Šta je novo?

Radeon 9000 OC pitanje

netizen_k

Čuven
Učlanjen(a)
04.04.2003
Poena
619
Pokušavam da OC-ujem Radeon 9000 ali bez obzira da li to radim sa
Rage3D ili ATITool, kartica se odmah vraća ne default vrednosti.
Iskopao sam na net-u da je to nekakva ugrađena zaštita i neki Hoger
util koji bi trebao to da reši ali taj valjda radi samo na Win ME i u
readme ne piše kom fajlu treba da pristupi u XP-u...

Zna li neko rešenje?

Najverovatnije ti je zakljucan bios na grafickoj pa zato ne reaguje ni jedan programcic! Probaj da nadjes na netu neki otkljucan bios, flesnes njime (ali samo ako imas iskustva u fleshovanju!!!!), pa zatim da probas da klokash!!!

Evo probaj na ovom sajtu da nadjes ono sto ti treba 😉

http://www.ocfaq.com/softmod/bios.php 😀

Pošto ne bih da editujem, a našao sam Sapphire
BIOS za istu karticu sa istom kolicinom memorije samo je na tom
Sapphire-u bila Hynix memorija a na mom ATI-ju je Samsung... da li bi
to radilo i da li velicina BIOS-a sa kojim hocu da flashujem karticu
mora biti identicna (moj originalni BIOS je 44K a taj Sapphire je 52)?

TIA

pa probaj da nadjes jos informacija o tom biosu i sa kojim karticama radi. Nadji sajt od lika koji je pustio taj bios u "promet" on je verovatno naveo sa cime moze sa cime ne.

Koliko ja znam, a imao sam Gigabajt maya radeon 9000, nista od tih programa ne radi, BIOS je poseban, probavao sam da ga otkljucam ali bez uspeha. Ako se nesto u medjuvremenu pojavilo (medjuvreme = godinu dana) pisace u googlu 😉 ukucaj u google "overclocking r9000 non-pro" i par varijacija na tu temu, pa vidi dal ce nesto da iskrsne. Nadam se da ovde neko zasigurno 100% zna odgovor na tvoje pitanje, pa ti skrati muke 🙂 Kolko ja znam, nista od klokanja r9000 non-pro.

Pošto ne bih da editujem, a našao sam Sapphire BIOS za istu karticu sa istom kolicinom memorije samo je na tom Sapphire-u bila Hynix memorija a na mom ATI-ju je Samsung... da li bi to radilo i da li velicina BIOS-a sa kojim hocu da flashujem karticu mora biti identicna (moj originalni BIOS je 44K a taj Sapphire je 52)? TIA

Ako je na tvom ATI-ju Samsung, mora biti i bios od neke kartice sa Samsung memorijom!
Probaj na Sapphire-ovom sajtu da nadjes bios od neke non-pro sa Samsung memorijom, jer su njihovi biosi otkljucani ili od neke: BB Ati, HIS, ...
Ako ne nadjes od non-pro nadji od Pro, pa edituj bios spustanjem kloka kao na non-pro i trebalo bi da radi :d

Uspeo sam sa Radedit da napravim BIOS koji je prebacio default
vrednosti na one koje mi odgovaraju ali sada neće ati drajveri da se
inicijalizuju i sve mi je prazno u Display Properties... stvarno je
žilavo djubre izgleda da ću morati da vratim originalni BIOS i
odustanem od cele priče... ili bi možda Omega drajveri radili...

Meni je radilo sa omegama, ali sam zbog pasivnog hladjenja dobijao jako slabe rezultate... tj nije se isplatilo...

Vrati nazad BIOS, stavi 3.4 catalist i mozes da oc. Svi cat. posle 3.4 zakljucavaju karticu.

netizen_k je napisao(la):
Uspeo sam sa Radedit da napravim BIOS koji je prebacio default
vrednosti na one koje mi odgovaraju ali sada neće ati drajveri da se
inicijalizuju i sve mi je prazno u Display Properties... stvarno je
žilavo djubre izgleda da ću morati da vratim originalni BIOS i
odustanem od cele priče... ili bi možda Omega drajveri radili...

Pa sa Omegama probaj, to te nista ne kosta ,)

Meni je radilo sa omegama, ali sam zbog pasivnog hladjenja dobijao jako slabe rezultate... tj nije se isplatilo...

Sto se pasivnog hladjenja tice, ako nije dovoljno, moze se lako namontirati neki mali ventilatorcic 😀

Mada sve u svemu taj non-pro i nije bas za OC, tako da se ne bi dobilo gotovo nista!
Bolje skljupljaj kes, prodaj to tvoje i kupi nekog Radeta 9600 Pro ili XT, svakog dana su im cene nize i nize, a dobro se klokaju 😀

Vrati nazad BIOS, stavi 3.4 catalist i mozes da oc. Svi cat. posle 3.4 zakljucavaju karticu.

Kako zakljucavaju kad moj burazer na 9000Pro I Catalist 4.6 koristi ATITool bez problema!?

Poslednja izmena:
Mihha je napisao(la):

Nece biti...

micens je napisao(la):
Kako zakljucavaju kad moj burazer na 9000Pro I Catalist 4.6 koristi ATITool bez problema!?

Lepo, jer se 9000Pro i 9000 ne ponasaju isto.

Na stranim forumima se zale kako nema teorije da oc-uju R9000 - ili ne mogu da nadju dobar bios, ili ako ga nadju, 3d programi vracaju takt na default kad se startuju itd.
A i tih 20-30 MHz koje bi izvukao neces primetiti u radu...

ja sam bio editovao bios na gigabjt maya r9000 i u biosu mu digo klok. Posle toga karta jednostavno nije radila, pa sam vratio orig. bios. Pa sam ponovo bio probao da overklokujem kartu samo manje, misleci da sam preterao prethodni put. OC-ovo sam je samo za po 2-3 mhz i opet crn ekran, tada sam odustao.

za biose nisam siguran, posto mislim da je pro verzija 128bit, a non pro 64bit. E sad mozda gresim...

Gresis. Pro i non-pro se razlikuju samo i jedino u taktu (275/275 naspram 250/200).

Dobitna kombinacija je modovan bios (koristio sam radedit) i omega drajveri...

Podigao sam na 295/230 i pošto nije htela da radi sa originalnim catalyst drajverima pokušao sam omega i sada sve super radi... dobitak u 3DMark03 je 20%...

Kartica je inače original ATI

Osim toga razlikuju se i u pasivnom i aktivnom hladjenju. Sve karte sa pasivnim hladjenjem nece da se oc. Imao sam i 9000Pro i klokuje se bez problema, 9600 nece 9600Pro oce...., znaci samo je u tome fazon. Sa 9000 neces mnogo dobiti, dok 9000Pro moze dobro da se navuce.

Stavis aktivno hladjenje preko pasivnog i mozes da klokujes recimo kao ja.
Gigabyte R9000 (250/200) oc. 270/230 i tako stoji svaki dan.
Klokovano pomocu Omega drajvera odnosno RadLinker-a
Pozdrav

Ova kartica koju sam clockovao ima baš pasivno hlađenje...

stavi mali kuler (chipset kuler) na nju, trebace ti veruj mi 😉 radeoni se podobrano greju.

Nazad
Vrh Dno