Šta je novo?

Radni vek svih plazmi

Pa da, ko gleda samo nasu televiziju ne treba kupovati televizor uopste, postedece si mozak raznog nekvalitetnog materijala. Doduse moze se 5% probrati da vredi ali da menjas zenu uz zidanje kuce sa ultra-grand muzikom na 16:9 formatu ne ide.

hahahahahahahaha

p.s

hahahahahahahaha

ja na samsungovim lcd-ovima nikad još nisam video da imaju dobru sd sliku, sony takođe (serija 3000). stari lg lc41, 51, 55 imaju odličnu sliku a nove serije 3000 i 5000 su još bolji, jvc (jedini model koji ima kod nas) ima isto jako "čistu" sliku, a toshiba 32AV505D po meni najbolju SD sliku. kod svih samsunga sam video dosta zrnatosti i šuma na slici i jako čudne boje, nekako isprane. sad da li je to do podešavanja u meniju, ne znam, jer kad sam puštao neki HD materijal sa istim podešavanjem boje su bile čak i malo prenaglašene.

što se tiče plazmi i to one od 32" LG (nisam video da bilo ko drugi ima plazmu tih dimenzija od proizvođača) rezolucija je 848x480 i tu nema nikakvog HD-a, to je više dvd rezolucija. plazma ima hdmi i kad se pusti neki hd materijal primećuju se neke fleke, npr. ako je preko celog ekrana zastava crvene ili žute boje ne vide se nijanse, senke itd nego fleke. isto sam imao i na mojoj plazmi, a isto sam video i na drugim čak i puno skupljim plazmama. ja sam isprobao dosta televizora, i plazmi i lcd-ova, i po meni plazma je puno lošija od lcd-a. kad gledam HD na plazmi primećujem pixele, a na lcd-u mi je sve čisto zato što su puno sitniji. što se tiče boja nisam nikakvu razliku primetio između plazme i lcd-a. media centar pc ne sme se spajati sa plazmom zbog burn in-a. što se tiče xboxa slika je odlična na obe vrste televizora, i ko ima plazmu i gleda dosta dvd-ova trebao bi da uzme(ako već nema) dvd player sa hdmi konektorom, jer to se mora videti. svaki film izgleda skoro kao HD.
i na kraju radni vek plazmi, ove skuplje kao što su panasonicove stvarno imaju duži radni vek, pioneer takođe, jer to su dve firme koje i dalje ne odustaju od unapređivanja plazmi. ko uzme njihove modele ne može da pogreši. ako neko razmišlja o jeftinijim plazmama, moja preporuka je lcd. lcd zbog toga što neće biti velike razlike u kvalitetu slike (mislim na boje) a i analogno emitovanje je već prevaziđeno (sbb-ov d3, total tv, uskoro iptv od telekoma). opet ko ima samo analogni prijem najbolja varijanta su LG i Toshiba, jer imaju najkvalitetniji prikaz analognog signala.

Plasme su u svakom ali svakom pogledu ispred LCD-ova, objasnit cu u nastavku sta i kako ali najbitnije je znati da Sony i Mitsubishi ostavljaju LCD tehnologiju i prelaze na OLED odnosno Laser (LaserVue) tehnologije.

Svi pricate o rezoluciji, sve divno krasno, po standardu rezolucija dolazi na 4 poziciju kad je u pitanju kvalitet slike iza kontrasta, zasicensoti boja i osvijetljenja.

SD programi se emituju u jako malim rezolucijama, da li je logicnije da ce taj signal bolje izgledati na plazmi rezolucije 1024x768 ili Full LCD-u reze 1920x1080.
Naravno na plazmi.
Uzmite obican vas LCD za komp recimo 20" reze 1680x1050, i probajte razvuci recimo CS 1.6 setovan na 800x600 ili jos bolje 640x480 (iako je rezolucija emitovanih programa jos manja). Slika ce biti ne losa vec katastrofa.

Nadalje LCD ima puno losiji prikaz crne boje od plasme.
LCD ima pozadinsko osvijetljenje koje po pravilu degradira jednu od RGB boja zavisno od proizvodjaca.
LCD slabo prikazuje sjene.
Ugao vidljivosti kod LCD je puno losiji.
Ghosting je primjetan kod LCD dok kod plazme nikakvog laga ili ghostinga nema!
Plasme od 2008 imaju 1080p panele.
Pa po cmeu su to LCD-ovi bolji.
Da i da ne zaboravim pricati o burn-in a da li ste culi za image retention kod LCD-ova. O mrtvim pikselima necu ni pricati.
Dakle nema jedne jedina stavke u cemu je LCD bolje od plasme.
Jedne jedine a svi vi trosite i bacajte novce kako vam drago.
Nadalje Panasonic modeli su (izuzev Pioneer Kuro serije) najbolji televizori koji se mogu kupiti, kvalitetom slike a i cjenovno su za svjetlosnu godinu ispred konkurencije.
Modeli pv70 i ovogodisnji pv80 daju sliku o kojoj bilo koji proizvodjac kako LCD-ova tako i Plasma mogu sanjati.
Cjenovno su vise nego prihvatljivi, 42pv70 je ispod 1000e.
SD i HD slika je bolesno dobra.
MKV Matrix 720p rip izgleda preko dvi-to-vga kabla perfektno dakle analogno primljen signal, a 100% kvalitet slike preko dvo-to hdmi-a.
Uvjek kazem ne morate meni vjerovati, imate strane forume, imate recenzije, i sto je najvaznije svoje oci.
Medjutim prilikom testiranja ne mozete uci u prodavnicu i posmatrati TV onako kako je prikljucen, vec na muke ga staviti. Snimite na dvd medij mkv 720p i 1080p materijal, kao i sd signal sa analognog tv tunera da simulira zemaljske kanale.
Sve ce vam jasno biti koliko je plasma u prednosti.

Stvar je sto prilikom kupovine 1080p telija moras voditi racuna o analognom signalu jer 80% vremena htio ti to ili ne ces gledati sliku losijeg signala, kad se ustali blu.ray i 1080p sadrzaj, kad budes mogao iznajmiti za 1$ bluray naslov, kad sve to bude puno jeftinije onda i ti i ostali razmisljajte o 1080p sa 24p podrskom do tad, to je cisto bacanje love.
Da ne pricam da je cak i digitalni signal (ne hd 720p ili 1080i) za nijansu losiji na 1080p panelima zbog "strechinga" manje na visu rezoluciju.

