Šta je novo?

Radeon HD 6870 i multy monitor

xcentric

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2010
Poena
169
Posedujem Powercolor 6870 graficku koja ima podrsku za 4 monitora, od portova ima: 2xDVI,HDMI,2x mini display port.

Posedujem i monitor BENQ G2222HDL

Pa me interesuje vase misljenje u vezi multy monitor setupa sa ovim sto imam, da li se isplati dokupiti jos jedan isti monitor? Veliki problem predstavlja to sto monitor ima DVI i VGA ulaz a na grafickoj je po defaultu nemoguce prikljuciti dva monitora na DVI jedan bi morao da ide na HDMI ili display port, pa me zanima da li postoje neki adapteri koji bi mogli da isprave ovo, tipa DSP to DVI ili HDMI to DVI?

Interesuje me i da li multy monitor setup sa razlicitim monitorima vrsi posao ili to treba izbegavati?

Cak sam googlajuci naisao i na neke strane gde opisuju postupak kojim se osposobljava da oba DVI porta na grafickoj rade istovremeno mada nisam siguran koliko to moze da radi...

Pobrkao si loncice, ja licno koristim 2x monitor[oba na dvi] + HDTV na HDMI na istoj grafickoj bez ikakvih problema. Sve je to radilo na grafikama: 5770, 6850, 6970 i trenutno na 7850. Da li ces da koristis dva razlicita monitora je do tebe, a sto se tice adaptera ima bukvalno svakakvih ali kostaju od 1000 pa navise.

Poslednja izmena:
Kada sam pokusavao da osposobim joz zimus dva monitora koji bi radili na DVI nisam uspeo, kada ih prikljucim samo jedan monitor radi drugi uopste ne prepoznaje graficka, kada im zamenim mesta ili ukljucim jedan pa drugi ista prica... Brckajuci po netu sam naisao da je nemoguce koristiti oba DVI porta istovremeno na grafickoj. 6870 ima 5 portova, a podrzava 4 monitora tako da mora da znici da je bar jedan port deljen tako da ti nisi moga da na 6870 prikljucis monitore na oba DVI-a i +HDMI i da svi rade istovremeno zar ne? :s

A za dva razlicita monitora pitam da vidim kakva su vasa iskustva, najvise me zanima zbog zamora ociju estetika mi nije toliko bitna...

Nisam ni pomenuo da sam radio sa 6870 mada mi je malo cudno da samo taj model ne podrzava to kad sam imao i daleko jeftinije a i daleko skuplje iz iste serije. Moguce da je ta situacija vezana samo za 6870. Nisam se lepo izrazio, imam 3 profila u catalistu: 2x monitor[extended], monitor+tv[duplicate] i monitor+tv[extended]. Nisam ih u isto vreme koristio ali je i to moguce samo u tom slucaju treba da koristim Display Port umesto jednog DVI-ja, ali ja za tim nemam potrebe. Ja licno koristim dual monitor setup vec 3-4 godine i to sa 2 24" i nisam primetio nikakav zamor, cak je daleko lakse kad radis u fotosopu npr, sve alatke stavis na sekundarni i samo cepas. Ako imas potrebe za dva monitora onda ih uzmi, nema veze sto nisu istog modela i slicno.

Nisam 100% siguran da li ce ovo da ti pomogne ali ovo je moje iskustvo. Ja imam 6870 neki genericki model, prvi koji je izasao tj. prvi koji se pojavio tako da ne znam koliko je referentan. Na njemu imam zakacena 3 monitora + povremeno TV. Evo kako sve to radi.

2 Monitora su na DVI, 1 na Displayport, a TV preko HDMI. Svi monitori i TV su Full HD.

Uspeo sam maksimalno da povezem 3 aktivna display-a u isto vreme(toliko je pisalo i u specifikaciji da moze), TV ukljucujem namenski jer kad aktiviram HDMI, kartica automatski iskljuci jedan DVI. Nisam primetio slican uticaj na DP tako da je mozda moguce na taj nacin povezati i 4 display ali ne znam za to.

Monitori imaju DisplayPort tako da sam mogao direktno da ga povezem jedan preko njega. Za DP imam 2 napomene:
1) DP->DVI adapter, ako nemas monitor sa DP tj. ako hoces da povezes DVI monitor na DP port. Mora da bude "aktivni" adapter, kad sam je to gledao bio je mislim oko 60-70e mozda je sad druga cena, obican DP->DVI ne radi probao sam. On kosta 10e.
2) DP ima veoma glup problem, kod mene srecom se nije tragicno manifestovao ali ljudi na internetu su imali mnogo dramaticnije probleme. Postoji neka razlika u shvatanju DP standarda pa recimo moja kartica ocekuje da pin 21 nije zakacen uopste, dok standard za kabl podrazumeva da tu ide 3.3V za napajanje uredjaja. Onda se desava suluda situacija da monitor krene da vraca struju u karticu kroz taj pin i to je kod mene proizvodilo paljanje-gasenje tog monitora. Stvar sam uspeo da dramaticno popravim gaseci neke opcije na monitoru i neki servis na kompjuteru. Sad mi se to desi jednom u par nedelja ali se problem resi iskljucivanjem i ukljucivanjem DP kabla iz monitora. Hteo sam da odem i kupim neki drugi DP kabl i fizicki iscupam pin ali nikako da stignem. Takodje (doduse bas retko) mi se desava da se ploca sludi zbog toga, nemogu ni da resetujem ni upalim komp dok ne iscupam taj monitor. Kad npr skinem napajanje i bateriju sa ploca, a dioda na ploci i dalje svetli tj. ploca ima napajanje sa monitora. Nisam siguran da li sa aktivnim adapterom taj problem postoji, jer mi logika kaze da se taj adapter bas sa tog pina napaja ali sam citao da su ljudi imali probleme od reseta kompjutera, do slucajnog paljenja i gasanje svim monitora, gubljenja rezolucije i sl. zbog ovog problema.

