Šta je novo?

Radna staničica za multitasking

dkdnt

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2008
Poena
320
Treba da pazarim komp za posao. Prevashodna namena je multitasking i to Photoshop / Web / Office / Ilustrator.

Trenutno radim na radnoj stanici za pripremaša i7 4770, 32GB rama, GTX970, 2x 120GB SSD raid. Pošto ona ide dizajneru, a uzimam nov komp koji je više prilagođen za moje zadatke - 32GB rama i GTX970 su ipak overkill za mene.

1. CPU - Hteo bih da uzmem i7 Procesor i imam dilemu i7 6700 ili i7 7700. Drugi je neznatno skuplji, ali je novija generacija. U principu ako ne donosi neki poseban boljitak u svakodnevnom radu uzeo bih i7 6700. Ili čak i neki stariji model, ako je i6700 overkill. Napominjem da kući imam i5 6500 i on je tu negde sa i7 4770 koji imam na poslu.

2. Matična ploča. Ako uzmem i7 7700 da li ima smisla uzimati novi čipset Z270 H270 B250? A ako uzmem stari, da li je ok da uzmem najeftiniju MB koja podržava ddr4 i to je to?

3. SSD. 240GB neki. M2 mi deluje zanimljivo, naročito ovaj model Intel1 koji je samo malo skuplji od npr ovog Kingstona a ima 1.5GBps brzinu čitanja. Da li mogu da ubodem ovo u sve ploče koje imaju M2 slot ili mora biti posebna vrsta m2 slota koji ide preko PCIexpressa? Ako je taj slot samo na nekim skupim matičnim pločama, uzeću neki "obični" ssd, ali ako nije, onda mi m2 deluje kao dobra stvar.

4. Grafička karta. 75% vremena radim na webu, 20% Photoshop, ali ne neki poseban dizajn, već sređivanje fotki za prezentacije, dokumenta, SM, sajtove... Da li je važna grafa ovde? Količina vrama?

5. 16GB ddr4. Kući imam toliko i sasvim sam zadovoljan. 8GB mi se čini malo, ali nisam nikad radio na mašini sa toliko, pa ne umem da ocenim.

6. Kućište. MS Industrial. piše da je gejming, ali meni se sviđa što je ovako ravno i nema nekih šoškova. Takođe, napajanje ide dole, što je plus, a po nekom youtube prikazu deluje sasvim solidno i zapravo izuzetno za cenu.

7. Koje napajanje? Ovo nikad nisam umeo da odredim.

HVala unapred.

Budežet je do 700e za gorenavedeno. Moguće da se tu ne uklapa i7, pa bih morao da pređem na i5, al bih radije recimo izbacio grafu skroz, pošto mislim da u običnom radu za kompom i multitaskingu i7 ima neke prednosti. Mada, nemam pojma.

Hvala

Nazad
Vrh Dno