Dalje, razlika izmedju 720p i 1080p je uocljiva tek od 46"-50" pa nadalje, kupovati 32 ili 40" lcd 1080p lcdove je grijeh , radje u c.krst donirajte lovu.
Za signale sa ex-yu prostora 37"-42" 720p plasma je i vise nego idealna kupovina. HD materijal nije nista losiji na ovim istim panelima nego na punokrvnim 1080p lcd-ovima.
Burn-in, fosforne tragove ili anomalije slike na danasnjim modelima plasmi nema, pogotovo na Panasonic i Pioneer brandovima koje automatski to odradjuju, dok su Samsung plasme imale u kalibraciji menija da se to ljucno ukljuci.
Kad se vec spomine Burn in da se spomene i problem kod LCD-ova koji se malo spominje a nista nije manje izrazen nego Burn in a radi se o image retention kod LCD-ova.

I za kraj;
CAPS LOCK ON: 1080P REZA JEDINO I JEDINO SE MOZE ISKORISTITI ZA 2 STVARI.
1.BLU-RAY MATERIJAL KOJEG JE JAKO MALO
2.DA SE SATELITSKI HD SIGNAL GLEDA U 1080I(INTERLACED) NA 1080P PANELIMA, (UGLAVNOM SPORT) BEZ KONVERZIJE U 720P REZU STO JE NEOPOHODNO NA FIZICKIM 720P PANELIMA. 1080I>720P

I DA GRAN TOURISMO PROLOGUE ZA PS3 PODRZAVA 1080P
Plasma all the way!

Poslednja izmena:
Od kog ti ovo prepisa? Hehehhe, prvo necu se sloziti da je LCD generalno los jer pricajuci o modelima iz 2008. godine crna je crna a senke su itekako primetne (Samsung A656). I sto se tice rezolucije ona je zavisna od daljine sedenja tako da ako si dovoljno blizu mozes i na 37" modelu primetiti draz slike od 2MPix. Zaboravio si pomenuti da se LCD moze koristiti i kao monitor.

Ima nas koji pratimo stvari a ne pisemo onako od oka kako se kaze, nadalje i plasma se moze koristiti kao i monitor.

Evo ti preporucene vrijednosti udaljenosti za tv dijagonale
preporucenaudaljenosttvch1.jpg

a 1080p reza je pravljena za 50" panele, na 42" morao bi prici na manje od metar da uocis bitnije razlike

Poslednja izmena:
ovo je otišlo u off, ja priznajem da sam kriv, zbog onog gore teksta, ali ipak sam nešto napisao i o trajanju plazmi.
a što se tiče nanija
ja nigde nisam ni spominjao lcd-ove sa 1080p, i kako je na njima isto dobra slika kao na plazmi.
spominjao sam ove manje 32" koje velika većina ljudi može da kupi. a i takođe sam napisao na kojim lcd televizorima analogni signal izgleda dobro. opet napisao sam da od plazmi jedino vredi uzeti panasonic i pioneer. ako neko hoće jeftiniju plazmu bolje neka za te pare uzme malo bolji lcd.
ne mrzim plazme, imam čak jednu, neku gericom (nisam kupio), i na njoj sam video zašto ne treba uzimati jeftinije plazme, zato što su krševi. a inače koristi sve od samsunga samo piše gericom i to joj znatno snižava cenu.

What the chart shows is that, for a 50-inch screen, the benefits of 720p vs. 480p start to become apparent at viewing distances closer than 14.6 feet and become fully apparent at 9.8 feet. For the same screen size, the benefits of 1080p vs. 720p start to become apparent when closer than 9.8 feet and become full apparent at 6.5 feet. In my opinion, 6.5 feet is closer than most people will sit to their 50" plasma TV (even through the THX recommended viewing distance for a 50" screen is 5.6 ft). So, most consumers will not be able to see the full benefit of their 1080p TV.

O ovome pricam, da ne pricam kako je ta razlika neuocljiva na 42" panelima, sta reci onda o onima koji uzimaju 32 i 37" 1080p panele. Cisto bacanje novca a da ponovim jos jednom plus nema 1080p sadrzaja vec na takvim panelima gledaju analogni signal 80% vremena.
Svaki mkv rip je u 544p i 720p rezoluciji, pa mi reci za sta ce 1080p plasma/lcd?

Sto se radnih sati tice, panasonic na plazme daje 100 000 radnih sati, da plasma gori 24 sata dnevno to je godisnje 8760 sati! Kad podjelimo 100 000 sa 8760 sati godisnje dobijemo 11.4 godine!!!

Mislim da je sve jasno.

Poslednja izmena:
@Nani

Kako mozes da tvrdis da ce neko ko uzima 1080p gledati 80% vremena SD signal i otkud ti to da je "svaki MKV rip u 544p i 720p rezoluciji"? Mozda u tvom svetu...

Ko svesno uzima 1080p panel zna zasto ga uzima. Ja ga uzimam (najverovatnije neki 40" FullHD) da bih gledao 1080p materijal a i da mi sluzi kao monitor (za neke stvari) i tako ce raditi ne 80% nego 98% posto vremena. Ostalih 2% ce sluziti za Discovery, National Geographic i slicne dokumentarne/prirodnjacke kanale dok jednog dana i oni ne krenu da se emituju kod nas u HD (taj dan cekam...)

Da ne bude da samo kritikujem tvoj stav, sta predlazes od plazma TV-a, velicine 40-42" a da je FullHD naravno?
I koja je razlika u ceni izmedju LCD i plazme iste velicine i iste rezolucije (FullHD konkretno)?

Postoji i velika razlika u ceni izmedju LCD i plazma TV-a istih tj. slicnih karakteristika, sto je opet vrlo bitan faktor kod ovdasnjeg kupca, a to nisi spomenuo kada si hvalio plazma televizore...

Polako prijatelju. Ko god uzima 1080p sad on pojma nema sta kupuje i sta mu treba, niti je informisan, vec kupuje nazivno sta se gura u prvi plan, a to je dinamicki kontrast koji je cisto lupanje i 1080p rezolucija za koju nema materijala osim da se susjedima hvali kako se ima 1080p plasma /LCD.
Gledao ti digitalni satelitski program ili HD satelitski program, maximalna rezolucija ti je 720p odnosno 1080i koji je u 90% losije izgleda od 720p, upscale-ovani DVD bolje izgleda na 720p nego na 1080p jer mu je izvorni zapis 480p. Pa manje rastezanja to bolje. Ista stvar je i sa SD signalima.

Jedini 1080p materijal su HDDVD diskovi koji su izumrli i Blu-ray diskovi koje ces morati sa neta da narucujes.
U kojem svijetu to postoji 1080p mkv ripovi? Pokazi mi ko to normalan ripa u istom formatu i rezoluciji kao i izvorni materijal, pa bili bi iste velicine (preko 20GB) da je 1080p rezolucija.
Matrix, LOTR, 300, Transformersi sve 544p HDDVD rip dodje na dvostrukom DVD-u, dakle nije ni 720p! Na sta mislis da przis 720p koji bi zauzimali 12-13GB da ne pricam o 1080p koji su duplo veci???? U kojem ti to svijetu zivis? Mozda ti imas blu-ray przilicu, 5TB hard disk i flat konekciju od 10mb/s, mi ostali nemamo!
Onaj ko ne zeli mkv narucit ce originalni Blu-ray i gotovo prica.
Kazes da ces 98% vremena da gledas 1080p materijal, de nabroji da vidim sta ces to da gledas u 1080p rezoluciji posto ja do sad nisam pohvatao na internetu sta to ima u 1080p osim Blu ray filmova.

