Šta je novo?

Radijus Vektor se utapa u SBB

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Poštovani korisnici,

Obaveštavamo vas da ste, u skladu sa ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji između vašeg dosadašnjeg kablovskog operatora, kompanije Radijus
Vektor i kompanije SBB, postali deo jedinstvene SBB mreže, koja u Beogradu obuhvata preko 130.000 domova. U skladu s tim, već od maja bićete u
prilici da pratite program koji SBB obezbeđuje svojim korisnicima na teritoriji Beograda.

Za maj je planirana i zamena korisničkih ugovora, čime ćete postati punopravni korisnici SBB mreže. Naravno, zamena ugovora će biti potpuno
besplatna.

Nadamo se da ćete imati puno razumevanje za ovakav potez, jer smatramo da prelaskom u SBB-ovu mrežu nećete biti ni na koji način oštećeni i da
ćete dobiti uslugu najvišeg kvaliteta.

Svi korisnici SBB kablovskog Interneta, bez obzira na vrstu paketa, putem DHCP-a dobijaju jednu javnu adresu iz naseg opsega. Sve što treba da
uradite je da u mrežnim podešavanjima izaberete opciju „Obtain IP adress automatically“.

Dosadašnji paketi koje ste koristili kao korisnici RVKDS Interneta biće vam dostupni do 14.maja. Od tog momenta biće vam aktiviran paket iz
ponude SBB Interneta koji za koji ste se u međuvremenu opredelili.

Korisnici koji su do sada imali fiksne javne IP adrese potrebno je da se jave našem korisničkom centru kako bi izdiktirali MAC adresu CPE uređaja
(računara ili rutera). Tom prilikom operater će vam izdiktirati novu adresu i objasniti proceduru konfiguracije.

Vašoj dosadašjnoj e-mail adresi moći ćete da pristupate direktno (preko mail klijenta kao što je Outlook Express i sl.) sledeća 3 meseca. Posle
toga, ova adresa će biti dostupna isključivo preko Webmaila, kao što je i sada slučaj kada se pristupa van mreže Radijus Vektora. Na SBB-u će vam
automatski biti otvorena adresa tipa [email protected].

Saznao sam od operatera da ovo vazi samo za korisnike sa Starog grada i Vozdovca. Ako ovo znaci da cemo i mi moci da koristimo internu p2p mrezu SBB-a brzinom od 512K onda je to fenomenalno!

Sta vi mislite, da li je ovo dobro ili lose, generalno?

Poslednja izmena:
lose za dosadasnje kirisnike sbb-a, za sbb odlicno, za vas ne znam, to bolje vi znate.

Za dosadasnje korisnike je lose sto se povecava broj korisnika i to naglo, i ceo sistem ima da trpi dok nebudu to sredili, a kako su brzi ima da se nacekamo. Isto tako sada tek ne verujem da ce hteti da povecaju lokal, a da ne pricamo sto sa samnjenjem "konkurencije" postaju jos veci monopolisti i teze ce cene da idu dole.

To je samo za Stari grad i Vozdovac, znaci ipak ce RV nastaviti da postoji i da radi na nekim opstinama i u drugim gradovima. Nije mi bas jasan taj njihov potez ali sigurno ima neka zvrcka.

S' obzirom da sam buduci korisnik SBB-a (kako sada stvari stoje) da li bi ti kao njihov korisnik mogao da mi objasnis po kom principu funkcionise lokal, odnosno da li je tacno da cu moci da skidam brzinom od 512K bez obzira na brzinu paketa kojeg placam? Kako se kacim lokalno, da li je to neki HUB ili sta? Vi, korisnici, zahtevate povecanje brzine lokala? Znas li ti sta meni znaci 512K? To mi je potpuno nestvarno. :) Koliko ima korisnika u lokalu i da li je tacno da tu mogu "sve" da skinem odnosno da oni na taj nacin rasterecuju link prema spolja?

