Šta je novo?

Radne temperature procesora?

gurabija(yu)

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2007
Poena
319
Molim, da mi neko kaze koja je optimalna temperatura procesora, ja konkretno imam AMD Sepron 3000+ 64 bita ?

~30°C u mirovanju
~45°C u opterećenju

Ako mislis na procesore uopste, 30 do 70 celzijusa je normalna, operativna temperatura.

A kolika je za AMD XP 2200?

Za precizne temperature je najbolje da posetite zvanicni AMD-ov sajt tu ima podataka za svaki procesor.

Meni na Athlonu (Thorton-u) 2800+ ovih dana radna temperatura je oko 53 54'C,inace optimalne temperature za duzi vek cpu-a su od 30-60'c

Na mom C2D e 6300 je ovih dana nekih 50-52 stepena (2.8 GHZ)...
Pre njega sam imao Athlon 3600+ i temperatura je bila do nekih 25-26 stepeni...
Inace slozio bih se sa Luckies-om s tim sto mislim da ipak nije pozeljno da radi non-stop pri temperaturi od 70 celzijusa

Ajd i ja samo da priupitam - kolika je normalna temperatura za AMD Athlon 64 X2 4800+ dual-core.
Znaci - od - do.

Hvala :)

Btw, evo sta kaze EVEREST
untitled.JPG

Poslednja izmena:
30-45°c (+-10%)

Mene zanima kolika je norm. temperatura za XP 2200+. Po ovim vrucinama se krece oko 60ak stepeni, znaci 67 je kada igram. Jel to puno? Citao sam da je radni opseg do 85 stepeni. Sve sam postavio kako treba, stavio pastu itd.

ako coretemp ne laže kod mene na E6700 (neklokan uopšte i nikada)
sa Asus Silent Square
baca 67-70 u idle, a kad se zalaufa seva u na 8 banki
i menjo ja pastu...i čistio...
da ne malerišem pa se uskoro začuje "ppfffffffffffffff"
i smoke on the water
mada čudno, intelova ploča u biosu pokazuje 45
lud i zbunjen, najbolji ortaci

Jesi li pipao kuler rukom?Jel vreo ili mlak?
Verovatno je lose ocitavnje u pitanju.Nikako nije dobro da je 80C u load-u.

Proveri da li ti kuler dobro naleze na procesor.Mozda ne bi bilo lose da pokusas da ga promenis, mozda sam subjektivan ali mislim da taj Asus nije bas najbolje resenja, bez uvrede.

ako coretemp ne laže kod mene na E6700 (neklokan uopšte i nikada)
sa Asus Silent Square
baca 67-70 u idle, a kad se zalaufa seva u na 8 banki
i menjo ja pastu...i čistio...
da ne malerišem pa se uskoro začuje "ppfffffffffffffff"
i smoke on the water
mada čudno, intelova ploča u biosu pokazuje 45
lud i zbunjen, najbolji ortaci

loshe ti je ocitavanje,jer ako BIOS pokazuje 45 onda je 90% ok...

Pogotovo ako si menjao pastu i "stezao" kuler onda bi sve trebalo da je u redu...
Jes da taj kuler nije neko najsrecije reshenje,ali u svakom slucaj NEklokovan 6700 bi trebao da hladi kako oce,jer koliko god bio losh ipak je bolji za nijansu od BOX kulera

Pa kakve veze ima koliko mu je C.. kada predje dozvoljnu vrednost racunar ce da mu se ugasi i tad ce da zna.. dok ne predje tu vrednost sve je normalno.. mom drugaru se athlon-u xp vec tri godine preko leta greje na 75C i povremeno gasi i nista mu ne fali... meni na laptop-u cepa do 70-75 graficka i cpu... stvarno ne znam sta smatrate pod optimalno 35 u idlu i 55 u max opterecenju , nije cpu od proteina nego od kristala i metala..