Plasme 40" ne postoje, ja barem nisam cuo za njih. najmanje dijagonala za plasme je 37", pa 42, 50, 58 itd
LCD ima 26, 32, 37, 49, 42, 46, 47, 52 itd

Posto vidim da si zavro na fullhd onda ti predlazem Panasonic 42PY80 fullhd plasmu, oko 1500e.

Poslednja izmena:
Nani, sa koje si ti planete? :D
Ne znam koji deo tvoje poslednje poruke da citiram, sve je biser do bisera.
Lepo udari search, moze cak i ovde na forumu, ima dosta obrazovnog materijala,
iz kojeg mozes nauciti dosta.

Pretpostavljao sam da ce biti takav odgovor :D jedno veliko nista, osim vrijedjanja i bez ikakvih argumenata,da mozda ne mislis na 1080p promotivni materijal :smoke: Ili da ne mislis zaista da su mkv ripovi na kojima pise 1080p da su 1080p :D odnosno koja im je kvaliteta????
Da ti objasnim sto ocigledno ne znas jer da znas napisao bi;
Zavisno od bitrate i rezolucije, ako uzmes tipicni mkv od 9Gb koji traje 2 sata, gledas u 9.5mb/s prosjecnog bitrate-a. Sto je dovoljno za 1280x720p rezoluciju. To je za 1080p rezoluciju premalo jer ce sav 1080p sadrzaj patiti zbog sabijanja na disk.
Pa se iz tog razloga sav sadrzaj sa Blu-raya- ili HDDVD-a downscalira na 720p odnosno 544p ako su crni barovi iznad i ispod ali to je nesto sto ne ocekujem da pametnjakovici znaju. Pa je sa takvom rezolucijom 9.5mbit vise nego dovoljno a da se ne gubi kvalitet slike

Nadalje za isti taj film od 2 sata, ako koristis 14.5mbit(15.5mbit za Matrix HDDVD) onda je to dovoljno za 1080p! Medjutim onda takvi ripovi idu sa basnoslovnim uzimanjem prostora oko 20% manji od originalnog Blu-raya ili HDDVD i jako malo raje zna ripati i voditi racuna o rezoluciji i bitrate-u, pa imas onda takve kao ti koji skidaju takve ripove jer u neznanju misle da 1080p mkv moze stat na dvoslojni DVD bez gubitka kvalitete slike jer im je samo bitna rezolucija kao i kod tv-a!

Nadalje za akcelereciju 1080p sadrazaja potreban je jak hardware, nemaju svi g90/92 cipove i podrzanu hardwersku akceleraciju HD-a.
Ako ovo nije slucaj kvalitet HD-a je jako los, i oni ripani u 1080p rezoluciji imaju puno losiju kvalitet slike nego 720p zbog kompresije ali ni to ne ocekujem da znas. Znas samo da si uspio skinuti 1080p par filmica koje ces gledati 98% vremena:D

Citiraj svaki dio ali svaki, jos cu te zamolit, pa cu ti pokazati gdje si sa znanjem a gdje su moji biseri ;)

Poslednja izmena:
Nani, stvarno idi malo informisi se za taj mkv...mkv materijala u 1080p ima vazda po privatnim trackerima, ja ih ne skidam jer me mrzi da delim film na 3 diska. Obicno su od 8 do 12 gb. zbog toga i imam samo 3 1080p filma i jedno 700 gigabajta 720p materijala...i prilicno sam zadovoljan slikom tih 1080p ripova.

Akceleracija hd sadrzaja...prvo napravi razliku izmedju X264 i H264. U prvom kodiranju su ti skoro svi ripovi koje downloadujes sa neta...aka illegal...Ne postoji hardverski dekoder za X264 za PC rachunare, postoje cipovi za stand alone uredjaje. Kompletno se oslanja na procesor. H264 je legalni kodek, u kojem su npr bl filmovi. On se moze dekodirati procesorom, ali pored tih g92 chipova koje pominjes...odradjuju ga i ploce sa integrisanom grafikom od 60e..I to ga odlicno rade! 780G atijev chipset ima full H264 support. Takodje, i atijeva HD2xxx serija, a te kartice se polovne nalaze za 20-30e. Dakle, za mkv ripove, kojih ima tona na netu, hardverska akceleracija grafickog procesora ne postoji.

Da li ti stvarno mislis da je taj 720p kojeg toliko hvalis isti kao nekompresovan 720p materijal? Jel znas npr osnovne principe funkcionisanja, da narodno kazemo, divx kompresije?

Naravno da postoji gubitak u kvalitetu izmejdu ripa i orginala. to niko ne spori. Ali basnosnovno velicanje 720p u odnosu na 1080p...nema smisla.

I ja cu kupiti 1080p tv. Uz`o bih ga davnih dana ali me *****ava vitrina pa nemam `de da ga stavim. HD kanala na netu ima ko pleve, kvalitet ce im samo rasti, card sharinga fala bogu ima, a ja volim da sedim blizu velikog tv-a. Gledao sam vazda puta 720p na panasonic plazmama, i za ono koliko bih ja blizu sedeo, nisam specijalno zadovoljan. Vidim nedostatke niske rezolucije, hocu bolje, koje ce i vreme doneti. Tv za 2 godine da menjam ne planiram.

Ko nema znanja i uslove za hd satelit...nema potrebu da razmislja o full hd, ako ne namerava da koristi komp kao monitor. I to je to. Nema dalje. dosta more o offtopicu...Sto bi neko sad kupovao ata hdd?

Poslednja izmena:
To vam je neko suplju opalio pa se povodite tim nebulozama.

Ljudi iza VCEG i MPEG su napisali code ili ti codec h.264 ili MPEG4 part 10 ili ti AVC.
Blu-ray koristi MPEG-2(koji je izbacen), VC-1 i h.264

x.264 je open source varijanta h.264 codeca za kompresiju filmova naravno sa razlicitim bitrateovima.

Dakle tvoje prica oko ilegale ne stoji, jer se sa x.264 moze odraditi i mp4 u ogg format.