Civil je napisao(la):
po kom principu funkcionise lokal, odnosno da li je tacno da cu moci da skidam brzinom od 512K bez obzira na brzinu paketa kojeg placam? Kako se kacim lokalno, da li je to neki HUB ili sta? Vi, korisnici, zahtevate povecanje brzine lokala? Znas li ti sta meni znaci 512K? To mi je potpuno nestvarno. :) Koliko ima korisnika u lokalu i da li je tacno da tu mogu "sve" da skinem odnosno da oni na taj nacin rasterecuju link prema spolja?

Dobro si obavesten. :) Dakle sve sto si rekao...512k bez obzira na paket, kacenje je preko HUB-a, lokalno su povezani BG-NS-NI, sve u svemu izobilje svega i svacega.

A sto se utapanja RV-a u SBB tice mislim da je to odlicna vest za korisnike RV-a.

Sjajno!

Odusevljen sam samim postojanjem foruma, non stop tehnicke podrske, a o lokalu da ne pricam... carobno... posebno sada kada sam cuo od tebe da su gradovi povezani... fantazija... kako se povezujem na lokalni saobracaj i postoji li mogucnost da se lokal koristi pomocu bilo kog programa (DC++, eMule, Limewire...) jer HUB je pojam koji je vezan za DC++ ? Da li lokal obuhvata i torrent saobracaj?

Samo se sada dvoumim, da li sa sadasnjih 128K da predjem na 256K jer ako je lokal 512K a tamo ima svega, onda mi veca brzina nije potrebna. Onda mi je spolja potrebno samo za surf + email (download ce biti u lokalu) Sta vi kazete?

I da, ne znam da li ce se sam kvalitet mreze nesto menjati, tipa PING jer sam ja i dalje prikacen za istu infrastrukturu...

Poslednja izmena:
Ako ces da lokal koristis za download ja ti savetujem da ostanes na 128 jer je to sasvim dovoljno za surf i mail, ali odluka je tvoja.

Pa pazi...DC hub je glavna stavka u SBB-ovom lokalu. Na zalost nisam korisnik SBB-a, ima vec pola godine, ali dok sam bio postojali su pokusaji pravljenja torrent sajta ali koliko sam upucen to se nije nesto posebno primilo.

Sve u svemu stavi ti lepo DC++, nakaci se na hub i skidaj do mile volje. Prognoziram ti protok od jedno 130GB mesecno. :D

Ne znam koliko sada ima korisnika i koliki je share ali poslednje sto sam video kod ortaka pre par meseci je bilo oko 400-500 korisnika i share od 30-40TB, tako nesto. Ko ima svezije informacije neka me ispravi. Sve u svemu milina. :)

Civil je napisao(la):
Sjajno!

Samo se sada dvoumim, da li sa sadasnjih 128K da predjem na 256K jer ako je lokal 512K a tamo ima svega, onda mi veca brzina nije potrebna. Onda mi je spolja potrebno samo za surf + email (download ce biti u lokalu) Sta vi kazete?

Ja sam uvek uzimao 256k paket za 2000 din. Nekako mi je zao da zbog 500 kinti ustede imam duplo manji saobracaj ka netu. A tek kada se sve skupa nagruva...256k net + 512k lokal...DL od 92-93 kb/s. Ledilo. :D

Ja vidim da si bio zadovoljan, pa sto onda nisi ostao na SBB-u? :) Preselio si se?

Koji je minimalni share za lokal?

P.S. Bas se radujem. :D

P.S. Nego, izbedacio sam se jer SBB nema Spice Platinum koji je na RV-u svako vece od 00h i nisam siguran da li SBB ima nesto slicno u ponudi. ;) Vidim, ima FREE X TV ali nisam siguran da li se oni placaju. :D A i pustaju niskobudzetske filmove... ;)

Poslednja izmena:
Sad' mi je jedan lik rekao da je lokal 2xbrzina paketa a ja sam cuo da je 512K u svakom slucaju, bez obzira na brzinu paketa. Doduse, on je iz Kragujevca a tamo se mnogo toga razlikuje. Da li je tako i u Beogradu?