Takodje AMD se bas nije iscimao oko drajvera za multimonitor pa kod mene demonstrira razne sitne probleme, a neki su pogorsali zbog gasanje gore pomenutog servisa.

Nadam se da je ovo koliko toliko pomoglo.

@djolenzi Na zamor ociju sam mislio ako su monitori razliciti pa nemaju bas isti prikaz boja, osvetljenje, konttrast itd... Sigurno se primeti razlika, pa me zanima dal li to zamara ili ne? Ti imas dva identicna monitora? A dual monitor setup bih koristio najvise zbog programiranja Eclipse i Microsoft visual studio su programi u kojima najvise radim, a ponekada se osetim skuceno na 22".

@ngtv Hvala ti puno na odgovoru, 6870 podrzava do 4 monitora. S tim sto bi oba display porta morala da budu iskorscena za konfiguraciju od 4 monitora... E sad ti kazes da kada prikljucis dva monitora na oba DVI porta oni rade bez problema? Onda izgleda da su HDMI i jedan DVI port u stvari deljeni portovi i da nije moguce koristiti oba istovremeno ali onda bi dva DVI-a trebala da rade bez problema istovremeno zar ne?

Da, 2 DVI monitora rade bez problema, i jedan DVI je deljen sa HDMI.

Mislim da ne bi trebalo da bude nista vise zamora zbog toga, jedino sto ces mozda vrat vise da cimas levo-desno.

Ja imam sledeci problem:
Imam AMD radeon 7770 koji ima 3 izlaza
DVI
HDMI
Display Port
i imam 3 monitora (2 monitora i LCD tv , al to je nebitno (sto je tv, nije monitor...) )

Kako da povezem 3 monitor preko Display Porta ,
chitao sam da OBAVEZNO mora da bude AKTIVAN adapter sa Display Porta na DVI
ali nigde u Beogradu nisam mogao da ga nadjem , pozvao sam sigurno preko 20 radnji i nigde nisam mogao da nadjem AKTIVNI adapter

Ako neko zna gde ima da se nadje AKTIVNI ADAPTER U BEOGRADU zamoli bih ga da podeli tu informaciju samnom
Unapred hvala
moj mail [email protected]

Mozes, da pogledas i narucis sa nekog sajta iz inostranstva? cena je verujem ispod 50E tako da neces imati problema sa carinom. Tj ne bi trebalo... :)

Evo da dodam jos par detalja na temu DisplayPort-a.

Prvo napravio sam gresku u postu problematicni pin je 20, a ne 21.

Drugo kupio sam jos jedan DP kabl(neverovatno ali jedino Tehnomanija ima DP-DP muski na oba kraja). Hama je proizvodjac. Kupio sam jos jedan DP->miniDP za svaki slucaj.

Kad sam dosao kuci ocekivao sam da je kabl isti kao i stari ali na moje iznenadjenje pin 20 na ovom nije bio povezan. Mereno unimerom - pinovi su mali pa sam dodavao kontakt zicu. Moze da bude da je merenje zbog toga neispravno mada tim metodom ispravno meri kontakt na drugom kablu. Ono sto mi na kraju uopste nije bilo jasno je da problem NIJE resen sa novim kablom na kome nema kontakta na pinu 20.

Monitor se identicno ponasa i sa starim kablom na kome je pin 20 povezan i sa novim na kome nije. I dalje sa vremena na vremen izadje poruka da je kartica izgubila link ka monitoru iako se nista ne desi. Posle nekog vremena monitor odlazi u sleep-ove od 1sec i na kraju se zaglavi trajno u tom rezimu. Definitno odustajem od dalje muke sa DisplayPort-om. Primenicu altenativna resenja.

Sve je to lepo napisano i zamisljeno ali to ne radi(bar kod mene), nisam jedini vidim da je i na netu ima nebrojeno postova na tu temu i to samo na engleskom. Ko zna koliko jos ovakvih postova kao sto je ovaj, ima na drugim jezicima .

Usput sam primetio workaround oko problema, ukoliko DisplayPort kabl nije prikljucen u kompjuter za vreme paljenja racunara/podizanja sistema vec se ukljuci naknadno problema nema. Nije bas neko resenje ali eto...

Bilo bi interesantno videti kako to radi sa aktivnim adapterom ali obzirom da ta gimnastika kosta i da se to narucuje od preko ne znam da li je vredno rizika. Do 70e ne placa se carina ali se na bilo koju vrednost naplacuje PDV(cuo sam da sad maltretiraju ljude da placaju PDV i za neke sitnici od 5e) sto je dodatno cimanje sa uplatnicama i taksama.

Poslednja izmena:
Evo ja sam pazario jos jedan identicni BenQ G2222HDL jedan sam vec imao, postavio ih i skroz sam zadovoljan samo mi je problem sto je jedan povezan VGA kablom (preko VGA-DVI adaptera) pa mi se cini da je na njemu slika za nijansu malo mutnija i da mi bela boja nije bela kao na ovom preko DVI-a iako su podesavanja identicna.

I da, imao sam muke dok nisam provalio da samo na gornjem portu moze da se nakaci monitor preko VGA kabla donji DVI port ne prepoznaje monitor preko VGA kabla kada je povezan preko adaptera...

Nazad
Vrh Dno