Dakle, za mkv ripove, kojih ima tona na netu, hardverska akceleracija grafickog procesora ne postoji.
Dakle da znas da je x.264 open source verzija h.264 onda bi znao da ih hardware tretira isto pa su kako i ATI sa AVIVO i nVidia sa PureVideo HD decodingom skinuli opterecenja sa procesora. Jesi cuo za VP2 kod 8 i 9 nVidia serije, znas li sta je to i za sta sluzi!!!!????
Dalje sa 9800 serijom su izbacena i poboljsanja;
VC-1 & H.264 HD Spatial-Temporal De-Interlacing
VC-1 & H.264 HD Inverse Telecine
HD Noise Reduction
HD Edge Enhancement
HD Dynamic Contrast Enhancement
HD Dynamic Color Enhancement
Dokaz ti je da mnogi za pokretanje 1080p koriste CoreAVC umjesto WMP i k-lite codeca, jer nemaju jaci hardware, 8 serija je spomenuta zbog poboljsanja a ne da ti pises kako integrisana rjesenja mogu pokrenuti h.264!

Nadalje da si procitao kako treba gornji moj post i da si razmislio jasno bi ti bilo da 720p materijal i 1080p materijal oba iste velicine nikako ne mogu davati isti kvalitet slike.
Dakle ako za losless kompresiju treba za 720p oko 9GB onda za takvu istu kompresiju treba od 13 do 17GB za 1080p materijal. Da bi vidio o cemu pricam otidji i testiraj bilo koji LCD i Panasonicove i Kuro plasme, skini taj 1080p materijal i 720p materijal i pusti na sve tv-ove. Sve ce ti biti jasno. da ne pricam o zvuku i kompresiji istog prilikom uguravanja 1080p materijala ispod 10GB, sve na racun slike i zvuke samo da bi se sacuvala 1080p rezolucija. Dakle kvalitetan audio zaboravi, o losslesu audiu na 1080p ripovima ne zelim ni komentarisati.
Pod 1; na 40-42" na 1.5 metra neces vidjeti razliku izmedju 720p i 1080p da ne pricam o 3 metra sto je optimalna udaljenost i dalje.
Pod 2; 1080p je namjenjen za 50" i vece panele jer se tada vidi beneficija 1080p rezolucije
Pod 3; Ni jedan HD emitovan satelitski program nece u narednih 10 godina transmitovati u 1080p, jer je prevelik bandwith!
Dakle sve je 720p pa ti nikako ne treba fullHD da bi gledao HD satelit!
Jedino za snobove koji 1080i tretiraju kao bolju rezoluciju(jer je teza za transmisiju) pa da se ne radi upkonverzija odnosno downscale 720p>1080i
Pod 4; Svi 1080p mkv koji su encodirani na 9GB imaju previse gubitka detalja bez obzira na rezoluciju i po pravilu artefakte, naravno treba sve ovo znati, jer ne poredis panele, sa materijalom koji bi trebao i kako bi trebao.
Nadalje za glatko pustanje jos ti treba i 24p podrska pa si i to uvrsi u listu kad budes kupovao teli, ocigledno je peevise vazno da bi se propustilo :D
Naravno da ti niti bilo ko na obicnom 20" monitoru primjetiti razliku ali prica se itekako mjenja kad govorimo o 40" i vecim dijagonalama, gubitak detalja je ogroman sa 1080p ripovima i da rezolucija nije bitna jer ispod 50" ti nikakvu razliku sa optimalne udaljenosti od 3 metra za 42" neces primjetiti, da ne pricam o 40, 37 i 32" dijagonalama.

Druge su stvari bitne a ne rezolucija a to ces vidjeti vremenom ;)

Rezolucija na 4 mjestu kad se gleda kvaliteta slike.
Kontrast, zasicenost boja, osvijetljenja pa tek onda rezolucija.
Da bi se sacuvao 1080p gubi se na kvaliteti slike, skini Matrix HDDVD 720p i otidji u bilo koju radnju i pusti ga i poredi sa 1080p Blu-ray diskovima do 42" odmakni se 2 metra ne moras cak ni ici dalje, nikakvu ti razliku vidjeti neces. Testirao sam na taj nacin 30 TV-ova i ne pricam ovo da pametujem vec da bih tebi ili bilo kome pomogao da ustedite novce.
Ako ces suzimati 1080p teli, onda uzmi 50", sa 24 p podrskom sa HDMI 1.3 ulazima, o THX certifikatima na televizorima kao i i THX distance view ne treba glavu razbijati jer THX je napisan za NTCS sistem boja a ne za PAL, tako da za PAL regije ne vazi.
100HZ pogotovo kod Sony-a i Samsunga ne treba jer filmovi izgledaju kao amaterskom kamerom snimljeni.Sto se mene tice kupuj sta hoces, dok 1080p materijal bude siroko rasprostranjen prodavat ce se Ultra HD televizori 7680x4320p.

Poslednja izmena:
mozda suvishe dobro vidim, ali sam na 1.5m, gledajuci 720p na panasonic plazmi rek`o sebi "ipak ti treba veca rezolucija"...

A ovaj...da te pitam....a odakle su svi ti 720p ripovi?

Odnos 1080i/720p je suvise velika, solidno individualna diskusija. Neko voli sandale, neko voli papuche.

Ako hardver tretira isto x264 i H264...Ajde, naguraj 1080p mkv da radi na single core procesoru, sa akceleracijom chipseta, na primer sempronu ... i to da zauzece procesora ne ide preko 30% ?

Nani dosta mi se svidja tvoj pristup odabiru TVa, verovatno sto razmisljamo na slican nacin. Ako mozes konkretno mi reci koji model TVa 42" bi preporucio za gledanje SD kanala, a da ne bude bacanje para, mada nije problem ako je nesto skuplje 10.000 dinara, ali ako daje nesto sto vredi ulozenog novca (razlika izmedju TH-42PV70P i TH-42PV80P). Ima dosta modela na trzistu (TH-42PV700P,TH-42PV70P,TH-42PV7P,TH-42PV80P,TH-42PV8P), a nemam iskustva u ovom sektoru.

E prijatelju moj, mislim da si itekako i pametan i mudar da shvatis da kvaliteta slike zavisi od jako puno faktora.
Ostrinu slike dobijes sa dvi-to-hdmi kablom ili hdmi-to-hdmi iako se uopsteno na plasmama mozes igrati sa rezolucijama kad je u pitanju DVI-to-VGA kabal dakle analogno primljen signal.
Na panasonic plasmama ima tzv VGA i XVGA mod prvi je za primanje nativne plasmine rezolucije 1024*768, drugi je extended za 1366(1360)*768. Sada moze biti da plasma nije bila dobro setovana, d aje uklucen dinamic mod u meniju, da je manja output rezolucije bio od psolanog signala, kaka je tip spoja bi itd.