Nezavisno od paketa koji se kupi, brzina u lokalu je 512 za download, a 384 za upload, što se tiče Beograda. Za Niš i Novi Sad, siguran sam da je download 512.

Nego koliko sada ima korisnika i share-a u proseku?

Najveća poseta je posle 20 sati, i bude izmedju 750 i 800 usera. Sada je 13.40, broj usera je 650. Registrovanih korisnika je više od 1000. Ukupan share se vrti od 38 do 45 TB.

Pa vi bi trebalo da ostanete na RV-u.

Ja cu u sredu da odem licno u SBB da vidim kako su oni zamislili taj prelazak... nisu mi bas jasne neke stvari... na primer, ja sam vec platio racun za Maj i ne pada mi na pamet da jos jednom to uradim 14. Maja kada mi istice navodno RV paket.A garant ce da mi traze da platim. Bice problema, sigurno.

Ne svidja mi se bas ni to sto za SBB moram striktno da platim mesec za mesec, znaci paket vazi 30 dana valjda i tacka, dok si RV-u mogao da ne platis po 2-3 meseca i da te ne iskljuce.

Svidja mi se to sto bi trebalo da ima neka statistika, DL, UL, vreme provedeno, tako nesto...

Sto se tice TV-a, ima i tu nejasnoca, SBB je skuplji skoro 100 dinara a to uopste nisu rekli nego su se napravili ludi. Uz to im je ponuda kanala losija.

Civil je napisao(la):
Pa vi bi trebalo da ostanete na RV-u.

Ja cu u sredu da odem licno u SBB da vidim kako su oni zamislili taj prelazak... nisu mi bas jasne neke stvari... na primer, ja sam vec platio racun za Maj i ne pada mi na pamet da jos jednom to uradim 14. Maja kada mi istice navodno RV paket.A garant ce da mi traze da platim. Bice problema, sigurno.

Ne svidja mi se bas ni to sto za SBB moram striktno da platim mesec za mesec, znaci paket vazi 30 dana valjda i tacka, dok si RV-u mogao da ne platis po 2-3 meseca i da te ne iskljuce.

Svidja mi se to sto bi trebalo da ima neka statistika, DL, UL, vreme provedeno, tako nesto...

Sto se tice TV-a, ima i tu nejasnoca, SBB je skuplji skoro 100 dinara a to uopste nisu rekli nego su se napravili ludi. Uz to im je ponuda kanala losija.

Samo mi reci da razmisljas da li da iskoristis priliku i predjes na SBB ??? :wall: :wall:

Ne, nikako, uostalom stavljeni smo pred svrsen cin, nema hoces-neces, ceo Stari Grad prelazi na SBB i tu je kraj price (kako sam cuo i Vozdovac).

Inace sam napravio grubu gresku, poslednji racun koji sam platio je za April, sto je i logicno, a ne za Maj tako da ipak nece biti problema sto se toga tice.

Maksimalno sam zadovoljan, iako na forumu SBB-a postoji ogroman broj prituzbi. Najvise se radujem lokalu.

A i to sto si pomenuo da ces morati na SBB-u da placas mesec za mesec; ne brini, mozes slobodno, cak mislim do 2 meseca bez uplacivanja paketa. A mozes i uzimati neke slabije (prepaid) pakete umesto flat-a, dakle, fleksibilno je.

Pozdrav

Zar nije na SBB-u varijanta da ti paket vazi TACNO 30 dana, znaci kada istekne to vreme automatski se prekida net ako nisi uplatio pre toga? Ili tako nesto...

Zanima me i da li saobracaj u LOKALU (na hub-u) utice na ogranicen promet kod prepaid paketa kao i da li prepaid paketi omogucavaju SVE isto kao i FLAT rate paketi (svi internet servisi) ?

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Zar nije na SBB-u varijanta da ti paket vazi TACNO 30 dana, znaci kada istekne to vreme automatski se prekida net ako nisi uplatio pre toga? Ili tako nesto...

