

U Windowsu 7 bih drzao bih sva dokumenta, fotografije, muziku itd. sto bi redovno back-upovao, nasao sam jedan super program - CrashPlan, a na ova 2 storage bi drzao filmove i neke nebitne fajlove, pa i ako se bas desi da nesto rikne nije neka steta..

Da li ovo moze da funkcionise, i da li biste preporucili neko drugo resenje, nesto izmenili itd?

Ploca je Asus P5B-e, proverio sam i podrzava Raid 0 i 1, HDD WD je povezan SATA kablovima, i napajanje je isto onaj tanak kabl...

Hvala unapred :)

Poslednja izmena:
...pa me interesuje da li mogu da napravim particije za WIN7 i XP, npr za 7icu 150GB, za XP nekih 50GB, tako da oba sistema budu u RAIDu, i jos po 1 particiju oko 300GB na svakom disku za storage, koji nisu raid, nego posebno..

E, to nece da moze, ili su diskovi u RAID-u ( nebitno kom ), ili nisu, ne mogu do pola da budu u RAID-u

Mogao bi da konfigurišeš Intel Matrix RAID, potrebna su dva diska. Imao bi za sistem RAID 0 a ostatak bi bio RAID 1 niz, mislim da je to prihvatljivo rešenje. Naravno obavezno još jedan HD za backup na kome bi imao kopije najvažnijih podataka ili rezanje na optički disk.

Aha, ok.. hvala..
Ovaj matrix raid zvuci zanimljivo, ali kako to da izvedem? Pretpostavljam da mi treba neki poseban kontroler... posto, koliko sam gledao specifikacije moje ploce, ja imam neki JMicron

IDE/SATA raid iz mog iskustva zvuci znatno bolje teoretski nego kad krenes prakticno da ga uposljavas. Takodje, kod RAID-a 0 gubis sve podatke ako padne jedan od diskova. Uzmi u obzir..

@S22 - hvala za linkove. Nemam danas vremena, sutra cu da to malo bolje proucim i da pronadjem neko uputstvo posto nemam pojma kakav je postupak za instalaciju i podesavanje RAID-a

Primetio sam po forumima da su bas razlicita iskustva... i svi su u fazonu.. dobar je RAID... ALI... ja sam se mnogo zezao s tim, ne vredi...nekom super..kako kome

Nasao sam na youtube jedan super video klip gde lik objashnjava tipove RAIDa i kako funkcionisu..tako da sam upoznat sa prednostima i manama, npr. to da se kod RAID-0 naizmenicno upisuju podaci, pa ako crkne jedan hdd..podaci sa 2. su neupotrebljivi
Ovde objasnjava RAID 0 i 1, a ovde ostale, najvise RAID 5

Interesuje me da li postoje neki problemi sto se tice stabilnosti..ili ne znam..neki problemi kod RAIDa... posto vidim svi naglasavaju, ako pukne jedan hdd... itd. Mislim...i meni sad ako pukne disk...gubim sve sto nisam bekapovao..naravno..ali moje pitanje je: Da li kod RAIDa cesce propadaju diskovi, ili ljudi samo naglasavaju da je to mana RAIDa? Koristio sam do sad nekih 7-8 HDDova, nikad mi se nije desilo da mi pukne disk..zato pitam..

Poslednja izmena:
Verovatnoca da ce disk pasti je podjednaka i sa raidom i bez... Po meni su problemi sa drajverima najveci negativni faktor. Kada sutra budes hteo da instaliras nov Windows pitanje je da li ce biti odgovarajucih drajvera za dati kontroler! Ali eto ostavljam mogucnost da ce ti se posreciti.

Licno sam odustao od ovog koncepta za kucni racunar.

Nazad
Vrh Dno