Izvini što si ovoliko čekao na odgovor, ovih dana sam u nekoj gužvi, a razjašnjavanje ovakvih stvari zahteva temeljnost, što znači vreme.
Prvo da kažem da odavno znam za sajt Radeon2.ru i da sam jedno vreme pratio njihov rad tako da sam dotični članak pročitao još svojevremeno. Taj detalj oko RGBs izlaza preko mini-DIN 7 konektora sam skroz zaboravio, verovatno zato što nema primenljivost ( šta ćeš, mozak zaboravlja nebitno

).
Ako dobro znaš ruski njihov forum je mesto koje je trebalo da posetiš. Da si to uradio znao bi da je autorova izjava o
testiranom TV-izlazu u RGB režimu prazna priča i da do dana današnjeg niko nije potvrdio uspešnost ovog zahvata. Naime, moguće je na izlazu dobiti odgovarajuće signale ali postoji problem sinhronizacije koji niko nije uspeo da reši. Uostalom, pored drugih, mnogo funkcionalnijih rešenja, verovatno se niko ozbiljno nije ni pozabavio ovim. Da li je problem u drajverima ili pak samom hardveru niko ne zna, ali je izgleda prilično veliki te je zato ATi i odustao od podrške ovog režima.
7-pinski mini-DIN nije jedino rešenje, SCART-RGB izlaz je moguće izvesti i sa DVI konektora, ako ga imaš. Međutim, oni koji su to uspeli grdno su se razočarali kvalitetom dobijene slike, što je možda posledica njihove nekompetentnosti ili slabo terminisanih kablova.
Na kraju, VGA --> SCART-RGB je najbolje rešenje u svakom pogledu. Prvo što za to imaš najbolju podršku u vidu tuđih iskustava, a drugo što se tako dobija kud i kamo kvalitetnija slika. To je međutim stvar za prave Hi-Fi video manijake. :beat: Na žalost, kod tebe ovo neće raditi ukoliko nemaš TV sposoban da reprodukuje progressive scan video ( HDTV ).
Važna napomena: razlika potencijala između mase računaru i TV-a može biti i preko 100V. Zato je veoma važno da se računar napaja iz šuko utičnice koja ima uzemljenje, a ne bi bilo loše potruditi se i oko izjednačavanja GND nivoa jer se time eliminiše šum i dobija čistija slika. Ovo važi za sve tipove PC <-> A/V konekcije, a o tome posebno treba da vode računa korisnici kablovske televizije.
Rezime bi izgledao ovako:
1)
mini-DIN 7
Za aktiviranje TV-izlaza u RGB režimu potrebno je editovati sadržaj BIOS-a. To ćeš uraditi pomoću programa RadEdit, koji možeš skinuti
ovde. Program edituje originalni binarni fajl, sa ekstenzijom .rom, sa kojim potom flešuješ karticu i to je to. Da stvar ne bude baš toliko jednostavna, opcija za uključivanje RGB izlaza neće biti dostupna sa svim verzijama BIOS-a. :what:
Ako sam dobro shvatio, posle flešovanja pinovi mini-DIN konektora će dobiti odgovarajuće funkcije, baš kao što si i naveo. Nikakvo dodatno podešavanje kroz drajver nije potrebno, odnosno nije ni dostupno. Da bi se na izlazu pojavio signal pinove 3, 4, 5 i 7 moraš opteretiti sa 75Ω, odnosno povezati na odgovarajuće ulaze, pa će kartica detektovati da je nešto prikačeno.
Svi ovakvi pokušaji su se završili izbrljanom slikom, kojoj prema mišljenju nekih nedostaje vertikalna sinhronizacija, a možda je i takt sync signala potpuno pogrešno generisan. Bilo kako bilo, ovo za sada još nikome nije proradilo iako bi kao trebalo da radi.
2)
HD-15 VGA
Ovo je već legendaran i dobro dokumentovan zahvat i o tome ćeš naći gomilu informacija na Internetu. Ipak, iako za mnoge ovo rešenje radi, i to uz izuzetne rezultate, tebi ne znači mnogo ako imaš običan TV jer Radeon 8500 ima problema sa overlejem u interlaced režimu. To je mnoge korisnike navelo da promene kartu.
3)
DVI-I
Ovo rešenje je dosta slično prethodnom, samo mi nije jasno kako se rešava problem tajminga i frekvencije osvežavanja, pošto se TV tretira kao drugi monitor. Nisam upućen u dual display mogućnosti Radeona 8500, odnosno 8500LE, tako da taj deo prepuštam tebi, a što se tiče samog povezivanja mogu ti i za to poslati šemu.
Korišćenjem RGBHV signala sa DVI konektora zaobilazi se Theatre čip što ima svojih prednosti, ali i mana. Time ćeš izbeći sve peripetije sa prepravljanjem BIOS-a i verovatno dobiti još čistiji signal, ali ćeš zbog nedostatka flicker filtera imati neprijatno treperenje titla i sitnih detalja.
Da bi se RGBHV signal doveo na SCART konektor televizora potrebno je generisati kopozitni sync, što se u ovom slučaju mora izvesti odgovarajućim čipom ili dosta prostom logikom čiju šemu možeš naći na Internetu. Naravno ne sme se zaboraviti ni na kontrolni RGB signal koji mora da odgovara specifikaciji SCART konektora, ali to je najmanji problem.
Ovde možda treba još dodati da su kod Radeona 8500 primećeni banding artifekti prilikom korišćenja dva displeja, ali su oni izgleda vezani samo za određene verzije drajvera. To je naravno vremešna informacija, a pošto nemam tu kartu aktuelna situacija me ni ne zanima previše.