Uvek svi ocekuju neke nerealno niske temperature od procesora. Secam se u vreme Bartona, Gigabyte ploce su jedine merile stvarnu temp, ocitavale je iz procesora dok su sve ostale ploce imale sondu za merenje temperature, svi su se zamlacivali nekim temperaturama do 55 stepeni(na 65 crkava:)), meni prvo nije bilo jasno kako moj ide do 80 a nisata mu ne fali, onda sam skontao u cmu jefazon, tad sam ga ocepio na 84! Mislim da je bio projektovan da se na 85 gasi.
Ne znam da li i sada Gigabyte daje vise temperature od ostalih ploca, ali ove temperature o kojima mnogi pricaju su meni prosto neverovatne. Moj istina clockovani 4300 i idle nema sanse da se spusti ispod 48, da nije clockovan recimo opet sigurno ne bi ispod 40-42, a kad sam mu pre neki dan digo napon na 1.465 i na 3.2GHz, cas posla ode na 82 stepena u orthosu, istina posle 10min se resetovao komp. I sve to sa vrhunskim GeminII coolerom i Nanofusion pastom, e sad ako on ne moze da ohladi onda ne znam ko moze!
jedno pitanje, da li ste ikada u skorije vreme culi da je nekome crko procesor od pregrevanja, znaci ono pufff koje svi spominju, istopio se... niste, to jednostavno ne moze da se desi! Moglo je nekada davno, sada vise ne, mozete upaliti i komp bez coolera, i 99% ugasice se odma al nece crci, igrom slucaja ja probao slucajno sa Bartonom :)

Poslednja izmena:
tripuju se ljudi bez veze... mada u sustini sto nize to bolje ce da ti kazu ljudi kojima je hobi da imaju sto hladniji procesor, ja sam za bolji izazov a to je :
KO IMA HLADNIJU RINGLU NA SPORETU jer od temperature ringle zavisi njen vek trajanja tj. sto je ladnija duze ce da traje...
poenta je u sledecem,
Ko zna da temperatura procesora ne znaci nista ako je ispod kriticne, nece da se zamlacuje sa istom. Ko misli da ce duze da mu traje ako je hladniji opet se tripuje, ko misli da je pametno ulagati u hladjenje procesora opet se tripuje, ovo isto vazi za ljude koji planiraju ili imaju vodena hladjenja i sl. gluposti.
dakle tripujete se ljudi bez veze... bolje radite nesto pametno :)

@genuine
Samo da te pitam za strucan savet,posto veoma elokventno govoris,
da li se i ja tripujem ako mi niza temperatura treba radi klokovanja,a
nadam se da znas da niza temp znaci visi klok.

Pisao sam negde nesto o tome, ali za to ti treba detaljna specifikacija procesora, obicno kriva izlgeda ovako

disipacija u W (kolika snaga se oslobadja na procesoru ( toplota ne temperatura ) )
/\
|
|...A
|....\
|......\X
|........\
|..........\
|............B
|____________________> temperatura( temperatura materijala/ tj. procesora )

tacka A je recimo (150W na 20C)
tacka B je recimo (80W na 85C sto je max temperatura po defaultu clock-a.. recimo ako je cpu na 1.8GHz njegova max temp je 85C pri cemu je disipacija 80W)

e sad sa X postavite koliko hocete da ga overklokujete a to uradite tako sto pogledate
u specifikaciju koja vam kaze koliko W se disipira u proseku za zadatu frekvenciju i ocitate kolika je max temperatura procesora za tu varijantu...
dakle odabrao sam X tako da mi max temp bude oko 60C a pri tome disipacija 100W sto znaci recimo umesto 1.8Ghz sada~2.2GHz... i pri tom cloku temperatura ne sme da prelazi 60C ako hocu da mi procesor pozivi, tj. da materijal ne trpi opterecenje...
ako ne klokujete procesor onda vas temperatura u opste ne zanima... sto je mnogo bolja varijanta...

disipaciju racunajte po nekom obrazcu obicno raste linearno sa frekvencijom i sto se napona tice raste kvadratom napona..
primer...
cpu 80W, f0 = 1.8GHz
fnovo = 2.5GHz => disipacija ~140W ( 2.5/1.8 * 80 )
ovo je po modelu za sva digitalna kola, za cpu mozda malo odstupa..

