Šta je novo?

Radeon 9600 Pro veliki problem

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Naime imam gore pomenutu karticu proizvođača 2The Max i problem je taj što sam nepažljivim rukovanje (vađenjem kartice) otkačio jedan tranzistor ili šta je već, koji ,ožete videti u atchmentu. Grafička radi trenutno bez ikakvih problem čak šta više radi na kloku 520/345, sasvim stabilno, ali interesuje me za čega je taj tranzistor i dali da pokušam da ga namestim (zalemim). Svi koji imaju R9600Pro videće da noge tog tranzistora ne ulaze u ploču nego da su zalemljene na ploču. Još jednom pitam šta da radim?

Prilozi

• graficka.webp
    graficka.webp
    126.6 KB · Pregleda: 160
Ovo na slici je Gigabyte. Imas li nju ili 2-max ?

Ako je ovakav kondenzator u pitanju, stvarno mi je neverovatn da ti kartica radi stabilno.
Ako je nesto manje, tipa blok tranzistor ili tako nesto, onda i moze, mada nije preporucljivo.

Pozdrav!

Nemam sliku 2 the maxa ali ova jako lici 2 the maxu

Po tebi onda, ovo lici na 95% grafickih kartica koje se prodaju. 🙂

Pa zalemi glupi kondenzator?!

Evo sad sam upoređivao sliku PowerColor R9600Pro i ove moje i identične su, tako da evo vam slika.

Nemogu da zalemim jer nije u pitanju obična nožica koja ulazi u štampanu ploču već neka koja je horizontalna sa pločom a svo okolo su neki vodovi, tako da nemogu sa običnom lemilicom, a dali neko zna za čega je ovaj tranzistor ili šta već

Prilozi

• graficka.webp
    graficka.webp
    81.1 KB · Pregleda: 144
Ma kao ti sve radi kako treba cuti i uzivaj... ili jos bolje pisi ATiju da izmene referentni dizajn i ustede neku paricu (ti trazi procenat) 😉

Citaj sta ti ljudi pisu , to je KONDENZATOR
Evo imam istu karticu kuci , i sad je gledam.....
Pa sta ako nije obican , vec mu noge idu sa strane ? Opet
moze da se zalemi , vrlo lako i to najobicnijom lemilicom ....
Ako mislis da to ne mozes da izvedes , onda batali pricu
da ne napravis samo stetu.I jos nesto , kondenzatori sluze
da "peglaju" napon , tako da ovi sluze verovatno u naponskoj
sekciji za Graficki procesor ili memoriju , jer su tu , u blizini
tacke za merenje napona GPU i VMEM.

Pozdrav

OK kondenzator, mada mogu ti reći da pošto sam video da i ti imaš tog 2 the max-a da mi sad radi na GPU/MEM 520/345, a pre ovoga memorija nije htela preko 330MHz.... 🙂, možda ovaj kondenzator kada nije nakačen daje malo veći napon....

Neo ! :smackbum: pitaj prvo komšiju pre nego što počneš da pričaš o nečemu vezanom za elektroniku, uzgred drajveri su kod mene.

Ajde "McBuki" dođi do mene pa da mi zalemiš taj kondenzator, pošto sada počinju da se javljaju anomalije, sumljam da to ima veze sa coolerom koji se nalazi na bočnoj strani kućišta udaljen oko 4cm od grafičke. I dali neko zna dali ove anomalije imaju veze sa ovim okndenzatorom, pošto, šta god da upalim javljaju mi se anomalije preko celog ekrana, npd NFSU je nemoguće irgati, a DeltaForce BHD je takođe jako rušan, čisto da napomenem da sam ove igre pre 2-3 nedelje igrao bez ikakavih problema, Da nije možda problem u Abitu NF7-S, pošto memorija nije, pustio sam memtest i sve je prošlo ok, procesor takođe nije jel Prime95 takođe prolazi (12 sati rada).