Zaključak: batali taj trip i budi zadovoljan kompozitnim/S-video izlazom ili menjaj kartu. Rešavanje ground loop problema i korišćenje dobro terminisanih kablova može značajno povećati kvalitet slike.
Što se tiče onog poređenja standalone DVD plejera i TV-izlaza na grafičkim kartama, koje je uradio Tvtool.de, ono je prosto smešno, a kruna svega je zaključak koji protivureči očima.
Kada si rekao da je prednost na strani Conexant-a nisi mnogo pogrešio, mada nisi ni svestan zašto. :d Naime, dotični DVD plejer ( Yamakawa S715 ), koji se našao na testu, koristi Conexant-ov BT864A video encoder, tako da je to zapravo bila komparacija BT864A vs BT869. Čak i najvećem laiku je dovoljan samo pogled na opise ovih čipova, dostupne na Conexant-ovom sajtu, da bi video da se radi o proizvodima različite klase. Evo kako ih sam proizvođač razvrstava i koju im je primenu odredio, odnosno šta piše pod "Applications" za jedan i za drugi čip:
BT864A
- Digital cable/terrestrial systems
- Satellite television set-top boxes (DBS/DSS)
- DVD Players
- Video CD players
- Digital cameras
- Video conferencing systems
- PC add-on cards
- PC video editing [/list:u] BT869
- Desktop PCs with TV-out
- Portable PCs with TV-out
- Living-room PCs
- Internet TVs
- Internet appliances [/list:u] Vidiš li neki smisao u ovome? Drugo, način na koji je testirao je potpuno imbecilan. Nemoj me pogrešno shvatiti, ali taj tip nema veze sa životom, odnosno sa video tehnikom, ili samo pokušava na foru da proda svoj softver. Grešaka u njegovom testiranju ima toliko da je zaista teško poverovati da su sve načinjene iz neznanja, no aj'mo po redu.
BT864A, koji je prisutan u DVD plejeru, podržava RGB izlaz, za razliku od svog "jeftinijeg" brata prisutnog na grafičkoj kartici. Iako je sajt Evropski, tačnije Nemački, autoru nije palo na pamet da iskoristi SCART-RGB konektor niti da spomene njegovo prisustvo i prednost ovakve konekcije. Zato je ovo praktično test S-video izlaza i klaviteta dekodiranja ovih čipova.
Oprema i način samog testiranja je potpuno debilan. Poenta je utvrditi kvalitet analognog signala koji generišu ti čipovi i njihovi Digitalno-Analogni konvertori, a on ga ponovo digitalizuje DVcamcorder-om ( prva konverzija ). Tako digitalizovan materijal ponovo reprodukuje u analogni, koji sada generišu DAC-ovi tog DVcamcordera ( druga konverzija ), da bi ga opet preko S-video kabla doveo na ulaz DC30+ i još jednom digitalizovao ( treća konverzija ). Ima li ovo ikakvog smisla!?!?!?!? Zašto jednostavno nije S-video signal odmah doveo na ulaz DC30? Čak i takvo poređenje bi opet bilo ograničeno mogućnostima kartice ( DC30+ ), koja i nije baš najbolja na svetu.
Inače, njegovo pogrešno korišćenje termina S-VHS, što je smešno naspram drugih gluposti, dodatno govori o njegovoj kompetenciji.
Što se tiče njegovog zaključka o jačem kontrastu slike sa grafičke karte, tu je tek pokazao koliki je laik. Ne radi se tu o jačem kontrastu ili većoj saturaciji, a kamo li oštrini, već o klasičnom Red Push artifektu. Pažljivim posmatranjem i poređenjem lako se primeti da sve slike sa PC-a izgledaju kao da su propuštene kroz crveni filter, to je naravno čista interferencija signala i udaljavanje od realnosti, a ne približavanje ka njoj kao što autor implicira. Posebno se ističe njegovo lupetanje o većoj oštrini slike sa PC-a što govori da je očigledno reč o osobi sa hendikepiranim vidom ili nekome ko je očajan u pokušaju da proda svoj program.
Na kraju je ipak priznao veću oštrinu slike DVD plejeru ( doduše samo u pojedinim scenama ), a ja verujem da je ta razlika čak dooosta smanjena tumbanjem signala tamo 'amo i mogućnostima DC30+.
Slike koje su izložene su prošle kroz gomilu elektronskih uređaja i tri AD-DA konverzije, i to korišćenjem Y/C interkonekcije, tako da je kvalitet sigurno degradiran. Pa dobro, pomisliće neko, oba signala su prošla kroz isti put ( x->DVcamcorder->DC30+ ) tako da su obe slike podjednako oštećene. Ali kako mi da znamo da je razlika u oštrini slike u korist DVD-a samo toliko mala kao što nam je predočeno? Možda je to upravo gornja granica DVcamcordera ili DC30+ i njene elektronike, što je vrlo verovatno. Iz neznanja ili namerno, ali DVD plejer je žestoko oštećen u ovom testiranju.
Za kraj ostavljam ono najočiglednije, a to je očajno skaliranje slike sa PC-a, što pojedinim detaljima daje prividnu oštrinu ili bolje reći debljinu ( zbog spljeskanosti ). To što DVD plejer podržava SCART-RGB da i ne spominjem. ,)
Može standalone DVD plejer da izgubi od HTPC konfiguracije, ali ne od ove i ne ovakve. TV-out na grafičkim kartama još nije dorastao samostalnim uređajima, osim možda kod Matrox-a. VGA->TV je nešto drugo, ali TV-out...
Nadam se da sam pomogao. Za više detalja pretražite malo Internet, ne znam kada ću opet biti u prilici da ovako opširno odgovaram.
Pozdrav! :wave;