Panasonic PV70 i PV80 plasme primaju 1080p signal i slika je kristalno cista sa digitalnom transmisijom DVI-to-HDMI, jer tako i mozes samo 2 reze izabrat, 1920*1080p i 1280*720p.
Obje rezolucije Viera cip guta i izbacuje ih na fizicku rezolucije plasme-rezultat?
Savrsenstvo! Doslovno savrsenstvo, u fazi kupovine sam imao oko 1800e, u igri su bili mnogi paneli kakao lcd tako i plasma, kako 1080p tako i 720p, kako 42i 46" tako i 50".
Isao sma sa drugom i svaki dan smo po jedno 3 komada testirali, prodavaci su nam izlazili u susret, od materijala smo koristili snimljen materijal sa SD preko leadtekovog analognog tunera, snimljen 720p i 1080p mkv promotivni materijal kao i LOTR i MATRIX 720p i 1080p. Na kraju smo sa neta narucili par komada Blu-Ray-a da upotpunimo testiranje.

Dakle imao sam novac i isao da vidim sta mogu uzeti najbolje za te pare.
testirali smo 24p podrsku i koliko je bitna za reprodukciju HD-a, 100Hz prilikom igranja, kontrast, boje, ugao vidljivosti, odnos cijena/kvalitet. Od tva smo testirali;
Sony 40"/46" X2000 1080p Full HD LCD

Sony 40"/46" X3000/3500 1080p Full HD LCD (100Hz, 24p)

Sony 40"/46" S2530/3000 720p HD LCD (Velika dijagonala za male pare kod LCD-ova, HD izuzetan)

Panasonic 42"/50" PY700P 1080p Full HD Plasma

Panasonic 42"/50" PY70P 1080p Full HD Plasma

Panasonic 42"/50" PV700P 720p HD Plasma

Panasonic 37"/42"/50" PV70 720p Plasma Jedna od najboljih slika za izuzetno prihvatljivu cijenu

Samsung 42"/50" H91/Q92 720p Plasma --------------II-----------------

Samsung 40"/46 M86/M87 1080p Full HD LCD (24p)

Samsung 40"/46 F86/F87 1080p Full HD LCD (100Hz, 24p)

Sony 40"/46" D3000 720p LCD

Sony 40"/46" D3500 1080p Full HD LCD (24p)

Sony 40"/46" W2000 1080p Full HD LCD

Sony 40"/46" W3000 1080p Full HD LCD (24p)

Uglavnom je bilo direktno testiranje gdje smo modele stavili jedan do drugog i pustalo simultano materijal.
Iskreno sotali smo bez teksta koliko suneke stvari na netu prenapuhane pogotovo razlika izmedju 720p i 1080p.
Nadalje 24p podrska i 100Hz zali Boze para.
x.v Color gamut boja
Dinamicki kontrast
beneficija hdmi 1.3
Sve do jednog nekorisno, bacanje para!!!

Koliko je poznato ne postoje 100, tj. 120 Hz signali danas, a niti su planirani za budućnost. Svi 100 Hz televizori koje danas kupujete ili ćete to možda učiniti u budućnosti prihvaćaju signale frekvencijom ne većom od 1080p/50 Hz, tj- 1080p/60 Hz za Ameriku.

Prvo mjesto definitivno je Panasonic, fullHd ili HD ready jednostavno nije bitno, sta god ubacite Viera procesori jednostavno naprave perfekciju od slike.
Pogotovo pv70 i pv80 modlei koji za 1000e djau perfektnu sliku kako na SD tako i za HD signale.
Ono sto je najvise zasmetalo kod LCD-ova je lagani ghosting u nekim scenama, prenaglasene boje kod Samsung modela i opcenito losa isprana crna boja kod svih LCD-ova.

Sto se tice tvojih pitanja, na prvo mislim da si nasao odgovor u gornjem tekstu, sto se drugog tice HDDVD i Blu-Ray h.264 MPEG 4 se pomocu mkv kontejnera i x.264 codeca transkodira sa zeljenim bitrateom i zeljenom rezolucijom u mkv ripove koji obicno korisnici naguraju da stanu sa PCM izvornim zvukom i 720p rezolucijom sa vec poznatom 9.5mbit bitrateom na dvoslojni dvd.
Za kvalitetan 1080p rip (mada ovo zavisi i od filma-posebna rasprava)potrebna su 2 dvoslojna DVD-a ali da se sacuva i izvorni PCM odnosno AC3 zvuk.
Posto ih jako malo vodi racuna o bitrate-u kad ripaju u 1080p, dolazi do pojavljivanje artifakta koji su vise nego uocljivi na HDready a pogotovo na fullhd televizorima zbog kako sam rekao sabijanja na 1 dvoslojni DVD gdje trpi i zvuk u velikoj mjeri.

Sto se hardware tice nVidia je integrisala VP2 pomenuti engine koji skida sav posao sa procesora i prebacuje na GPU koji je snagom puno jaci.
Pogledaj utilizaciju nad celeronom 430 od 1.58% Sav teret sa CPU-a je prebacen na GPU, totalno hardversko ubrzanje od strane GPU-codec pathwaya.
Ne bitno dal se radi o h.264 ili njenim opensource verzijama x.264 jer ih graficka tretira isto kao softwarske enkodere citace MPEG4 a na cpu i dalje ostaje bitrate. Opensource codeci rade sa PureVideom bez problema, malo tweakanja i sve za 5!
hd_useage.png

@Gedza
Ma definitivno 42pv70 ili pv80 sta uspijes naci, ovaj pv80 ima 24 p podrsku i na papiru veci kontrast kao i 3 HMDI priklucka u odnosu na 2 na pv70. ukratko to je razlika od pv70, a pv70 ima bolji daljinski-nema vratasca kao pv80, bolji po meni izgled, za 1% malo ostriju sliku na sredini ekrana pregledano sa kalibracijskim DVD-om. Dakle sta god da kupis za 10 kupovina! SD signali ce ti ko mlijeko izgledati, HD savrsentstvo, pogotovo prikaz crne boje i nikakav ghosting u brzim scenama. Odusevit ces se.
Sretno ;)

Poslednja izmena:
Hvala.
ima da se nadje dosta modela:
http://ser.kkelectronics.com/products.php?page=1&klasaswe=1&grupaswe=any(016,008))
na drugoj i trecoj strani imas Panasonic modele i cene su pored (mada tacna je cena kada otvoris link, pa tu koju vidis). Sta bi ti odabrao na osnovu iskustva? Kazem nije problem kolicina novca, ako opravdava ulaganje. Konkretno:
PANASONIC TH-42PV700P цена са ПДВ-ом 104,499.00 дин.
PANASONIC TH-42PY70P цена са ПДВ-ом 115,999.00 дин.
PANASONIC TH-42PV80P цена са ПДВ-ом 84,999.00 дин.
PANASONIC TH-42PV70P цена са ПДВ-ом 77,999.00 дин.
PANASONIC TH-42PV8P цена са ПДВ-ом 75,999.00 дин.
PANASONIC TH-42PV7P цена са ПДВ-ом 58,999.00 дин.
:wave:

Poslednja izmena:
Opensource codeci rade sa PureVideom bez problema, malo tweakanja i sve za 5!

