Šta je novo?

Radni vijek danasnjih TFT monitora!

maric62985

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2008
Poena
360
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Mi Robot
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Naslov sve kaze.Interesuje me koliki je radni vijek danasnjih TFT monitora?

U teoriji, trebalo bi da nadžive životni vek čoveka, barem što se tiče ekrana.
Ili neka me neko ispravi.

U praksi, kvare se posle 2-3 godine :)

To je danas veoma diskutabilno... moja dva TFT-a su stara tri i pet godina, i oba rade bez greške (ovaj stariji ima vidno lošiju sliku, ali tada kada je uzet bio je mid range, za razliku od novijeg koji je bio HI-end). Kod ćala u servisu imam polovan EIZO iz 2002. godine i isto ima perfektnu sliku. Dok su kod par drugara crkavale naponske u 17" i 19" monitorima, sreća pa su bili u garanciji.

U suštini ruski rulet kao i sa DVD rezačima, ako ti zapadne dobar primerak miran si... ako ne nahebo si. :)

Ja imam samsung 225bw iz 2005 godine i radi kao i prvi dan. Ima nekih 12000- 14000 radnih casova

Ja imam neki Magic kupljen polovan kod Bozic i sinova :) :D 2003 godine (verovatno je par godina rabljen po nekoj banci po nemackama :d), evo ja ga i dan danas koristim bez problema. Slika mu je ostra, cinimi se, ostrija nego na mnoooogo novijem Aceru.....

Ja imam neki Magic kupljen polovan kod Bozic i sinova :) :D 2003 godine (verovatno je par godina rabljen po nekoj banci po nemackama :d), evo ja ga i dan danas koristim bez problema. Slika mu je ostra, cinimi se, ostrija nego na mnoooogo novijem Aceru.....

e bas zbog toga me i interesuje posto planiram da uzmem neki polovan tft pa me interesuje koliko obicno guraju da mi ne rikne za godinu,dvije.u tom slucaju mi se uopste ne bi isplatio manji ulog.:S:

Poslednja izmena:
Imas li neki poseban razlog osim cene za uzimanje TFT-a, tipa treba ti neki profesionalni ili jednostavno hoces da ustedis? Danas su ipak prilicno jeftini. Vidjao sam nove TFT-e da crkavaju posle 6 meseci ali znam i da rade po 4 godine.

Pogledaj to ovako, novi monitori imaju garanciju 3 godine. Po nekom mom misljenju, nakon toga mogu crknuti bilo kad. Mislim, mogu i pre ali tada bar ne moras da se nerviras ;).

Imao sam Viewsonic 19" sa jednim mrtvim i jednim polumrtvim pixelom 5 godina. Ove mrtve pixele je imao od samog pochetka i nisu se razmnozavali. Sada taj monitor radi kod komshija i josh uvek se odlichno drzi.

Ranije je skoro svaki proizvođač LCD monitora u specifikacijama navodio da je životni vek TFT ekrana predviđen na 50 do 60 hiljada radnih sati, sada su se međutim ućutali i takav podatak se ne može naći nigde na stranama sa specifikacijama.

Ali s obzirom koliko cene LCD monitora padaju i koliko brzo raste dužina dijagonale u odnosu na cenu, o tome ne vredi mnogo razmišljati. Dok ti tvoj LCD monitor crkne najverovatnije ćeš moći da kupiš daleko veći za iste pare.

Imas li neki poseban razlog osim cene za uzimanje TFT-a, tipa treba ti neki profesionalni ili jednostavno hoces da ustedis? Danas su ipak prilicno jeftini. Vidjao sam nove TFT-e da crkavaju posle 6 meseci ali znam i da rade po 4 godine.

Pogledaj to ovako, novi monitori imaju garanciju 3 godine. Po nekom mom misljenju, nakon toga mogu crknuti bilo kad. Mislim, mogu i pre ali tada bar ne moras da se nerviras ;).

pa cijena je prevaga zbog cega uzimam polovan tft.ali ipak gledam da idem na iole bolji monitor.nekako gledam da mi je mozda bolje da uzmem nesto kvalitetniji polovan monitor nego da uzmem najjeftiniji nov!mozda ja i grijesim ali ko zna.zato sam i otvorio ovu temu jer me interesuje koliko bih mogao da se "vozam" sa nekim polovnim monitorom.

za razliku od 30eur, treba biti lud pa uzeti polovnjaka bez garancije...

e a sta mislite o ovom monitoru(slika u attachmentu),tj. na osnovu podataka koliko je "presao" koliko bi jos mogao da gura?e da,i sta mu znaci ovaj cycle?

Prilozi

• DSC00429.jpg
    DSC00429.jpg
    434.2 KB · Pregleda: 237
Nije lose, EIZO koji sam uzeo a datira iz 2002. ima oko 8K radnih sati, a komsija ima monitor koji je zagazio u 15. hiljadu radnih sati. A ja budala resetovao vreme na oba moja monitora koja koristim kod kuce.

Moj 225BW ima 17 681 radnih sati, otišla mu je bila naponska pre godinu dana, ali se to lako sredilo :)

Kako se to vidi koliko radnih sati ima monitor?

Kako se to vidi koliko radnih sati ima monitor?

Moraš ući u servisni meni monitora da bi to video. Ti konkretno guglaj sledeće "LG W1934S service menu" a zatim prati uputstvo, samo ako nisi siguran u to šta radiš bolje ne čačkaj ništa...

Moj 15" TFT Samsung 152v iz 2003. i dalje radi perfektno... Negde sam citao da lampe traju u proseku oko pet godina... No sve je to relativno, uvek moze i nesto drugo da crkne, monitor je kompleksna celina...

Zooo i sinisamars, hvala vam na savetima. Našao sam na netu kako se ulazi u taj service menu.

imam na poslu 2 monitora 17" iz low class grupe, koja rade 00-24 zadnje 3 i 4 godine i nikad ni 1 problem sa njima. Sa druge strane, kuci imam egzotiku u vidu Asusa PG221 koji je morao u servis posle nepunih godinu i po. Po svemu sudeci, sreca igra bitan faktor u odabiru svega, a u ovom sluchaju monitora :)

Vrh Dno