Šta je novo?

Raid 0 i ghost svakog od 2 diska pojedinacno

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Problem odnosno pitanje je sledece:

Da li se mogu 2 diska vezana u radi 0, konkretno 40 GB, ghostovati (svaki ponaosob) na vece diskove, konkretno 60GB?
(ploca je kx7-333raid, diskovi maxtor d740x, 2 od 40gb i 2 od 60gb)

MIslim da to nije moguce, jer ploca ih vidi kao da su jedan disk. Inace ghostovanjem oba diska posebno dobio bi po pola podata. Ne znam sta bi time mogao da postignes i kako bi ih posle opet spojio.

Zaista mislim da je to nemoguce, ali nikad se ne zna resenje mozda postoji.

Mogucnost je da napravis Raid od 2x60, a pre toga uradis ghost 2x40, te da te fajlove posle prekopiras na 2x60 nekim nezavisnim diskom tipa 80Gb ako imas bas toliko podataka i pokrenes ghost da ti ih vrati na 2x60 Raid... Mislim *******o ako mene pitas, ali ja sam morao tako da radim...

PS: Ako si me razumeo mogao bi i meni da objasnis kako da stignemo do PLANETE X...:beat:

da, nije moguce, ghost ne moze da se snadje.
ali moguce je okaciti na raid kontroler 2 druga diska, kreirati array, raid 0 u ovom slucaju i ghostovati tako 1. array na 2.

Pa mozda, ali bojim se da ti na ploci imas samo raid za dva diska a ne za cetiri. Primary slave i secundary slave ti sluze za mirroring ako se ja secam, jedino kada bi imao PCI raid pa onda mozda i mozes nesto da uradis...

A ghost kada bi radio, mozda bi se desilo kao i kod PQDI-a da pocne da ti pravi sr... zato sto ti particije nisu iste.. To vec nisam probao kod ghost-a. Da li on moze na razlicite velicine particaja da baca fajlove koje je napravio... ?

iz nepoznatih razloga meni pri kopiranju particije na particiju, ako je u pitanju sistemska particija, windows xp ili 2000 nikako nece da se podigne, prijavljuje da nije boot disk. ne pomaze ni reparacija ni fixboot, ni fixmbr.

pri kopiranju diska na disk, bitno je samo da ima dosta mesta na disku na koji se kopira ako je kojim slucajem manji, sve ide savrseno, cak i u ovim raid varijantama.

znaci, preporucujem disk na disk, on ce prilagoditi velicine particija.

Meni se to nije desavalo. Ali smislio sam bezbolno resenje i mnogo komplikovano naravno kao i uvek. Prekopiras sve podatke na 60 gb pre nego sto napravis raid za te diskove. Pa onda rasturis raid od 2x40, pa podatke sa 60 gb prebacis na te rasturene 40, i onda napravis raid 2x60 pa prekopiras sa 40 -tica sve te podatke. To naravno bez ikakvog ghosta. Naravno da moras ponovo da instaliras windows i sve ostalo...:beat:

jazza je napisao(la):
. Pa onda rasturis raid od 2x40, pa podatke sa 60 gb prebacis na te rasturene 40:

a na kojem os-u kada si rasturio raid?:D (ntfs, nema xcopy)

ne mozes tako, odnosno nisi se lepo izrazio pretpostavljam.

uradio sam ovako:
particionirao novi array kako mi je odgovaralo, recimo c i d disk. na recimo d disk sam prebacio sve podatke sa starog raida, na kome je jos uvek os. otkacio stari raid, postavio "novi" kao jedini, sa po 1 diskom na svakoj grani (hpt372) i tu je ostalo samo da se digne novi os.
ako nesto krene naopako, npr zena hoce da gleda divx film a ti nisi zavrsio instalaciju svega :), opet okacis stare diskove , a kasnije lepo doteras instalaciju, konkretno windows xp.

:wave;

Prvo prebacis sve sa raid-a 40 na obican 60 gb pa onda rasturis 40 raid pa te iste podatke sa obicnog 60 prekopiras na rasturene 40-tice. A onad pravis raid od 60 i sistem instaliras i iskopras opet podatke sa rasturenih 40-tica. Ali misili komplikacija koliko hoces, a usto nisam znao da je odlucujuci faktor zena. To nisam uzeo u obzir. Mislim nisam ozenjen sta da ti kazem osim izvini :beat:

PS: Zene !!! Ne mozes s njima, a ne mozes ih ni ubiti. A i ako je ubijes odgovaras ko za coveka. Ne isplati se nista raditi... :D

i onda se zateknes u 23h30min i treba da pocnes da instaliras os, a radno vreme je od 8h...uh
:wave;

Vrh Dno