Moze li neki link za ovu tvrdnju, jer koliko sam uspeo da shvatim GPU akceleracija sa x264 ne radi, tj. bar nisam uspeo na 11836 sajtova da pronadjem nacin :)

Niko ne spori da plazma ima bolju crnu boju recimo, da je veca rezolucija bolja od manje a da je ista zavisna od razdaljine gledanja ali ne mogu se sloziti da na manjem tv ne mozes provaliti razliku izmedju 720p i 1080p, osim ako nisi dovoljno udaljen. Ja sam i na 37" FullHD i na 40" pa i na 50" primecivao razliku, doduse bio sam dosta blizu tv ali to je to. Za neko klasika gledanje moze se reci da ce 720p tv uraditi posao mada 2MPix jeste 2MPix pa iako ti sprzi mozak....heh. Novije varijante LCD opasno su se priblizile plazmama, ali i dalje vode po potrosnji i upotrebi kao monitor. Sve plazme koje su koriscene za ispisivanje nekog teksta na javnim mestima upropascene su od burn-in-a, zato ih vise niko ni ne koristi u te svrhe. A i LCD je def jeftinija varijanta. Sto se tice x264 i gpu to nisam cuo, ali bih voleo da je istina mada kada pustim HD-DVD Transformersi cpu mi radi nesto smesno dok je zauzece kod x264 primetno vece. Idemo dalje, da mi kinta nije nikakav problem moguce da bih kupio Samsung 40A656 i uzivao, ali mogu da razmisljam o M86 ili PV80. Da, svestan sam kvaliteta te plazme. Za moju razdaljinu max 2.3m 37" M86 bio bi idealan, ali 40" M86 je bolje uradjen... mozda bi stao.... ali 42" je vec overkill a 37PV80 ne mogu nigde naci. Zivim u Nisu pa mi se ne seca tv iz nekog drugog grada. Ako imas neki savet voljan sam da "saslusam", samo sto mi se ne oteze sa kupovinom, max jos par nedelja.

Hvala.
http://ser.kkelectronics.com/products.php?page=1&klasaswe=1&grupaswe=any(016,008))
na drugoj i trecoj strani imas Panasonic modele i cene su pored (mada tacna je cena kada otvoris link, pa tu koju vidis). Sta bi ti odabrao na osnovu iskustva? Kazem nije problem kolicina novca, ako opravdava ulaganje. Konkretno:

jeste da tehnomarket ima sve te televizore na sajtu, kao što se i vidi, ali ako nađeš u bilo kojoj drugoj prodavnici kod nas, biće dosta jeftiniji. ja sam gledao neki lcd isto panasonic u metrou za 43000 dok je u tehnomarketu isti koštao 67000, 32" je u pitanju. onda možeš misliti kako deru sa plazmama tek, jer plazma je plazma. (nekome je čak i lcd plazma)

Ne mozes porediti Metro cene sa cenama drugih radnji. Za Metro ti treba kartica firme.

Moze li neki link za ovu tvrdnju, jer koliko sam uspeo da shvatim GPU akceleracija sa x264 ne radi, tj. bar nisam uspeo na 11836 sajtova da pronadjem nacin :)

Postavit cu postupak (ovo je sa PureVideom x.264 tweak pa ko nema nVidiu i PureVideo nema sta pokusavati) dok napravim screenshotove i lijepo napisem kako tweakati. Traziti preko pm, da ne bude dilanje zabranjenih stvari.
Atijev AVIVO nisam trazio jer mi je 8800GT u masini, al cu za vlasnike ATI kartica pokusat iskopat nesto pa nek testiraju. Onos to sma nasao je da ovaj http://mpc-hc.sourceforge.net/DXVASupport.html radi na Ati 38xx karticama sa h.264/x.264 hardwreskom akceleracijom pa probajte.
Ukratko x.264 je encodira u manjem bitrate-u nego h.264 i efektivni je nego h.264 jer se mogu koristiti razliciti manji bitrate-ovi bez nekog prevelikog gubitka kvalitete slike. PureVideo nije vise codec vec API za koristenje codeca, pa malo petljanja sa konfiguracijskim fajlom PureVidea daje predobre rezultate. 2 metoda Dakle instalirate PureVideo pa onda codec koji moze koristiti PowerDVD, (ie. codeci bundlovani sa PowerDVD-om). Posto PowerDVD nece da cita mkv opet malo caprkanja po konfiguracijskim fajlovima i VLC zamjeni za tren PowerDVD ;)
Nadalje ko nema GF 8 i 9 seriju neka skine haali splitter http://haali.cs.msu.ru/mkv/
Preimenujte pomocu mkv2vfr.exe .mkv file u .avi. Pokrenite powerdvd 7.3 i drag and drop avi file u njega. Voila
Nadalje pomocu Theatertek 2.5, CoreAVC i AC3Filter 1080p mkv akcelracije radi bez problema.

Oni sa GF8/9 karticama koristite powerdvd 7.3 H.264/AVC filter da omogucite hardwersku-acceleraciju

Nadalje kome se ne da ganjati PureVideo, x.264 720p mkv filmovi rade sa hardware acceleracijom koristeci Powerdvd 7.3 h.264 codec
Niko ne spori da plazma ima bolju crnu boju recimo, da je veca rezolucija bolja od manje a da je ista zavisna od razdaljine gledanja ali ne mogu se sloziti da na manjem tv ne mozes provaliti razliku izmedju 720p i 1080p, osim ako nisi dovoljno udaljen. Ja sam i na 37" FullHD i na 40" pa i na 50" primecivao razliku, doduse bio sam dosta blizu tv ali to je to. Za neko klasika gledanje moze se reci da ce 720p tv uraditi posao mada 2MPix jeste 2MPix pa iako ti sprzi mozak....heh. Novije varijante LCD opasno su se priblizile plazmama, ali i dalje vode po potrosnji i upotrebi kao monitor. Sve plazme koje su koriscene za ispisivanje nekog teksta na javnim mestima upropascene su od burn-in-a, zato ih vise niko ni ne koristi u te svrhe. A i LCD je def jeftinija varijanta. Sto se tice x264 i gpu to nisam cuo, ali bih voleo da je istina mada kada pustim HD-DVD Transformersi cpu mi radi nesto smesno dok je zauzece kod x264 primetno vece. Idemo dalje, da mi kinta nije nikakav problem moguce da bih kupio Samsung 40A656 i uzivao, ali mogu da razmisljam o M86 ili PV80. Da, svestan sam kvaliteta te plazme. Za moju razdaljinu max 2.3m 37" M86 bio bi idealan, ali 40" M86 je bolje uradjen... mozda bi stao.... ali 42" je vec overkill a 37PV80 ne mogu nigde naci. Zivim u Nisu pa mi se ne seca tv iz nekog drugog grada. Ako imas neki savet voljan sam da "saslusam", samo sto mi se ne oteze sa kupovinom, max jos par nedelja.