Poslednja izmena:
Pa kakve veze ima koliko mu je C.. kada predje dozvoljnu vrednost racunar ce da mu se ugasi i tad ce da zna.. dok ne predje tu vrednost sve je normalno.. mom drugaru se athlon-u xp vec tri godine preko leta greje na 75C i povremeno gasi i nista mu ne fali... meni na laptop-u cepa do 70-75 graficka i cpu... stvarno ne znam sta smatrate pod optimalno 35 u idlu i 55 u max opterecenju , nije cpu od proteina nego od kristala i metala..

ladno sam nasao coveka na netu koji ima identicnu plocu i proc kao ja i isti problem
i njemu coretemp pokazuje 20 vise
ali speedfan se poklapa sa biosom
znaci da coretemp ima problem sa plocom
cisto da znate...
a tripovao se ja ili ne na 85 stepeni u radu je za "vidimo se posle"

Ja sam sada (zvahvaljujuci vama) instalirao famozni SpeedFan koji mi kaze da mi je po jezgrima temperatura oko 36C (sto mislim da ipak nije tacno vec malo vise)....?

Koliko je ovo cudo precizno?

(konfa laptopa je ispod nicka)...

@Twix
Probaj sa nekom novijom verzijom Core termp-a cisto da se uveris...Koliko ti pokazuje u BIOS-u?

tr...
Ko zna da temperatura procesora ne znaci nista ako je ispod kriticne, nece da se zamlacuje sa istom. Ko misli da ce duze da mu traje ako je hladniji opet se tripuje, ko misli da je pametno ulagati u hladjenje procesora opet se tripuje, ovo isto vazi za ljude koji planiraju ili imaju vodena hladjenja i sl. gluposti.
dakle tripujete se ljudi bez veze... bolje radite nesto pametno :)

Nemam sta da dodam ovome.

..Sem mozda opaske da na Benchu uvek u vreme letnjih vrucina mora da padne po par thread-ova na temu "oznojenih procesora" :p

@Twix
Probaj sa nekom novijom verzijom Core termp-a cisto da se uveris...Koliko ti pokazuje u BIOS-u?

Definitivno SpeedFan lupeta (nije detektovao ni slicne vrednosti)...
Core Temp ~53C (po jezgru)...

Inace u Bios-u ne pise temperatura procesora :)

Znaci za mene bezanija od SpeedFan-a :wave:

@Twix
Tp je vec druga pesma:)Ipak je Core temp zakon za ocitavanje temperature kod dual core procesora.
Cudi me da nemas temperature u Bios-u:wave:

U sustini merenje temperature bi trebalo da ide preko ACPI-a i ti podaci bi trebali da su u konzistenciji sa podacima koje daje BIOS. u linux-u se do toga dolazi preko /proc/acpi/thermal/... take nesto, u windows-u nemam pojma ali sustina je da ako ne overklokujete ne morate da se brinete o temperaturi, apsolutno u opste... ako overklokujete moj savet je samo da u bios-u podesite critical temp. na vrednost koja bi trebala da odgovara stepenu overkloka.. tj. sto vise klokujete to niza temperatura... ako je predje bios gasi sve i to je to.. non-stop pracenje temperature u windows-u je stvarno, ali bas stvarno gubljenje vremena, ljudi cak ne gledaju ni kolika im je temperatura ulja u kolima ni posle 200km voznje...

