Šta je novo?

Radeon ventilator ili ne?

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Pozdrav. Pitanje citaj problem koji imam moze biti da nije za ovaj deo foruma ali kad malo bolje razmislim mozda i jeste. U zadnje vreme kada upalim kompjuter, pre svega kada udjem u windows (znaci kada system pocne da koristi karticu) cujem neko klepetanje u racunaru, koje zvuci kao da neki ventilator zapinje o nesto. Otvarao sam komp proveravao sve ventilatore, i ne samo sto nemaju od sta da zapnu nego cak, nema ni prasine na njima. Dakle imam dva pitanja. Prvo je vezano za ventilator na grafickoj kartici, posto mi se cini da odatle dolazi klepetanje (Gigabyte Radeon 9700 pro), tj, da li jemoguce da ventilator ispadne iz lezista i udara od hladnjek ili ti cooler? Drugo pitanje je vezano za memorijske coolere posto kad sam vadio karticu video sam da boja coolera na mem. cipovima nije ista, a cini mi se da su ranije bili isti tj. isto nijansirano zlatni, a sada su neki od njih ili precizniji da budem, jedan od njih vise bakarne boje tj, neka tamnija nijansa zlatne. Pitanje je dali se ja tripujem ili ne :beat: ?

Za boju se mozda tripujes, ali za ventilator si 100% u pravu.
Ako neces da ti kartica bude spaljena - trk na zamenu

Vocko je napisao(la):
Za boju se mozda tripujes, ali za ventilator si 100% u pravu.
Ako neces da ti kartica bude spaljena - trk na zamenu

Opet moram da pitam. Dali klepetanje mozde da izazove nesto drugo, jer radio sam ja u windowsu normalno i 1h sa klepetanjem , pustao 3d Mark i pojedine igre i kartici nije bilo nista, tako da neznam da kako mogu da ustanovim pravog uzrocnika. Kartica mi je 1st suspect, ali da vent. zeza davno bi se sprzila, barem mislim.Odnosno ono sto meni treba je da budem siguran da je vent ne kartici. tj da je ne menjam bezveze. Kad bih barem imao jos neku kartu pa da uporedim, kao sto nemam. Da li postoji neki softver za kontrolu temperature, ili koji brojo obrtaje ventilatora na karti. Mislim da bi on pomogao.

Goxy je napisao(la):
...

Opet moram da pitam. Dali klepetanje mozde da izazove nesto drugo, jer radio sam ja u windowsu normalno i 1h sa klepetanjem , pustao 3d Mark i pojedine igre i kartici nije bilo nista, tako da neznam da kako mogu da ustanovim pravog uzrocnika. Kartica mi je 1st suspect, ali da vent. zeza davno bi se sprzila, barem mislim.Odnosno ono sto meni treba je da budem siguran da je vent ne kartici. tj da je ne menjam bezveze. Kad bih barem imao jos neku kartu pa da uporedim, kao sto nemam. Da li postoji neki softver za kontrolu temperature, ili koji brojo obrtaje ventilatora na karti. Mislim da bi on pomogao.

Jednostavno u toku rada pritisni qler na grafickoj i ako se i dalje cuje klepetanje, onda nije do nje...

Goxy je napisao(la):
...ali da vent. zeza davno bi se sprzila, barem mislim.
...pa i ne bi mozda, pogledaj ovde http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32210 ...slican slucaj.
Da li postoji neki softver za kontrolu temperature, ili koji brojo obrtaje ventilatora na karti. Mislim da bi on pomogao.
E to bi bilo dobro ! :p

Vocko je napisao(la):
...

Jednostavno u toku rada pritisni qler na grafickoj i ako se i dalje cuje klepetanje, onda nije do nje...

To bih mogao da uradim kad bi klepetanje bilo konstantno. Medjutim nije. Jeste njegova procentualna zastupljenost tokom 1h rada na racunaru oko 70-80% ali opet kako znati jeli do ventilatora ili je ipak prestao sam od sebe. Sto se tripa oko boje tice ne znam jesmo li se razumeli. Boja je onakva kakvu sam opisao u prvom postu. Ja sam pitao da li se tripujem da se promenila u odnosu na onu kakavom sam je dobio posto mi se cini da su kuleri na memoriji bili iste nijanse zlatne boje. Osim ovog mog Gigabyte ja sam ovu karticu jedino jos video na slici u nekim novinama i tamo su koliko mi se cini svi kuleri jarke zlatne boje, dok je kod mene jedan definitivno tamniji.

Goxy je napisao(la):
...

To bih mogao da uradim kad bi klepetanje bilo konstantno. Medjutim nije. Jeste njegova procentualna zastupljenost tokom 1h rada na racunaru oko 70-80% ali opet kako znati jeli do ventilatora ili je ipak prestao sam od sebe. Sto se tripa oko boje tice ne znam jesmo li se razumeli. Boja je onakva kakvu sam opisao u prvom postu. Ja sam pitao da li se tripujem da se promenila u odnosu na onu kakavom sam je dobio posto mi se cini da su kuleri na memoriji bili iste nijanse zlatne boje. Osim ovog mog Gigabyte ja sam ovu karticu jedino jos video na slici u nekim novinama i tamo su koliko mi se cini svi kuleri jarke zlatne boje, dok je kod mene jedan definitivno tamniji.
Brzo sredjuj taj cooler, da nebi ostao bez graficke, upravo se meni to desilo, na istoj takvoj 9700 pro, pa sada: kukuuuu Simpsone, pomagaj!!!!
Poz.
P.S. imas thread "Kako mi je zveknuo GA....." od prosle nedelje, pa procitaj: http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=31614

meaculpa je napisao(la):
...