Definitivno ispod 42" se ne primjeti, cak ni na 42" pogotovo na dobrim TV-ima Plasmama koje ispeglaju pixele, ha neces sjediti metar od 37" LCD-a/plasme kako sam prije rekao ostaviti se THX preporuka jer ako neces da oci sprzis zna se koja je preporucena udaljenost.

Hvala.

Moj ti je savjet da odes na lice mjesta i pogledas PV80 i PV70, kako sam rekao i prije toliko su similarni modeli da ti mozda cak nece vrijediti tih 7k dinara za PV80 ali definitivno jedna od ova 2 modela.

Poslednja izmena:
Cekaj, pa pre par postova rece da ne moze 1080p bez ~20GB i da je x264 isto sto i H264? :)
Drugo, nemoj da lazes ljude da postoji GPU akceleracija x264 materijala(wtf: cacnes malo vamo tamo PDVD 7.3 i proradi?) To mozda radi kod satelitske HD televizije (H.264 kompresija) ali kod MKV fajlova ne radi, i nemoj takve deinformacije da siris, ovaj forum cita veliki broj ljudi.
Trece, nemoj da lazes ljude da je 1080p rip losiji od 720p. Vazi, ako je Stivi Vonder testirao.
8GB 1080p HD rip izgleda bolje od ijednog 720p ripa, osim ako se gleda sa 3-4m, onda izgledaju isto, ali pobogu sa 4m meni i CRT-70cm izgleda do jaja!
Cetvrto, kad prepisujes tabele o udaljenosti, gledaj da se radi o HD, a ne HDready tabelama.
Peto, user Falcon je rekao da zeli TV da koristi i kao monitor, pa stoga kakva crna plazma kao preporuka????
Sesto, slazem se sa tobom da je kontrast prenaduven na LDCovima i da je ghosting efektat daleko manje izrazen na Plazmi.

I opet ponavljam, ko oce da gleda samo TV i filmove sa kompa (dal' to bio bio divx ili HD, nebitno) neka uzme plazmu. Ko hoce i monitor, neka ne razmislja o plazmi.

P.S. Imam i plasmu i FullHDTV odavno, i preko 300 HD filmova trenutno (sto 720p, sto 1080 ripova). Gro naslova sam morao da brisem zbog ndostatka storage-a i najgori sam pixelpeeper. Nista ne prepustam teoriji procitanoj na netu, ili zagledanju TV-a po salonima, vec iskljucivo na 1.5 godisnjem iskustvu sa materijom :)

Poslednja izmena:
Cekaj, pa pre par postova rece da ne moze 1080p bez ~20GB i da je x264 isto sto i H264? :)

Citiraj sta sam rekao da je open x.264 source verzija h.264 codeca sa prilagodljivim bitrateom.
Dakle nisi u stanju prostu recenicu da shvatis!

Drugo, nemoj da lazes ljude da postoji GPU akceleracija x264 materijala(wtf: cacnes malo vamo tamo PDVD 7.3 i proradi?) To mozda radi kod satelitske HD televizije (H.264 kompresija) ali kod MKV fajlova ne radi, i nemoj takve deinformacije da siris, ovaj forum cita veliki broj ljudi

Za x.264 akceleraciju(pogotovo 720p) imas linkove pa probaj to sto si neinformisan je tvoja stvar dakle jos jednom za mog IQ deficitarnog prijatelja->Powerdvd 7.3 h.264 codec -> mkv2vfr.exe -> .mkv -> .avi->powerdvd 7.3!

Govori da laze kome si naucio u kuci i nauci se osnovnoj kulturi, samo ***** ne bi shvatio sto sam napisao jer sve je jasno kao dan, koliko vidim usutio si se kad si trebao da odgovoris na svoje nebuloze tako da ovo tvoje pametovanje bez ikakvih argumenata mozes pod ruku sa svojim manirima.
Nadalje kakav HD televizija i PDVD 7.3 i h.264!! Sta lupas????

Da si citao sto sam pisao shvatio bi zasto je 1080p rip losiji od 720p ripa ali ti si jedan kompleksas koji je skinuo tonu 1080p materijala usljed neinformisanosti i ne znanja, pa se identifikujes sa stvarima koje posjedujes, posto pljujem po 1080p mkv ripovima sa malim bitrateom pa u tvojoj glavi ako ne valjaju te stvari ne valjas i ti. Idi psihologu!

Nadalje gdje ti je 1080p transmisija preko HD satelitske o kojoj si lupetao, ustvari gdje ti je post u kojem si se nalupao pa ga izbrisao, pa ne znas osnovne stvari a nekom bi govorio da laze.
Vidis oni koji se ne razumiju u nista shvatili bi zasto 720p sa 9.5mbit beatstremom stane sa dvoslojni dvd.
I da ako je duplo veca rezolucija da treba skoro duplo vise prostora, kladim se da si skidao 1080p ripove koji stanu na jedan DVD od po 4.3GB.
O ovim tvojim navodima da lazem, nemam sta reci, govoris sam dovoljno o sebi, prvo sto se tice znanja a onda kulture razgovora.
Mislim ko ima imalo mozga provjerit ce sto sam pisao oko 720p i 1080p ripova i sta drugi pricaju i govore i citirati kao sto cu ja sad uraditi jer ne izmisljam tolu vodu kao ti!
Trece, nemoj da lazes ljude da je 1080p rip losiji od 720p. Vazi, ako je Stivi Vonder testirao
Da vidimo sta "Stivi Vonder" kaze; (imas na google-u kako se pise "Stivi Vonder")
I'm still debating what's better to view on 40" 1080p LCD........720p mkvs or 1080p mkv. When I compare Hitman 720p to 1080p version on my computer, 720p seems to have more detail and better colors but in no way rivals Blu-ray quality.

Most 1080 mkvs tend to be just too tight on the bitrate front, so they really drop a lot of detail and start having some artifact problems. If you look at h264 bitrate/subjective quality graphs, they tend to gradually lower then plummet quickly past a certain minimum - for 1080p that's around 8-12mbit depending on the content, and many 1080p mkvs are below that.

By contrast, 720p only needs around 6mbit to look tremendous with most content, and that's easily doable even with the 8.5GB limit most mkvs have (even possible with a 3hr film).

Personally I find rapidly diminishing returns after 720p mkv. Comparing that to the Blu-Ray original, the difference is there but fairly minimal to my eyes. This on a 120" screen RS1.

