Šta je novo?

Radius Server pomoc

Zverko

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2002
Poena
609
Treba mi pomoc i preporuke za izbor Radius servera i Linux distribucije za autentifikaciju wireless korisnika. Mrezu ce ciniti 50-ak Linksys AP-ova (jos nisam siguran za model) i za pocetak je potrebno da realizujem samo user/pass proveru, a za kasnije cemo videti. Windows bazirani radius server bi dobrodosao, ali samo kao free verzija, sto nisam nasao, ali ako neko ima neki predlog... Na Linuxu sam jako malo radio, ali spreman sam da ucim. Dakle treba mi neka varijanta provereno/radi. Unapred zahvaljujem...

Nema tu mnogo da se razmislja:

www.freeradius.org

Koristim ga na 3-4 lokacije, na svakoj izmedju 20-40 AP-ova i stvarno radi k'o zmaj. Ne znam ni za jedan drugi radius server sa toliko mogucnosti (auth backend moze da bude bukvalno sve, od obicnog fajla, preko bilo kojeg database servera do ldap-a i windows domen kontrolera).

Ja konkretno usere drzim u mysql tabelama jer postoji freeradius-dialupadmin koji dolazi sa freeradiusom i to je php aplikacija za kontrolu usera u slucaju koriscenja mysql/postgresql baze. Vrlo ga je lako doraditi i prepraviti za sopstvene potrebe (ofc potrebno je nesto znanja php-a).

Inace, sto se setovanja tice, nije preterano tezak a nije ni lak - recimo bazicno setovanje podrazumeva unosenje parova user/pass u fajl i radi iz cuga. Ako je backend nesto drugo, recimo mysql, setovanje je malo duze ali ne nesto preterano tesko - ima puno dokumentacije i gotovih primera pa to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Poslednja izmena:
ja sam nameštao freeradius sa ntlm_auth hackom (da čita usere iz AD-a) i to radi odlično. Takođe sam mu bio namestio EAP-TLS, gde je sertifikate userima izdavao Microsoft CA. Tako da, mogućnosti freeradiusa su praktično neograničene.

Nazad
Vrh Dno