Brzo sredjuj taj cooler, da nebi ostao bez graficke, upravo se meni to desilo, na istoj takvoj 9700 pro, pa sada: kukuuuu Simpsone, pomagaj!!!!
Poz.
P.S. imas thread "Kako mi je zveknuo GA....." od prosle nedelje, pa procitaj: http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=31614

Da ga sredim, ali kako?

Goxy je napisao(la):
...

Da ga sredim, ali kako?

Pa naravno, da je menjas, mora da je pod garancijom, jer ni jedan diler nije imao tu kartu pre oktobra meseca prosle godine, cini mi se.
A, ako hoces sam da uradis nesto, onda skini blago meni taj stock cooler i umesto njega stavi pravi, na pr. 60X60X10 sa 4000 obrtaja i ukljuci ga u chasis fan na ploci, imaces i kontrolu na njim. 'Ladno moze da se usrafi u rebra.
Pozdrav

meaculpa je napisao(la):
...

Pa naravno, da je menjas, mora da je pod garancijom, jer ni jedan diler nije imao tu kartu pre oktobra meseca prosle godine, cini mi se.
A, ako hoces sam da uradis nesto, onda skini blago meni taj stock cooler i umesto njega stavi pravi, na pr. 60X60X10 sa 4000 obrtaja i ukljuci ga u chasis fan na ploci, imaces i kontrolu na njim. 'Ladno moze da se usrafi u rebra.
Pozdrav

E ovako. Ja sam juce otvarao kuciste i kuler se okrece normalno i brzo i uopste ne zastajkuje. Jedino sto se cuje zveketanje i to cini mi se samo kad je monitor prikljucen. U cemo je fora zaista ne znam, ali se pitam koji bi mi to prodavac sa ovim simptomima zamenio kartu. A i da ne zaboravim svi nasi prodavci postuju rok za zamenu od 7 dana, a kada je karta stara oko 3 meseca kao moja ide onaj servisni rok od 45 dana.

Gigabyteovi Qleri su ocajni! Znam dvojicu ljudi kojima su crkli ovi kuleri na njihovim R9500. Nemoj rizikovati i raspitajse gde bi mogao zameniti taj kuler!

Nedjo je napisao(la):
Gigabyteovi Qleri su ocajni! Znam dvojicu ljudi kojima su crkli ovi kuleri na njihovim R9500. Nemoj rizikovati i raspitajse gde bi mogao zameniti taj kuler!

Nije toliki problem u cooleru koliko je u ventilatoru. Zvao sam likove od kojih sam kupio kartu. Rekose mi da je to standardan problem kod vecine novijih kartica sto ATI sto nV. Rekose mi da donesem kartu da oni ociste ventilator i da ga malo podmazu i da ce resiti problem. Ne znam zasto im neverujem (imao sam ASUS Geforce 2 GTS Pro, skoro cele 2 godine, na ventilatoru je bilo prasine a i paucina se bila uhvatila pa nije zveketao, dok na Radetu je prasina jedva vidljiva pa klepece i zvekece, bojim se da je problem malo tezi, pogotovo sto mi ova fora sa monitorom i bez njega ne mirisi na dobro). Bilo bi zaista lepo kad bih ovo sredilo stvar. :happy:

Goxy je napisao(la):
...

Nije toliki problem u cooleru koliko je u ventilatoru. Zvao sam likove od kojih sam kupio kartu. Rekose mi da je to standardan problem kod vecine novijih kartica sto ATI sto nV. Rekose mi da donesem kartu da oni ociste ventilator i da ga malo podmazu i da ce resiti problem. Ne znam zasto im neverujem (imao sam ASUS Geforce 2 GTS Pro, skoro cele 2 godine, na ventilatoru je bilo prasine a i paucina se bila uhvatila pa nije zveketao, dok na Radetu je prasina jedva vidljiva pa klepece i zvekece, bojim se da je problem malo tezi, pogotovo sto mi ova fora sa monitorom i bez njega ne mirisi na dobro). Bilo bi zaista lepo kad bih ovo sredilo stvar. :happy:
Nemoj da rizikujes kao ja, pa da se cudis posle, video si i sam da je na tvojoj karti ventilator u najmanju ruku mali i neodgovarajuci za cenu doticne. Iste simptome sam imao na istoj karti, ne pricam napamet, Gigabyte ima ocajne ventilatore i menjaj brate dok je vreme, mislim ako ne kartu, ono bar novi fan, rokoh ti, mozes da stavis bilo koji normalan od CPU fan-ova u dimenzijama od 50,60, pa cak i od coolermastera 70mm.
cheers

Evo cisto da Vas obavestim da sam upravo vratio karticu sa servisa koji je trajao oko 10 minuta a sastojao se u ciscenju i podmazivanju ventilatora i sad kartica radi dobro i ne zvekece ventilator. Dokle, ne zna se. Ukoliko odlucim da je zadrzim na duze vreme tj. ne prodam je uskoro razmislicu o Vasim predlozima o stavljanju neceg jaceg i boljeg sto hladi. Kada sam video sta je gigabyte stavio ispod pompeznog zlatnog hladnjaka crk'o sam od smeha. Voleo bih da ih pitam da li su oni uopste svesni da onaj k.... od venta moze uopste ista da ohladi. I evo videh da se greska ponavlja i sa 9800Pro. Strasno. "Napred Sapphire+Zel;man"

Vrh Dno