Pa, najverovatnije je zbog kondenzatora, jer kao sto ti ljudi vec rekose, on sluzi za filtriranje i stabilizaciju napona.

Ipak je do tog ventilatora, sad sam ga iskljucio i sad sve radi fenomenalno.....

Upravo videh tvoj oglas!

Bez ljutnje, momak, ali to sto radis apsolutno nije korektno! :whip:

Zashto nije korektno, kartica radi ko bog i sad nije korektno, a josh ima i garanciju, ako je niko nece dacu je liku koji mi ju je prodao i josh cu kod njega dobiti dobru cenu... Ako mislish da je kartica krsh dodji do mene u SM pa cu ti pokazati da greshish.

Pa sto ne pomenes onda taj kondenzator u oglasu?

p.s. Nema sheme da ti uvaze garanciju sa tom otkacenom nozicom!

poz. NHF

Garancija nakon sto si joj odvalio kondenzator ?
I prodajes je takvu "visi u vazduhu, ostvaruje kontakt" ?
Si ti normalan ?

Pa zalemicu je vazdushnom lemilicom skroz, neznam kakva je ta vazdusha, ali ispushta topao vazduh i onda se zalemi, shta dizete toliku buku oko jednog kondezatora, SHta bi onda prichali o ljudima koji prodaju modovane kartice.....

Evo još jednog problema. Naime do pre dva dana mi je sve radilo fenomenalno, ali sada je počela da izlazi ova poruka

http://bheart.metrohive.net/~neo/problem.jpg

Naime do nje dolayi posle 2-3 minute igranja NFSU, ali samo zastane igra i opet se vrati u nju i nastavi perfektno da radi. Takođe ovo je savlja posle isto 2-3 minute igranja Delta Force Black Hawk Down-a, ali se isto vrati nazad i igra onda radi perfektno. Ništa mi nije jasno....

Poslednja izmena:
_/Neo\_ je napisao(la):
Evo još jednog problema. Naime do pre dva dana mi je sve radilo fenomenalno, ali sada je počela da izlazi ova poruka

http://bheart.metrohive.net/~neo/problem.jpg

Naime do nje dolayi posle 2-3 minute igranja NFSU, ali samo zastane igra i opet se vrati u nju i nastavi perfektno da radi. Takođe ovo je savlja posle isto 2-3 minute igranja Delta Force Black Hawk Down-a, ali se isto vrati nazad i igra onda radi perfektno. Ništa mi nije jasno....
Ukljucen ti je VPU recovery. Ono sto se desi posle vracanja u igrui jeste da ti klokuje kartu na default!
Deklokuj malo kartu!

Ako je nesto manje, tipa blok tranzistor ili tako nesto, onda i moze, mada nije preporucljivo.
Blok tranzistor???
Elem Neo,problematican element na slici je elektrolitski kondenzator i to 99% je u pitanju Panasonic FC serija za SMD(povrsinsku) montazu sto si i sam primetio. Taj kond je visokih performansi i cene u odnosu na obicne "industry standard" elektrolite i postoji dobar razlog zasto je tamo, a to je filtriranje napona za GPU. Rad kartice bez njega je rizican sa velikom verovatnocom da ce progresivno da ide na gore.

Prijateljski savet br1):ODMAH skinuti karticu i popraviti je tj. zalemiti kod strucnog lica,
2) Istestirati detaljno i videti ima li nepravilnosti u radu,
3) Tek onda eventualno pusti kartu na oglas

Pozdrav!

@Nedjo vidi stvarno, ostao je klok na 535/350, sad sam je spustio i sve lepo radi, hvala

@Riverman ok videću da zalemim taj kondenzator, dali je dovoljno dobro lemljenje nekom lemilicom koja duva vruć vazduh i tako topi taj lem i on se efikasno nanosi na sam PCB grafičke karte?

Obicna lemilica finog vrha i precizna i iskusna ruka... operacija ce da traje cca 2sec.

Nazad
Vrh Dno