Zanima me i da li saobracaj u LOKALU (na hub-u) utice na ogranicen promet kod prepaid paketa kao i da li prepaid paketi omogucavaju SVE isto kao i FLAT rate paketi (svi internet servisi) ?
paket traje 30 dana i meri ti se protok i u lokalu.

nemojte puno da se lozite na taj lokal, sto je toliko izvikana stvar. ako ste dobili i novi cenovnik sbb-a videcete kako preterano pucaju, sto ce reci da svaki paket brzine ima jos 3 podpaketa sa definisanim brzinama u lokalu. meni je najzalije sto obican kako ga oni zovu light ide preko proxy-a i ako se uzme onda mora svaki programcic da podesavas da radi preko njega i to je duplo vece muchenje. sve u svemu na tom lokalnom hubu moze sve i nishta da se nadje. iskreno prostom rachunicom dolazimo do toga da se vise isplati flat light od 256/128 koji staje 1210 dinara nego flat home 128/64 sa lokalom od 384/192 koji staje 1350 din. ne znam za vas al meni je draze da nesto sa neta svuchem brze nego da sa nekog huba vuchem 50% brze.........

bgillegal je napisao(la):
nemojte puno da se lozite na taj lokal, sto je toliko izvikana stvar. ako ste dobili i novi cenovnik sbb-a videcete kako preterano pucaju, sto ce reci da svaki paket brzine ima jos 3 podpaketa sa definisanim brzinama u lokalu. meni je najzalije sto obican kako ga oni zovu light ide preko proxy-a i ako se uzme onda mora svaki programcic da podesavas da radi preko njega i to je duplo vece muchenje. sve u svemu na tom lokalnom hubu moze sve i nishta da se nadje. iskreno prostom rachunicom dolazimo do toga da se vise isplati flat light od 256/128 koji staje 1210 dinara nego flat home 128/64 sa lokalom od 384/192 koji staje 1350 din. ne znam za vas al meni je draze da nesto sa neta svuchem brze nego da sa nekog huba vuchem 50% brze.........
Kako to mislis novi cenovnik? Ja nista nisam dobio.

e pa ja jesam....

128/64 lokal 384/192 1350 din
128/64 lokal 512/384 1430 din
128/64 lokal 786/384 1830 din
256/128 lokal 512/384 1750 din
256/128 lokal 768/384 2130 din
256/128 lokal 1024/512 2430 din
512/256 lokal 1024/512 3150 din
768/384 lokal 1024/512 4250 din
1024/512 lokal 1024/512 6050 din

to je novi cenovnik.... za prepaid necu da pishem jer retko kome to treba....

e pa ja jesam....

Jesi li siguran da su to nove cene? Onda i nije tako lose kao sto se ucinilo na prvi pogled.

e pa ja jesam....

Odakle ti ovaj cenovnik? Jesi ga dobio bas od SBB-a?

U koliko bude ovako
meni se isplati da sa 128Flat prejdem na 256/128 lokal 512/384 1750 din
uz razliku od 250 dinara.

Pa i nije neko snizenje, samo 70din za one koji su koristili 128 ranije, dok je onima koji su koristili 256kb pojeftinio za vec dobrih 250din.

Jedino je dobro sto su kreirali i paket za one koji ne zele da koriste usluge lokala tj. uveli su jeftiniji paket sa sporijim lokalom.A mogli su da uvedu i 256/128 sa lokalom na 384/192 sa cenom slicnom kao pre 128kb/s pa bi neki i presli na ovakav paket.

Pa sa ovakvim paketom 256/128 sa lokalom na 384/192 Lokal bi skorz izgubio smisao (zbog uploada).

Ali ima ljudi kao sto sam ja koje lokal uopste ne zanima, pa bi njima ovakav paket poprilicno odgovarao, jer bi za malo vece pare presli na paket 256kb/s.

Nazad
Vrh Dno