Šta je novo?

Radeon 9700 Pro ili 9800?

vrobec

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D + Thermalright Silent Assasin 120 SE
Matična ploča
MSI Tomahawk B450
RAM
Kingston 3600MHz DDR4 2x16GB
GPU
XFX Speedster Quick RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB, Samsung 980 500GB
PSU
Be Quiet! Power Zone 2 750W
Kućište
Chieftec Dragon Midi Tower
Monitor
AOC 24G2SPU
Miš & tastatura
Logitech MX518, Logitech K120 keyboard
Ostale periferije
XSX, PS5, NSW, LG C3
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 10T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam prilike da mi iz USA donesu video kartu. Razmisljam o Tyan 9700 Pro ili 9800. Cena za prvi je oko 300$ dok za drugi 330-340$. Koji da uzmem?

9800 jos jedan glas :D

9800 !!!!

Pa za tako malu razliku u ceni nema sta da se razmisljas.

al 9700pro je brzi na defaultu, a za oc ti niko ne garantuje :)
Glas za 9700pro, od vlasnika jedne!

Ja glasam za 9700Pro, ne daj da ti uzmu 30-40 zelembaca za kozmetiku...

(Mada da sam na tvom mestu razmislio bih i o novom FX-u, odnosno onom 5900) :rolleyes:

Ja bih sacekao Radeona 9800 SE... Za mnogo manje pare, skoro iste performanse... Ali treba cekati... :rolleyes:

Darko je napisao(la):
Ja bih sacekao Radeona 9800 SE... Za mnogo manje pare, skoro iste performanse... Ali treba cekati... :rolleyes:

Koje crne iste performanse ? 4 pajplajna, klok jezgra i memorije nikakav, apsolutno nista se ne dobija, a ne moze da prismrdi gornjim kartama....to je u stvari sakati naslednik 9500Pro i 9600Pro

OptiPlex je napisao(la):
...

Koje crne iste performanse ? 4 pajplajna, klok jezgra i memorije nikakav, apsolutno nista se ne dobija, a ne moze da prismrdi gornjim kartama....to je u stvari sakati naslednik 9500Pro i 9600Pro
Ovo sam rekao jer ce najverovatnije biti moguce otkljucati dodatna 4 pipeline-a, a klok se sigurno moze povecati.
A cena ne moze ni da prismrdi gornjim kartama :mrgreen:

Darko je napisao(la):
...
Ovo sam rekao jer ce najverovatnije biti moguce otkljucati dodatna 4 pipeline-a, a klok se sigurno moze povecati.
A cena ne moze ni da prismrdi gornjim kartama :mrgreen:

Sto se cene tice, svakako se slazemo :D, ali reklamiraju ga kao naslednika 9600 (cak ne ni 9600Pro-a) sto mi smrdi na jos jednu Atijevu marketinsku foru "Prodajmo kartu koja radi isto a zove se dosta bolje" :mrgreen:

OptiPlex je napisao(la):
...marketinsku foru "Prodajmo kartu koja radi isto a zove se dosta bolje" :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: ;P
Ova ti je dobra cheers

Prosto, 9500Pro je bio preskup za proizvodnju zato sto je na sebi imao jezgro 9700-tke, vestacki osakaceno, a skupo za proizvodnju. Zato je i napravljen RV350, da bi mogao ATI vise zarade da ima i dabi mogao da ponudi karte po dobrim cenama.
A sta ce im znaciti da prave karte sajezgrima 9800-tke pa da ih opet vestacki sakate ? To opet ne moze da bude jeftino, ne kazem da sama karta kao karta nece biti dobra ali ona ce ili biti preskupa za klasu zbog jezgra R350 na sebi, ili jednostavno nece imati to jezgro, vec neko jeftinije na sebi ali onda je bezobrazno zvati to 9800-tkom posto se vec vidi da to jezgro ima bezbroj zajednickih tacaka sa jezgrom 9600-tke...

jaksa je napisao(la):
al 9700pro je brzi na defaultu, a za oc ti niko ne garantuje :)
Glas za 9700pro, od vlasnika jedne!
Pa ko ti je to rekao
9700pro 325/620 dok je 9800np 325/620 imas potvrdu ovoga na http://www.connect3d.com/products/products_radeon_9800.htm, negde sam video slike sa merenja napona GPU jedne i druge, kao i memorije, 9800 pro ima nesto vece napone, to su ustvari fabricki OC (da bi 9800pro radio na 380/680 mora imati podignut napon),a visi napon samo pomaze OC, dakle moja preporuka je i dalje 980np jer razlika u ceni nije velika, naravno svako ima svoje misljenje, mozda ga i ja promenim ako me ubedis :mrgreen:
:wave;

GoranM je napisao(la):
...

...9700pro 325/620 dok je 9800np 325/620 imas potvrdu ovoga na http://www.connect3d.com/products/products_radeon_9800.htm...

