Šta je novo?

Radeon 6870 na izdisaju

budababa

Cenjen
Učlanjen(a)
16.09.2012
Poena
180
Pre dva dana moj sada već vremešni MSI Radeon 6870 otkazao je poslušnost. Najpre mi se u toku rada pojavio skroz beli ekran, i komp nije reagovao na ikakve intervencije sa tastature (CTRL+ALT+DEL), tako da je pomogao samo tehnički reset. Pola sata, sat nakon toga računar je radio stabilno, a onda je u jednom trenutku umesto slike izašao artefakt u vidu "mreže" horizontalnih i vertikalnih linija preko celog ekrana. Napominjem da grafiku nisam stresirao (tipa OC ili mining), a da je u toku ovih iskakanja bilo aktivno svega jedan-dva programa (dakle, nikakav zahtevan multitasking). Nakon toga, komp uopšte nije hteo da se pokrene, čak ni da uđe u BIOS, bez zvučnih signala upozorenja, mada je uredno vrteo sve ventilatore, čak i na grafici. Malo sam prelistao forum i video da je jedan od forumaša imao sličan problem, gde je rešenje bilo da se memorijskim modulima zamene mesta/promene slotovi, ali to kod mene nije upalilo.

U prvi mah nisam bio siguran o čemu se radi, pretpostavio sam da je grafika ili napajanje, pa sam sutradan odneo komp kod matoraca da uz pomoć njihovog ustanovim kvar. Ubacio sam njihovu grafu (koja je inače teška socara, prcoljak tipa Nvidia GeForce 610, tek da daje sliku) i komp je oživeo, ušao u Windows. Ostala mi je još dilema da li je možda problem u napajanju, ali ne verujem da se moglo toliko degradirati da ne može da izvuče R6870 u idle režimu, a može zelenog patuljka (razlika verujem da je jako sitna u idle). Dakle, zaključujem da je problem samo u grafici.

Srećna okolnost je da je grafika još uvek pod garancijom, pa pitanje za one koji su imali sličan slučaj: da li grafiku da nosim posebno u radnju u kojoj je kupljena (imam račun, garanciju i originalno pakovanje) ili u kućištu, tj. da li važi kao i ranije da vađenjem kartice iz kućišta garancija biva izgubljena? I da li se garancija gubi time što je kartici skidan ventilator da bi se rebarca očistila od prašine?

Ako kojim slučajem (ne daj Bože) prodavac ne uvaži garanciju, šta može biti uzrok defekta, tj. da li je neko imao već sličan slučaj?

Hvala unapred na odgovorima, nadam se da nisam promašio podforum.

izvadi je iz lompa i nosi na reklamaciju
sto bi se *****aavao sa njom kada je crkla u garantnom roku
javi pposle sta je bilo

Bolje nosi direkno kod uvoznika, radnja će ionako samo da preuzme i pošalje njima. Garancija se nikad nije gubila ako sam izvadiš karticu, jedino ako si kupio komplet ceo računar u zapečaćenom kućištu. Što se tiče venta- ako im ne kažeš, kako će znati?

Ventilator je čišćen nedavno i verovatno bi se primetilo, ne deluje kao karta koja je skoro tri godine stajala u kućištu. Uglavnom, odneo sam danas karticu direktno u servis i preuzeli su je na dijagnostiku. Sad čekam nedelju-dve dok se to odradi...

Jedino ako je imala nalepnicu preko srafa a ti si je skinuo, onda mogu da vide da si je otvarao.

Jedino ako je imala nalepnicu preko srafa a ti si je skinuo, onda mogu da vide da si je otvarao.
Nije bilo nalepnice, tako da sam sa te strane miran. Praktično, čovek može i da menja pastu na karti, pa kako ovi iz servisa da dokažu da je karta otvarana?

Ako si menjao pastu pozdravi se sa garancijom,sa i bez nalepnice,videce se po srafovima i tu je kraj.

Nisam, samo razmišljam naglas. Stigla mi je poruka tipa: "Vaš zahtev za popravku je prihvaćen, uređaj je poslat u ovlašćeni servis".

Pošto kartica nije mogla da se popravi, dobio sam zamenu - Sapphire-ovu Vapor-X verziju.

r6870 01.jpg

Cenim da jeste u rangu te MSI-eve, možda da ima malo bolje hlađenje.

dobio si 6870 sad u zameni?pa pobogu odakle im...

pa alti je to imaju ljudi...nece sigurno da mu daju novu 260x ili 270 koje su dosta skuplje,on tu na gubitku nije ...

Nazad
Vrh Dno