Na temperaturu procesora najviše utiču (pored same montaže kulera) temperatura u sobi kao i temperatura u samom kućištu. Evo copy/paste moje poruke iz Jula prošle godine:

"Ja sam do skora imao Sempron 64 - 2500, 2 optike (DVD-RW i CD-RW) i jedan Maxtor 16MB (250GB). Kada sam procesor zamenio sa A64 - 3000 (2GHz, S754, Newcastle), dodao još dve optike i još jedan hard (300GB, Maxtor 16MB) u kućištu je počelo da se kuva. Hardovi su mi bili usijani, procesor je išao na 55 stepeni a BOX kuler se vrteo na maksimalnoj brzini stvarajući neverovatnu buku. Najgore je bilo sa hardovima koji su bili usijani. Sve se to dešavalo zbog kućišta malih dimenzija i nedovoljnog strujanja vazduha unutar istog. Dodavanjem par osmica smanjio sam temp procesora ačli su hardovi i dalje bili vreli. Problem je na kraju rešen kupovinom novog kućišta, prostranijeg i što je najbolje od svega - sa jednom 12-icom na prednjoj strani koja usisava vazduh u kućište. Dobra stvar je što kućište sa strane (gde se obično nalazi bočna osmica) ima cev koja ide sve do položaja procesora i kroz koju BOX kuler izduvava direktno toplotu sa procesora. To se po meni pokazalo mnogo boljim rešenjem nego da se tu nalazi jedan fan koji izvlači vazduh. Sada mi je temp procesora max 43 stepena sa rotacijom BOX fana od max 3300 rmp, a hardovi ne da nisu vreli nego nisu ni mlaki (nalaze se tačno iza 12-ice sa mestom razmaka između samih hardova tako da postoji max strujanje usisanog vazduha sa 12-ice). Sama 12-ica se ne čuje. Ostaje mi samo da nabavim dodatnu 12-icu za zadnji deo kućišta koja bi izvlačila vazduh iz istog i tako sa prednjom stvarala strujanje vazduha kroz celo kućište.

BTW - kućište je Frontier Gladiator, mislim da ima idealni sistem hlađenja, naročito pogodan za hardove. Ne znam kakva je prednja 12-ica i njena dugotrajnost ali to ću otkriti s vremenom."

Naravno da sam dodao i 12-icu na zadnjem delu kućišta kako bi izvlačila vazduh iz njega a takođe sam uklonio i cev koja je išla do procesora kako bi stvorio strujanje vazduha kroz celo kućište. To se pokazalo kao pun pogodak tako da je temp. procesora smaknuta za još nekih 5-6 stepeni (promenio sam i fabričku žvaku na kuleru sa nekom titan pastom). A kako je juli prošao, tako su prošle i visoke temperature i temperatura procesora se stabilizovala na nekih 33 stepena.

Sada imam Codegen Briza kućište koje isto ima dva kulera i teperatura AMD X2 3600 ne prelazi 30 stepeni u leru. Ipak, najvažnije mi je da su mi hardovi hladni.

Apropo temperature hdova
Nisam siguran u ovu tvrdnju, tako da me nemojte krivicno goniti ako je glupost:
Bivsi kolega (u cije prof. misljenje verujemo i ja, i razne internacionalne kompanije) mi se kune da su performanse baze skocile za koju desetinu %, kada je server room u kome se dbserver nalazio propisno ohladjen industry-grade klima uredjajem.
Ja nisam merio, ali sam stekao subjektivni utisak da su read/write, seek itd. osetno brzi kada su mi hdovi propisno ohladjeni (cca 30c).
Naravno, razlika nije enormna, ali dovoljna da se oseti - otprilike kao da je hd sveze defragmentovan.
Ako gresim, by all means, do not hesitate...

Poslednja izmena:
Pre bih rekao da su neki procesori trotlovali usled vise temperature pa su zato performanse skocile kad su prestali da trotluju jer su bili dobro ohladjeni... inace ako diskovi rade unutar specifikovane temperature, njihova brzina se ne menja..

I ja sam cuo da hdd-ovi rade brze kada su ohladjeni, ali mislim da je to cista glupost!

Nazad
Vrh Dno