Covjeku 720p na 120" platnu sasvim ok a tebi nije na 20" monitoru :)

Hajmo dalje da te prosipam da vidis ko laze;
Lately, I've been getting a lot of 1080p and 720p rips and even though they might not be in the same league as a blu-ray... they look great on my 40" 1080p LCD and for me they are a perfect solution for movie collection on HTPC.

With the same note, I've compared couple of 720p rips with their 1080p rips and I did not see a big difference and in case of LOTR, Transformers, Matrix and Hitman, 720p version looks better than the 1080p version (maybe its because how it was ripped and encoded).

It has been my experience that a 720p x264 re-encode (8-10 mbps in mkv) done well is as good as a 1080 blu ray scaled to fit a 720p screen (100" DLP projection) either by standerlone or HTPC. I have done this with many of my rips and I am really pleased with the results, infact with really high bitrate source material then the x264 encoder can actually do a BETTER job than the scaler. 1080p (shown at 1080p) their will inevitably be quality loss but this is dependent on the quality of the re-encode and the options/bit rate etc used (blu ray at high bit rate suffers from the law of deminishing returns), it is possible to create a 1080p mkv with a little effort that is perceptually the same as the origional source but obviously their will be information missing. Just my experiences.
Cheers,
Jiff.

I forgot to also add like others have said, that sound is the thing that really gets hit badly here. Whey it comes to 1080p rip most of the sound tracks are very compressed and bass specially is very loose and boomy compared to the HD-DVD or Bluray. May using flac or similar, if possible, is the way to go.

720p vs 1080p mkv -> Can you tell me the difference, I really cannot see anything different between them

There are a couple of treads going about this same topic and basically for the
same reason. Compression and quality of MKV encodes, 720p mkv 6 to 8GB vs 1080p mkv 11 to 13GB, both with FLAC audio for an average of 2hr video.
Koliko su ti ono teski 1080p ripovi :D

Cetvrto, kad prepisujes tabele o udaljenosti, gledaj da se radi o HD, a ne HDready tabelama.

Te tabele su preuzete iz Panasonic i LG promotivnih materijala za 2008 godinu! Posalji mail LG-u, reci da se ne slazes sa njihovim tabelama :D
Tablicu koju možete vidjeti malo niže sam pronašao u LG-evom katalogu i vodiču za kupnju televizora za godinu 2007/2008.
http://hdtelevizija.com/index.php/2...u-tablica-idealnih-udaljenosti-gledanja-tv-a/

Zaista si smijesan covjeculjak! Ne pisem ja tabele, vec slusam pametnije od sebe i prenosim znanje dalje, da pomognem u odabiru,da ustedim raji koji dinar, bez vrijedjanja bez kompleksa al to je put koji ces jos morati nauciti! Posto si iskomleksiran 1080p rezolucijom ti stani na 2 centa ispred 52" FULHD LCD-a i divi se pixelima, mozda te to smiri. Pokusaj prebrojat svaki pixel, brze ces zaspat. Iam ih tacno 2 073 600. Pa skontaj kad trebas poceti brojati. Mi sto smo zadovoljno sa 720p rezolucijom imamo 786432 pixela u slucaju 42" plasmi, cak 3 puta manje, blago se tebi ;)

Tvoje misljenje me ne zanima jer ne baratas sa osnovnim pojmovima, znanjem i cinjenicama i na kraju si neodgojen, ovo su pisala raja sa av foruma, medjutim jedna sveznalica voli da pametuje, pa kako vidis jasno se vidi ko govori ko ovde koga laze!
Za svoje lazi ja imam navode a ti za svoje istine osim brisanja sopstvenih postova i vrijedjanja imas sta...????

Poslednja izmena:
Kakvo brisanje poruka, o cemu pricas?
Da ne bi nastavljali sa istim tonom, evo ja cu prvi spustiti loptu i pokusati
argumentovano da iskazem svoj predjasnji stav.

Nasao si primere koji kazu da im taj i taj film izgleda bolje na 720p nego 1080p, ali to ne cini pravilo.
Bilo je vec reci i na ovom forumu da mnogo faktora utice kako ce rip ispasti, od vremena trajanja, izvora (BD, HDDVD ili HDTV), biterjta...
Na ovom istom forumu je bilo izjava tipa da ljudi ne vide razliku izmedju DVD-a i HDripa, pa to ne znaci
da i njih treba citirati kao argumente.
8GB 1080p rip normalnog filma od 90min, gledan na fullHD tv-u izgleda bolje od 720p ripa pa da je 720p rip tezak 50GB.
To je cinjenica, i sta god rekao, ili si gledao primere na HDready modelima, ili sa prevelike udaljenosti
ili su jednostavno lose bili ripovani.

Tabela optimalne udaljenosti koju si okacio je za HDready, a ne fullHD televizore.
O udaljenosti od ekrana sam pricao pre nego si bio registrovan na ovom forumu, i niko ne spori
da je normalno gledanje filmova i TV programa sa par metara, i da se nece videti neka razliku izmedju 1366x768 i 1920x1080 panela.
Fora je u tome sto ako neko zeli da koristi i kao monitor 1080p LCD je bolje resenje.
Da ne bude zabune, evo je tabela sa razlicitim rezolucijama, pa ti vidi jel ona sto si je okacio
HDready ili FullHD:
resolution_chart.png

Postoje modeli plazme kojima bih odmah zamenio ovaj LCD, ali su veoma skupi.

Sto se satelita tice, verovao ili ne, ali PremiereHD pusta progresivne 1080p/25 filmove, bez obzira sto sam PremiereHD emituje u 1080i,
zahvaljujuci PAFF interlacing-u, koji frejmu dopusta izbor da bude i ili p. Zbog nedovoljnog bitrejta,
takav film pati od iste stvari kao i prenatrpan 1080p rip sa BD ili HDDVD medija, ali daleko od toga da je los.
Nema one iskrzanosti kao kod HD sportskih prenosa, HD serija i sl.
Stavise, filmovi na PremiereHD-u na FullHD panelu izgledaju bolje od ijednog 720p ripa kojeg sam imao prilike da odgledam, a verujem mi odgledao sam ih more.

Demuxing MKV u AVI pomocu mkv2vfr je moguc naravno, ali ko ce pobogu svaki skinut film (99% HD filmova na mrezi su MKV)
da preradjuje u 3 koraka...
Jer, zaboravio si da kazes da je posle toga potrebno extractovati i originalni audio
npr. sa mkvguiextract, pa na kraju video i audio sjediniti sa npr. avi-mux.
To je preterana zezancija i trosenje vremena za vecinu korisnika.
Pogotovo danas, kada i X2 4200+ odradjuje 1080p rip bez problema, na default frekvenciji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno