Šta je novo?

Radeon RX550 flicker

ktulu

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
305
Pozdrav, sjajan sajt i jos bolji forumi ;).

Imam problem (ocigledno :) ). U stvari imam ih vise ali ajmo jedan po jedan.

Skoro mi je "otisla" ploca pa sam kupio nekoliko komponenti da obnovim

kofiguraciju.
Uglavnom, po prvi put sam uzeo ATI graficku, tacnije MSI ATI Radeon RFX550 128MB.
Nikada nisam imao ATI pa sam sad malo nov u svemu ovome (Catalyst, Control Centre

etc.).
Glavni problem mi je to sto na TV OUT-u (SAMSUNG TV u mom slucaju) se vidi flicker

efekat tj. ostre ivice trepere, nesto slicno flickeru na GeForce karticama. E sada,

na mojoj staroj GeForce FX5200 je sve bilo ok, bio je sharpness i flicker filter

koliko se secam, i podesavanjem tih parametara je sve islo glatko, medjutim, iako

na Catalyst driverima postoji flicker filter, podesavanjem istog se nista ne

desava. Pokusavao sam da menjam rezolucije i hercazu ali nista ne pomaze.
Napominjem da koristim najnovije Catalyst drivere i Control Panel uz njega. Na

monitoru je sve ok. Imam problema sa brightness-om jer mi je monitor vec dotrajao,

ali o tome kasnije.
Iskreno, malo sam razocaran ovim Catalystom i Control Centerom, ima dosta opcija

ali je suvise konfuzno, na GeForceu je to bilo mnogo bolje uredjeno. Npr sada

Brightness zavisi i od Catalysta i od aplikacije, tako da ako pokrenem neku igru

brightness se smanji na default a igra preuzima (samo sto neke igre imaju minimalno

brightness podesavanje, ili jos gore samo gamma) tako da moram da idem na ALT+TAB

pa sve ispocetka. Lose je sto npr na GTA:San Andreas brightness Catalysta uopste ne

radi, te moram da igram u Window Modu.
Mozda bi pomoglo ako neko zna neki third party brightness/gamma programcic koji

override-uje ostale. Na zalost, ni Adobe Gamma ne pomaze u nekim slucajevima.

Znaci, da sumiram (za sada :) ):

-Kako da otklonim Flicker (treperenje) na TVu (pojavljuje se na ostrim ivicama,

textu itd. Kada smanjim Saturation tj boje, nema nikakvog treperenja. Inace, TV

format mi je podesen na PAL_B sto mislim da je ispravno.)
-Da li postoje neki drugi driveri za moju MSI ATI Radeon RX550(neki dodatak

Catalyst driverima, znam da mi neki ATI demoi za druge kartice ne rade i traze neke

dodatne drivere).
-Zna li neko za third party/stand alone Brightness/Gamma programe ili mozda kako se

pravilno podesavaju Catalyst driveri u okviru ovog problema.

Unapred hvala, nadam se da nisam pisao suvise za svoj prvi post :). Pozdrav.

Jesi li probao kako se ponasaju stari drajveri (Catalyst 5.8), ali verzija koja nije CCC?

Probaj Ati Tray Tools (by Ray Adams).

:wave:

Poslednja izmena:
Hmm, mislim da su mi drajveri koji su dosli uz graficku 5.8 ali nisam siguran, moram da pogledam. I na starim driverima mi se isto desavalo.
Nego, kako mislis verzija koja nije CCC? Skinuo sam drivere sa ATIjevog sajta, ali one zasebne instalacije (NE ceo pack od 30-40 MBa sa sve control centerom). Isto mi se desavalo i pre i posle instalacije CCCa.
Thanx za ATI tray tools info, isprobacu pa cu da postujem :).

EDIT:
Zna li neko da mi objasni temeljnije u cemu je stvar sa ovim modovanim/hackovanim ATI driverima? Koji su bezbedni za koriscenje i koji su najbolji?

Poslednja izmena:
ktulu je napisao(la):
na TV OUT-u (SAMSUNG TV u mom slucaju) se vidi flicker
Meni je na 6600 flicker (naročito vidljiv na ivicama slova titlova u overlayu) prestao tek kad sam izjednačio refresh na TFT monitoru sa refreshom na TV izlazu - 60Hz.

Evo ovako..

ja nVidiu ne podnosim.. neznam zasto ali su mi tako ogavne kartice da je to za pricu.. Valjda sam se navukao na ATI i to je to.. :) Mene interesuje uglavnom samo taj TV izlaz posto jako volim da pustim film na kompu i onda uzivam u blagodetima VELIKOG tv-a :) E sada ovako.. Da ne tupim previse o svemu, ja koristim ISKLJUCIVO Omega drivere.. Sa njima nikada nisam imao problema sa flickerom dok sa obicnim driverima to ume da bude problem..

Omega drivere ces naci ovde:

www.omegacorner.com

To je to.. :)

Nadam se da sam ti pomogao..

PS. Ako se pitas zasto zasto sam namrzo nVidia kartice (do tada ih samo nisam voleo) to je bilo kada je bio izasao model valjda.. FX5900 tako nekako.. Moj komsija je kupio bio i naravno pozvao me da vidim SAVRSENSTVO GRAFIKE.. E posto smo ukljucili kompic, ustanovili smo da se ta kartica CUJE glasnije nego moj Dayson usisivac.. ha ha ha.. Daklem, tra la laaa.. :) Drugo, TV Izlaz na Nvidia grafickim kartama mi je od uvek bio nekako.. HLADAN.. ako smem da se tako izrazim.. Prema tome, ako mene pitas.. Pravi izbor sto se tice grafike..

Pozdrav..

Nisam postovao odavno, izvinite :).

@Sale_nis, hvala za preporuku, skinuo sam Omega drivere ali cu za sada koristiti Catalyst jer podrzavaju Control Panel i CCC koji imaju 3D Brightness opcije (ATT nema).

Inace, sasvim slucajno sam provalio da stvar uopste nije u drajverima, posto sam pustio tv out dok je kompjuter bootovao, tako da npr u BIOSu i pri ucitavanju RAMa itd, vide se smetnje, kao da se mesa prijem sa neke TV stanice, plasim se da mozda nije problem u samom izlazu na kartici, a mozda je i do antenskog kabla, to cu proveriti.

Hvala svima za pomoc, resio sam neke druge probleme a za ovaj flicker cu vec videti :).

Vrh Dno