Šta je novo?

Rad programa u razlicitim distribucijama

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Razvijam multiplatformski plugin za Firefox (i ostale koji podrzavaju NPAPI) i veseli IE. Windows verzije sam zavrsio i sada treba da uradim Linux verziju. Code (C/C++) je pisan tako da je prilicno platformski nezavistan mada ima pojedinih mesta gde treba menjati neke stvari.
Ono sto me zanima sta se desava ako prevedem program npr u Ubuntu 8.10 i zatim binaries posaljem da rade u drugim Linux distribucijama. Da li cu imati problema sa nedostatakom odgovarajuce verzije run-time biblioteke. Kako je to uradio npr.. Adobe sa svojim Flash playerom.

Drugo pitanje je vezano za raspored foldera. Gde mogu da smestim Firefox plugin tako da bude dostupan svim userima, kako da napravim installere za razlicite distroe (deb, rpm, ...).

Trece pitanje je u vezi licenci... ako koristim GCC za prevodjenje programa/plugina koji ce biti besplatan ali ce se koristiti u komercijalne svrhe na web sajtu.. da li time krsim neku od licenci. Da napomenem, source code nece biti dostupan. Da li treba da predjem na neki komercijalni kompajler? Koji bi kompajler preporucili pored GCC-a?

Sto se tice prvog pitanja, mislim da ukoliko odradis staticko linkovanje umesto dinamickog linkovanja izbegavas vecinu problema pri prenosenju na druge distribucije. Jedino sto jos moze da bude problem u tom slucaju su razlicite verzije glibc-a.

Za drugo pitanje, standardna lokacija bi bila /usr/share.

U vezi treceg pitanja, FAQ na gnu.org kaze:

Can I use GPL-covered editors such as GNU Emacs to develop non-free programs? Can I use GPL-covered tools such as GCC to compile them?

Yes, because the copyright on the editors and tools does not cover the code you write. Using them does not place any restrictions, legally, on the license you use for your code.

http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#CanIUseGPLToolsForNF

OK. hvala za pojasnjenje oko GPL-a.
Nemogu da koristim staticko linkovanje jer program koji razvijam je dizajniran da koristi dodatne DLL (tj. .so ) biblioteke, koje ce se po potrebi updejtovati.

Kompajliraj sa nekim starijim glibcom i radice sa novim verzijama...

Vrh Dno