Lepo ja kazem, prodajmo istu stvar koja se bolje zove :D

Mogu vam reci da me ova jurnjava za lovom vec nervira i da je Ati postao prilicno bezobrazan i bezobziran. Evo sta oni rade. U trenutku kada im 9700Pro pada na manje od 300€ a 9700 bi trebao da ode u neku klasu ispod 250€ oni te karte povlace sa trzista a izbacuju maltene potpuno iste (cast Vertex Shader-u 2.1 nasuprot 2.0:mrgreen:) karte koje opet treba da se pozicioniraju u klasu 350€+...Zaista prevazilazi sve granice dobrog ukusa...ctp;

OptiPlex je napisao(la):
...

Lepo ja kazem, prodajmo istu stvar koja se bolje zove :D

Mogu vam reci da me ova jurnjava za lovom vec nervira i da je Ati postao prilicno bezobrazan i bezobziran. Evo sta oni rade. U trenutku kada im 9700Pro pada na manje od 300€ a 9700 bi trebao da ode u neku klasu ispod 250€ oni te karte povlace sa trzista a izbacuju maltene potpuno iste (cast Vertex Shader-u 2.1 nasuprot 2.0:mrgreen:) karte koje opet treba da se pozicioniraju u klasu 350€+...Zaista prevazilazi sve granice dobrog ukusa...ctp;
Ma jok 9800 np su oko 300€, ali si u pravu cifra ostaje ista, stalno se vrte oko nje, ma to je zbog NVidie koja je sa FX serijom posustala, ali cim stanu na noge, ako stanu :beat: , ima da se "srolja" na 200-220€
:wave;

GoranM je napisao(la):
...

Pa ko ti je to rekao
9700pro 325/620 dok je 9800np 325/620 ....

I ti mislis da ce da 9800 da bude brzi od 9700pro, na istom kloku?
Tesko bogami.

jaksa je napisao(la):
...
Tesko bogami.

Pa zar ti nisi svestan da 9800 donosi sa sobom revolucionarnu Vertex Shader 2.1 tehnologiju koja je miljama ispred Vertex Shader 2.0 u 9700 seriji :mrgreen: ?

To su manje-vise iste karte...kao sto rekoh, u toku je akcija "Prodajmo istu stvar koja se zove dosta bolje" :D

Naravno to ne opravdava Nvidiju koja objektivno nema odgovor, ali samo dok gledamo najjaci segment. U nizim ona je u blagoj prednosti sa FX5200 u odnosu na 9200, pa cak i sa relativno pristupacnom 5600 serijom u kombinaciji sa ogromnim brojem ljudi koji se ne zanimaju mnogo za trenutno stanje vec kupuju po navici proizvodjaca kojim su dotad bili zadovoljni izgurace ona sve ovo nekako.

E sad sta ce dalje slediti, videcemo...ove arhitekture polako dolaze do svojih maksimuma, jezgra i memorije vise ne mogu da se ubrzavaju, sve sto sada rade je izivljavanje ko ce imati 100 poena vise u marku03 zbog marketing efekta, morace se ici u radikalne zahvate na samim jezgrima ali ne vidim nijedan nacin kako to moze da prodje a da cene ne odu strmoglavo gore ! Najjeftinije karte sa tim jezgrima ce kostati maltene kao sada 9700 ili bar 9600Pro, a ako ih budu vestacki sakatili to nece biti brze od sadasnjih karti...

A i sta se ja rapisah...videcemo sta ce biti...blah :D

Ma 9800 bez proa je samo sminkeraja.. 9700 je na defaultu brzi od njega a licno sam video kako se safirce 9800 zakucava pri oc-u. Apsolutni glas za 9700pro

jaksa je napisao(la):
...

Tesko bogami.
Pa jeste brzi sa 4xAA i 16xAF, ali to su detalji.... 20%, nije strasno, neka svako sam odluci ili neka hakuje, 9700pro u 9800 np.
Ja sam samo govorio za OC potencijal, bolji je kod 9800np, a sto se tice izjava pojedinaca, pa ne izvodi se zakljucak kakva je neka kartica (sapphire 9800 np) na osnovu jednog primerka!
P.S. isto tako se ne izvodi zakljucak da je npr. Inno3D GF4Ti4200 koji se OC na 300/600 (samo sam dotle probao :( ) dobra kartica, dobra firma...
1 komad ne znaci apsolutno nista!!!
Pozdrav svima :wave;

Sale_Nis je napisao(la):
Ma 9800 bez proa je samo sminkeraja.. 9700 je na defaultu brzi od njega a licno sam video kako se safirce 9800 zakucava pri oc-u. Apsolutni glas za 9700pro

Neke kartice 9800NP se proizvode sa Infineon 3.0ns memorijama. One se sve lose klokuju. Ali druge se prave sa Samsung 2.8ns memorijama i one se klokuju kao i 9800Pro.

Znaci treba uzeti 9800NP sa Samsung memorijama.

Kad vec neko pomenu AA a govorimo o Atiju, zasto se 4xFSAA uzima kao maksimum masovno od strane mnogih korisnika kad je maksimum 6x ? :confused:

moj glas ide za 9700pro!
9800se koji se uveliko prodaje po amerikama je njesra nevidjeno!
9700pro je bolji izbor od svega sto nije 9800pro...

poz

Vrh Dno